logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1u5 1.6 sr - Nie raz twardy pedał hamulca

ceny-nygus 02 Paź 2020 15:32 1620 8
REKLAMA
  • #1 18955276
    ceny-nygus
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie. Jak w temacie nie raz mam twardy pedał hamulca. Objawia się to przy hamowania w korku przy dojechaniu do kolejnego auta lub przy normalnym hamowaniu. Raz jest git tak że aż staje dęba a nieraz tak jak by spowalnia i twardy pedał. Zauważyłem to wczoraj. Miesiąc temu wymieniłem klocki i tarcze. Było dobrze do wczoraj. Pomocy bo nie chciał bym się rozbić. 
  • REKLAMA
  • #2 18955284
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Wiesz co to serwo hamulcowe i jak działa?
  • REKLAMA
  • #4 18955309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18955377
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    ceny-nygus napisał:
    Jutro rano się tym zajmę i opisze. Powiedz mi jak ten zaworek powinien się zachowywać.

Musi przepuszczać tylko w jedną stronę. Działanie jego jest identyczne niczym diody prostowniczej.
  • REKLAMA
  • #7 18955429
    ceny-nygus
    Poziom 8  
    A jak sprawdzić samo serwo? Jest jakiś sposób? Jeszcze jedno tam do tego zaworka idzie taki cienki wężyk. Co to jest bo dalej to idzie do następnego jakiegoś czegoś.
  • #8 18955801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18956593
    ceny-nygus
    Poziom 8  
    Zrobiłem tak jak kazałeś kolego. Odpaliłem auto i pochodził pare minut. Potem po 2 godzinach odpiąłem przewod serwa od korektora i jak odpinałem od serwa to było słychać syk. Sprawdziłem jeszcze sam przewód i da się tylko dmuchać w jedną stronę. Pozatym moja żona jeździła od rana autem i powiedziała że hamulec jest normalnie. Że ja mam jakieś urojenia na starość.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z twardym pedałem hamulca w Skodzie Octavii 1u5 1.6 SR, który występuje podczas hamowania w korku oraz przy normalnym hamowaniu. Po wymianie klocków i tarcz hamulcowych problem powrócił. Użytkownik zidentyfikował, że serwo hamulcowe działa na podciśnienie, a po sprawdzeniu przewodu od kolektora do serwa oraz zaworka, zauważył, że zawór przepuszcza powietrze tylko w jedną stronę. Po wykonaniu testu, w którym odłączono przewód serwa, słychać było syk, co sugeruje, że podciśnienie w serwie jest prawidłowe. Ostatecznie, po jeździe żony, problem z hamulcem wydaje się być rozwiązany, co może sugerować, że problem był sporadyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA