logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer PC rozłącza internet po jego włączeniu (niepodłączony przewodem)

herki1996r 02 Paź 2020 20:51 3630 18
  • #1 18955826
    herki1996r
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Otóż na początku myślałem, że problemy z dostawcą. Jednak to nie to. Routery skonfigurowane są i są dwa. Jeden główny ma adres 192.168.2.1 a drugi 192.168.2.2. Na drugim dhcp wyłączone. Pierwszy router to główny a z niego na drugi router idzie przewód na port lan. WAN jest nieużywany. Z drugiego routera portem lan na tv PlayStation i pc. Do głównego routera przychodzi przewód utp od modemu z multimedia zhone. Niedawno kupiłem pc. Połączyłem do neta. I na początku działał normalnie. Teraz zauważyłem że rozłącza dwa routery. Odcina neta całkiem. Nie pomaga restart. Dopiero jak. Wyłączę komputer. Myślałem najpierw, że konflikt adresów. Więc odłączyłem przewód od pc. Nie pomogło. Pomaga jedynie wyłączenie pc. Na PC nowy system Windows 10. Po wklepaniu ipconfig wyskakuje informacje że nie jest nic podłączone. Najlepsze jest to że głowy router jest w drugim pokoju. Ktoś się spotkał z czymś takim? Sprawdzałem wpisując wifi w wyszukiwarce czy czasem nie jest zamotnowany w komputerze lecz nic nie znajduje.

Dodano po 9 [minuty]:

I używam dwóch routerów tl wr841n

Dodano po 1 [minuty]:

Zmieniłem router na drugi taki sam. Wcześniej miałem trochę inny też tej firmy i miałem skonfigurowane tak samo. Jak tutaj https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
  • #2 18955892
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5341
    @herki1996r
    - karta sieciowa co to jest?
    - integra czy osobna karta?
    - jaka płyta główna typ, model, rewizja?
    - sterowniki w menagerze urządzeń wszystkie prawidłowe, aktualne?
    - przewód LAN między komputerem a routerem sprawdzony inny?
    - inne urządzenie sieciowe pod tym kablem sprawdzone?
    - jaki adres IP dostaje komputer?
    - czy ten adres IP jest widoczny w routerze głównym?
  • #3 18955899
    herki1996r
    Poziom 10  
    Kabel nie sprawdzałem, gdyż nawet po odłączeniu go od pc i włączeniu komputera routery gubią wifi. Tak jakby coś zakłócało. Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Karta zintegrowana. Zaraz go włączę i podam model.

Dodano po 23 [minuty]:

Karta sieciowa to realtek pcie gbe familly controller. Znów zacięło internet przy załadowaniu systemu... A wszystko od komputera odłączone. Odetnie na sekundę i znów minutę dwie brak internetu.

W menadżerze urządzeń jest nieznane urządzenie. Identyfikator sprzętu to ms_ndiswanipv6 lecz nic nie znajduje w necie jedynie programy które pobiorą za mnie a takim dziękuję..
  • #4 18955955
    KOCUREK1970
    herki1996r napisał:
    Znów zacięło internet przy załadowaniu systemu... A wszystko od komputera odłączone.

A może to problem od strony zasilacza w komputerze, przy starcie coś wali w gniazdko prądowe i wywala router czy sieć.

Mówiłeś o 2 routerach, drugi router skonfigurowany wedle tego poradnika?:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/

herki1996r napisał:
    Do głównego routera przychodzi przewód utp od modemu z multimedia zhone. Niedawno kupiłem pc. Połączyłem do neta. I na początku działał normalnie. Teraz zauważyłem że rozłącza dwa routery. Odcina neta całkiem. Nie pomaga restart. Dopiero jak. Wyłączę komputer.

A pod który router się podłączyłeś przewodem - do pierwszego czy drugiego?
  • #5 18955964
    herki1996r
    Poziom 10  
    Do drugiego. W menedżerze urządzeń znalazłem ms_ndiswanipv6 jak wyżej pisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

Czytałem i może być to wina sterowników karty sieciowej. Ale jak to tak? Jak wszystko odłączone to jakim cudem bezprzewodowo?
    Zasilacz wydaje mi się, że nie bo przestaje net działać gdy system się załaduje a wraca dopiero po całkowitym wyłączeniu. Jeszcze czegoś takiego nie miałem...
  • #6 18955977
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    herki1996r napisał:

Dodano po 9 [minuty]:

I używam dwóch routerów tl wr841n

Dodano po 1 [minuty]:

Co właściwie ma robić ten drugi rtr? Potrzeba wifi z obu? jeśli nie, to jako drugi daj po prostu switch.
    Jeśli wifi z obu, to sprawdź adresacje obu, czy nie ma konfliktów. Piszesz że drugi nie ma DHCP, w takim razie ma przydział statyczny. czy nie ma konfliktów? Chyba że z drugiego zrobisz bridge.
  • #7 18955987
    KOCUREK1970
    herki1996r napisał:
    Karta sieciowa to realtek pcie gbe familly controller

Skąd pobrałeś to tego sterowniki?
  • #8 18955999
    herki1996r
    Poziom 10  
    System je zainstalował. Po identyfikatorze znalazłem jakieś. Zaraz instaluje. Czytałem, że win 10 sam instaluje bez zgody sterowniki niekoniecznie zawsze dobre. Nowy komputer, tego systemu nigdy nie miałem. Przedtem je odinstalowałem i sam znów zainstalował, bez tego nieznanego urządzenia i trochę pomogło. Bo już tak nie wywala neta, dopiero jak podłącze pc do sieci.
  • #9 18956012
    KOCUREK1970
    herki1996r napisał:
    System je zainstalował.

Sterowniki się pobiera zawsze i wyłącznie ze strony producenta danego układu - i dotyczy to każdego komponentu komputera, który sterowników wymaga:
    https://www.realtek.com/en/component/zoo/advanced-search/72?Itemid=276
  • #10 18956022
    herki1996r
    Poziom 10  
    Sterownik z 26 maja tego roku stąd https://drp.su/en/hwids/PCI%5CVEN_10EC%26DEV_8168?os=Windows-10-x64 i dalej zawiesza ale teraz już czasem dopiero po kilku sekundach włączenia go. Pc nadal odłączony od neta.

Dodano po 2 [minuty]:

Sterownik z 26 maja tego roku stąd https://drp.su/en/hwids/PCI%5CVEN_10EC%26DEV_8168?os=Windows-10-x64 i dalej zawiesza ale teraz już czasem dopiero po kilku sekundach włączenia go. Pc nadal odłączony od neta.
  • #11 18956071
    KOCUREK1970
    herki1996r napisał:
    Sterownik z 26 maja tego roku stąd

Ładujesz się w strony niewiadomego pochodzenia, niewiadomego działania sterowniki i zdziwiony jesteś, że problem - może podłapałeś już wirusa i zdążył się po sieci rozleć.
  • #12 18956075
    herki1996r
    Poziom 10  
    Dopiero teraz pobrałem. Zanim ty udostępniłeś. Drugi router potrzebny mi jako wifi dalej i mam podłączone jak w tym linku co dałem. Już raz z tym. Miałem problem i doradzono mi aby tak zrobić. Zrobiłem jeszcze jeden myk zaraz sprawdzę czy działa. Ten router który ostatnio kupiłem był jako pierwszy. Nie aktualizowałem w nim jeszcze oprogramowania a w tym starszym z tego co mi się kojarzy chyba tak. Skonfigurowałem i zaraz sprawdzę, teraz ten "nowszy" jest jako drugi, mniej ważny na moje rozumowanie.
  • #13 18956081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18956082
    herki1996r
    Poziom 10  
    Póki co zamiana pomogła. Mówię póki co bo dopiero minute używam pc. Net podłączony na razie działa.

Dodano po 3 [minuty]:

A płyta główna to MSI B150 pro-vdh (ms-7982).
  • #15 18956099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18956104
    KOCUREK1970
    herki1996r napisał:
    Dopiero teraz pobrałem. Zanim ty udostępniłeś.

Wirusy, koparki BT, crap, podmiana DNS...
  • #17 18959526
    herki1996r
    Poziom 10  
    Jednak problem będzie leżał w sprzęcie. Czyżby zasilacz? Da się go jakoś sprawdzić bez wymiany na inny? Otóż wifi gubi sygnał po włączeniu komputera oraz tv od dekodera multimedii przestaje przełączać. Wariuje itp. Po wyłączeniu komputera problemy giną...
  • #18 18959535
    KOCUREK1970
    herki1996r napisał:
    Czyżby zasilacz? Da się go jakoś sprawdzić bez wymiany na inny?

Trzeba pomierzyć napięcia pod obciążeniem - ale tu musisz wiedzieć jakie i gdzie mierzyć (miernikiem ręcznym) albo kupić gotowy miernik automatyczny, który podpina się w linie miedzy zasilaczem a MB.
    Ale najlepiej, podmienić na inny zasilacz.

Być może, to też wina instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

Co to w ogóle za zasilacz: marka, typ, model, oznaczenia, moc, ile ma lat?
  • #19 18990138
    herki1996r
    Poziom 10  
    Vero l1. Ile ma lat nie mam pojęcia. Kupiłem komputer używany.

Dodano po 1 [minuty]:

Komputer PC rozłącza internet po jego włączeniu (niepodłączony przewodem)

Dodano po 57 [sekundy]:

A moc zasilacza 600W.

Dodano po 5 [minuty]:

Instalacja w domu ok. Tn-c ale przedłużacz nie ma bolca. Może by jeszcze zerowanie zrobił już sam nie wiem. Wszystko głupieje tv wifi i wgl...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozłączaniem internetu po włączeniu nowego komputera, który jest podłączony do drugiego routera. Główny router ma adres 192.168.2.1, a drugi 192.168.2.2, z wyłączonym DHCP. Po włączeniu komputera, internet na obu routerach przestaje działać, co sugeruje zakłócenia. Użytkownik podejrzewa problemy z kartą sieciową Realtek PCIe GBE Family Controller oraz sterownikami, które mogą być nieaktualne lub nieprawidłowe. Wskazano również na możliwość problemów z zasilaczem, który może powodować spadki napięcia. Użytkownik posiada płytę główną MSI B150 Pro-VDH. Po wymianie routerów i aktualizacji sterowników, problem częściowo ustąpił, ale nadal występują zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA