logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylatory od karty graficznej się przestały kręcić...

XDNAMEXDPL 08 Lip 2018 09:32 22650 48
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy brak obrazu po starcie i zatrzymywanie się wentylatorów karty GTX 1050 Ti oznacza awarię karty graficznej?

Najpierw warto zresetować BIOS/CMOS, bo to nie zaszkodzi i czasem pomaga, ale sam reset nie rozwiązuje typowo problemu braku obrazu po starcie [#17317967][#17318718] Aktualizacja sterowników w GeForce Experience nie powinna wpływać na wyświetlanie obrazu jeszcze przed uruchomieniem systemu, więc jeśli nie ma obrazu już od BIOS-u, to bardziej wygląda na problem sprzętowy niż sterowniki [#17318187][#17317691] Trzeba też sprawdzić, czy karta jest poprawnie osadzona w slocie i czy monitor jest podłączony do właściwego wyjścia karty, bo podobny efekt daje błędne podłączenie lub montaż [#17319566][#17318386] Jeśli karta zachowuje się tak samo w innym komputerze, to najpewniej jest uszkodzona i pozostaje serwis albo gwarancja [#17318653][#17324190] Wątek sugeruje też, że po podkręcaniu w MSI Afterburner karta mogła zostać uszkodzona, a samodzielna naprawa ma małe szanse powodzenia [#17324174][#17324204]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17317602
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem że podczas uruchomienia komputera. Wiatraczki Wentylatory od karty graficznej kręcą się przez jakieś 20 sekund, ale później przestają. Dodam, że tak się oto stało po aktualizacji sterowników, ale jak je odwrócić, skoro nawet nie ma obrazu? Proszę o szybką odpowiedź!

Jeśli wybrałem zły temat bardzo przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 17317610
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Jaki windows? Uruchamia się w trybie awaryjnym?
  • REKLAMA
  • #3 17317612
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    Mam Win 10 i tryb awaryjny też nie działa :(

Dodano po 3 [minuty]:

Chodzi o to że nie ma obrazu i trybu awaryjnego nie mogę włączyć.

Dodano po 2 [minuty]:

kindlar napisał:

Mam win 10 i nie ma obrazu więc w trybie awaryjnym nie da się odpalić chyba że służy do tego przycisk w kompie

Dodano po 10 [minuty]:

kindlar napisał:

I jeszcze dodam że karta to ASUS Strix GTX 1050Ti
  • #4 17317685
    kindlar
    Poziom 42  
    Widać start biosu po włączeniu komputera?
  • #5 17317691
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    Nie. Dziś rano odpaliłem komputer (wczoraj wieczorki em wszystko ładnie chodziło). Odpaliłem przed chwilą komputer i tylko piszę Brak Sygnału i nic więcej BIOS odpalił się za pierwszym razem ale zrestsrowałem kompa i już nic się nie wyświwtliło.
  • #6 17317967
    kindlar
    Poziom 42  
    Trudno coś doradzić. Możesz zresetować bios. Znajdź zworkę CLEAR CMOS, odłącz zasilanie, wyjmij baterię od biosu i zresetuj bios. Jeśli to nie zadziała to serwis bo mogło się wszystko stać od awarii zasilacza, płyty, ramu, procka lub gpu itd.
  • #7 17318078
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    kindlar napisał:
    Trudno coś doradzić. Możesz zresetować bios. Znajdź zworkę CLEAR CMOS, odłącz zasilanie, wyjmij baterię od biosu i zresetuj bios. Jeśli to nie zadziała to serwis bo mogło się wszystko stać od awarii zasilacza, płyty, ramu, procka lub gpu itd.

Informatyk tu pomoże?
  • #8 17318187
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Może pomóc, jeśli zna się na sprzęcie. Aktualizowałeś sterowniki, czy firmware (BIOS) tej karty?
    Jeśli sterowniki, to nie powinno to mieć wpływu na wyświetlanie obrazu po samym włączeniu komputera.

Oczywiście zakładam, że monitor jest podłączony pod kartę Asusa, a nie zintegrowaną kartę na płycie głównej :)
  • #9 17318307
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Może pomóc, jeśli zna się na sprzęcie. Aktualizowałeś sterowniki, czy firmware (BIOS) tej karty?
    Jeśli sterowniki, to nie powinno to mieć wpływu na wyświetlanie obrazu po samym włączeniu komputera.

Oczywiście zakładam, że monitor jest podłączony pod kartę Asusa, a nie zintegrowaną kartę na płycie głównej :)

Aha a ok. Aktualizowałem sterowniki w GeForce Expierence a jak podłączyć to do innej karty? Mam kabel HDMI ale żadnego wejścia o tej samej nazwie nie widzę jest tylko DVI ale czy to coś zmieni?
  • REKLAMA
  • #10 17318313
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zrób foto tyłu obudowy komputera i wrzuć, bo nie podałeś żadnych danych komputera, to w zasadzie nie wiadomo, jaki sprzęt masz i co gdzie możesz podłączyć.
  • #11 17318338
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Zrób foto tyłu obudowy komputera i wrzuć, bo nie podałeś żadnych danych komputera, to w zasadzie nie wiadomo, jaki sprzęt masz i co gdzie możesz podłączyć.

Mogę napisać specyfikacje komputera a zdjęcia mogę wysłać później

Procek AMD Phenom II x6 1075T
    Karta graficzna GeForce GTX 1050Ti
    Zasilacz nam jaki ale 550W miał
    8GB RAM
    Windows 10 Pro 64Bit
  • #12 17318352
    dt1
    Admin grupy komputery
    A płyty głównej w tym komputerze nie ma? Bo to na jej podstawie można określić, czy masz zintegrowaną kartę graficzną na płycie, czy nie.

A zasilacz sprawdź, bo to że "miał 550W" nic nie znaczy. Model jest ważniejszy, jeśli to jakaś padlina to warto się przyjrzeć, czy to on nie powoduje problemów.
  • #13 17318373
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    A płyty głównej w tym komputerze nie ma? Bo to na jej podstawie można określić, czy masz zintegrowaną kartę graficzną na płycie, czy nie.

A zasilacz sprawdź, bo to że "miał 550W" nic nie znaczy. Model jest ważniejszy, jeśli to jakaś padlina to warto się przyjrzeć, czy to on nie powoduje problemów.

Płyta to Gigabyte GA 990XA DA
    A zasilacz nie wiem nie ma mnie w domu aktualnie więc sprawdzę wieczorem
  • #15 17318390
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    A informatyk pomoże?

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

dt1 napisał:
    Płyta nie ma zintegrowanego układu graficznego, więc problem niewłaściwego podłączenia monitora tu nie wystąpi.

A zasilacz to Chieftec
    I chciałem dodać że bardzo dobrze sobie radzi
    Załączniki:
    • Wentylatory od karty graficznej się przestały kręcić... 15310700716131502776533.jpg (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 17318675
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Sprawdź kartę u kogoś innego (na innym komputerze) - jeśli też nie będzie działać to skorzystaj z gwarancji.

Jutro jadę do informatyka i on coś pewnie powie ale jeszcze przed tym powiedzcie co można zrobić samodzielnie (oprócz smarowania pastą i dmuchania sprężonym powietrzem)
  • #19 17318711
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Smarowanie pastą i dmuchanie powietrzem niewiele da, póki karta jest na gwarancji to proponuję nie zdejmować chłodzenia.

Ale jest to dziwne ponieważ wszystko wieczorem normalnie działało i rano odpaliłem i już nie a powie Pan czy Zresetowanie Biosu coś da? W ogóle krążąc na internecie znalazłem odpowiedź że to nie tylko od karty graficznej bo nowsze karty mają chłodzenie tylko od wyznaczonej temperatury
  • #20 17318718
    dt1
    Admin grupy komputery
    Z urządzeniami tak dziwnie już bywa. Działają, a chwilę później już nie.
    Przywrócenie BIOS do ustawień fabrycznych na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc, więc warto to uczynić.

Karta może mieć chłodzenie, które zaczyna działać po przekroczeniu na przykład 50 stopni. Na stronie producenta karty na pewno można sprawdzić, czy taki sposób chłodzenia producent zastosował w tym modelu.
  • #21 17318769
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    Z urządzeniami tak dziwnie już bywa. Działają, a chwilę później już nie.
    Przywrócenie BIOS do ustawień fabrycznych na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc, więc warto to uczynić.

Karta może mieć chłodzenie, które zaczyna działać po przekroczeniu na przykład 50 stopni. Na stronie producenta karty na pewno można sprawdzić, czy taki sposób chłodzenia producent zastosował w tym modelu.

Mój model to GTX 1050Ti właśnie te karty chyba tak mają ale mógłby Pan podesłać jak zresetować BIOSa nie mając ekranu bo właśnie nie wyświetla się obraz jak wspomniałem na górze.
  • #22 17318787
    dt1
    Admin grupy komputery
    XDNAMEXDPL napisał:
    Mój model to GTX 1050Ti właśnie te karty chyba tak mają

Nie, te karty w zależności od modelu tak mogą mieć, a mogą mieć też standardowe chłodzenie, które pracuje na niskich obrotach przy braku obciążenia. Zgadywanie że "chyba tak mają" jest niewłaściwe, bo zależy to tylko i wyłącznie od tego, czy producent je zastosował w konkretnym modelu karty. Jedna firma mogła je stosować, inna nie. Do tego nawet różne modele jednej firmy mogły stosować takie rozwiązanie, podczas gdy w innych modelach było stosowane inne. Specyfikacja rozstrzyga ten problem, a nie zgadywanie.

XDNAMEXDPL napisał:
    jak zresetować BIOSa nie mając ekranu

Instrukcja od płyty głównej (strona 30) wszystko wyjaśnia na ten temat - monitor nie jest potrzebny.

• #23 17318835
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    XDNAMEXDPL napisał:

Nie, te karty w zależności od modelu tak mogą mieć, a mogą mieć też standardowe chłodzenie, które pracuje na niskich obrotach przy braku obciążenia. Zgadywanie że "chyba tak mają" jest niewłaściwe, bo zależy to tylko i wyłącznie od tego, czy producent je zastosował w konkretnym modelu karty. Jedna firma mogła je stosować, inna nie. Do tego nawet różne modele jednej firmy mogły stosować takie rozwiązanie, podczas gdy w innych modelach było stosowane inne. Specyfikacja rozstrzyga ten problem, a nie zgadywanie.

XDNAMEXDPL napisał:

Instrukcja od płyty głównej (strona 30) wszystko wyjaśnia na ten temat - monitor nie jest potrzebny.

W takim razie spróbuje zresetować BIOS i pojadę jutro do informatyka jeśli coś się wyjaśni dam znać i zamknę temat! Bardzo dziękuje za porady! :)

Dodano po 35 [minuty]:

XDNAMEXDPL napisał:
    dt1 napisał:
    XDNAMEXDPL napisał:

XDNAMEXDPL napisał:

W takim razie spróbuje zresetować BIOS i pojadę jutro do informatyka jeśli coś się wyjaśni dam znać i zamknę temat! Bardzo dziękuje za porady! :)

Dobra BIOS zresetowany! Ale jedno co mnie martwi to ten kabelek który się odczepił od czegoś ale nwm od czego
    Załączniki:
    • Wentylatory od karty graficznej się przestały kręcić... 1531077650400-415318457.jpg (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #24 17318950
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    XDNAMEXDPL napisał:

XDNAMEXDPL napisał:

Zresetowanie BIOSa nic nie dało....

Jutro jadę więc może się coś wyjaśni?
    Załączniki:
    • Wentylatory od karty graficznej się przestały kręcić... 1531078312227-593245242.jpg (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 17319008
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    XDNAMEXDPL napisał:

XDNAMEXDPL napisał:

Pokażę jak t
    Karta działa dziwnie (jeśli ten model itd działa jak inne proszę napisać)
    Załączniki:
    • VID_20180708_220139.mp4 (53.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 17319162
    dt1
    Admin grupy komputery
    W sumie z tego filmu zupełnie nic nowego nie wynika. Oprócz modelu zasilacza (co już było podane wcześniej) i tego, że wentylatory startują na chwilę (co już Kolega wcześniej opisał) - nic więcej na tym filmie nie widać.

Na przyszłość - warto zadbać o oświetlenie, wtedy wynik końcowy jest trochę lepszy i łatwiej złapać ostrość.
  • #27 17319380
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    dt1 napisał:
    W sumie z tego filmu zupełnie nic nowego nie wynika. Oprócz modelu zasilacza (co już było podane wcześniej) i tego, że wentylatory startują na chwilę (co już Kolega wcześniej opisał) - nic więcej na tym filmie nie widać.

Na przyszłość - warto zadbać o oświetlenie, wtedy wynik końcowy jest trochę lepszy i łatwiej złapać ostrość.

No to właśnie chciałem zaprezentować żeby nikt mnie źle zrozumiał ale może Pan podać przyczyny co może nie wyświetlać obrazu (kiedy mam podłączone HDMI pisze,, Brak Sygnału" a kiedy nie ,, Proszę podłączyć kabel" może to jakaś wskazówka co może być przyczyną oprócz karty graficznej.
  • #28 17319555
    kindlar
    Poziom 42  
    Monitor nie wykrywa sygnału (obrazu) stąd komunikat.
  • #29 17319560
    XDNAMEXDPL
    Poziom 8  
    kindlar napisał:
    Monitor nie wykrywa sygnału (obrazu) stąd komunikat.

Czyli to od karty grafiki? Czy problem może tkwić również w kabelkach?
  • #30 17319566
    kindlar
    Poziom 42  
    Może nawet karta graficzna w slocie być niepoprawnie zamontowana i efekt będzie podobny - komp nie uruchomi się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną ASUS Strix GTX 1050Ti, której wentylatory przestają działać po 20 sekundach od uruchomienia komputera, a ekran nie wyświetla obrazu. Po aktualizacji sterowników problem się nasilił, a użytkownik nie może uruchomić trybu awaryjnego. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z resetowaniem BIOS-u, sprawdzeniem zasilacza oraz podłączeniem monitora. Informatyk zasugerował, że karta mogła ulec uszkodzeniu w wyniku podkręcania. Użytkownik nie ma paragonu, co utrudnia ewentualną reklamację. Ostatecznie stwierdzono, że karta jest uszkodzona, a użytkownik poszukuje nowej karty graficznej do gier, z budżetem do 600 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA