logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man TGX FFR 3450-03: Błąd sterowania komputera i ostry hamulec po kilku kilometrach jazdy

Siubakabras 03 Paź 2020 13:14 5562 16
REKLAMA
  • #1 18956614
    Siubakabras
    Poziom 4  
    Witam błąd wyświetla się podczas jazdy gdy kierowca u jedzie parę kilometrów i zaczyna hamować wyświetla się usterka sterowaniem komputera i taki błąd jak w poczcie frr 3450. Po wyświetleniu tego błędu hamulec staje się bardzo ostry gdy zgasi auto i zapali błąd się nie świeci dopiero gdy znowu jedzie jakiś kawałek. Przejrzałem górski przewód który idzie do górskiego oraz rurkę która idzie od kolana do zaworu EVB jest okej. Dodam jeszcze że zmieniłem zawór EVB na nowy oryginalny z Mana i dalej jest to samo. Proszę o pomoc jeśli miał ktoś to samo bo na internecie znalazłem dużo postów na temat tego błędu u jednych była rurka walnięta u drugiego zawór u mnie jest wszystko okej i zawór wymieniłem na nowy
  • REKLAMA
  • #2 18956731
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1280
    Masz tylko ten zawór EVB czy poniżej jego u dołu są jeszcze dwa zawory?
    Zależne to jest od wersji.
    Klapę też należy sprawdzić i cylinder oraz fajnie było by gdybyś podłączył komputer i zobaczył /sprawdził byś czy komputer rejestruje przeciwcisnienie. Może też być problem w elektryce.
  • #3 18957145
    Siubakabras
    Poziom 4  
    Tak są tam jeszcze jakieś zawory z tego co kojarzę a komputer pokazał to Man TGX FFR 3450-03: Błąd sterowania komputera i ostry hamulec po kilku kilometrach jazdy
  • REKLAMA
  • #5 18957235
    Siubakabras
    Poziom 4  
    Tak działa normalnie
  • REKLAMA
  • #7 18961150
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 832
    Skoro hamulec staje się ostry " Po wyświetleniu tego błędu hamulec staje się bardzo ostry " to cze sprawdziłem EBS czy nie ma błędów.
  • #8 18964602
    Siubakabras
    Poziom 4  
    Nic w ebs w innym błędów jedyny błąd to ten FFR
  • REKLAMA
  • #9 18965047
    kakibara
    Poziom 35  
    Zamyka Ci się klapa hamulca silnikowego - powstaje przeciwcisnienie twój zawór je rejestruje i pokazuje się błąd - masz do podmiany inny. ?
    Przedmuchaj resztę czy nie pomyliłeś podłączeń?
  • #10 18965381
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 832
    Jeśli masz na filtrze DPF czujnik ciśnienia splin to on musi wykrywać jakieś nieprawidłowości. Zaglądnij w parametry czujnika podciśnień czy na postoju przy wyłączonym siniku pokazuje jakąś wartość. Może rurki do niego są zatkane lub jest uszkodzony.
  • #11 20724997
    Ferrar
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Witam koledzy mam podobny problem a dokładnie man tgx 2008 rok euro 4 gdy hamuje pierwsza faza hamulca jest ok za chwilę zapala się znak od dławienia silnikiem ale nie czuć ani nie słychać żeby silnik był dławiony po chwili ale nadal hamując kontrolka się wyłącza i jest szarpnięcie hamulcaem mimo że hamuje równomiernie. Jakaś podpowiedź gdzie i czego szukać dodam że też pojawia się jakoś błąd po takim hamowaniu ale nie wiem jaki mam tylko belgijskie menu i ciężko mi odczytać
  • #14 20725553
    kakibara
    Poziom 35  
    Masz do sprawdzenia przeciwcisnienie pod turbo ta stalowa rurka łącząca kolektor z zaworem EVB - sprawdź połączenie i zawor.
    Dolej płynu chłodniczego lub sprawdź stan.
    Na początek spróbuj napełnić pompę centralnego smarowania pod siodłem.
    Wyciągnij KSM i sprawdz czy nie ma we wtyczkach oksydacji.
  • #15 20725580
    TruckElectronica

Poziom 24  
    Ocena: 275
    Masz kilka ważniejszych i specyficznych usterek.
    Mogę naprawić wszystkie usterki zanim będzie gorzej jak jesteś zaintwresiwany pisz priw.
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
    Opolska, Kraków, 30-000 | Strona WWW: https://www.truckbuselectronica.pl
  • #16 20737703
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 193
    SPN 3450 Przeciwciśnienie spalin – sterowanie modułu EVB
    Strategia monitoringu
    Kontrola sygnału CAN przeciwciśnienia spalin
    Odbiór przez klienta/opis objawów
    • Czerwona lampka ostrzegawcza
    • Czerwona/żółta lampka kontrolna
    • Brzęczyk
    Failure Mode Identification (FMI)
    FMI 0 Błąd nieokreślony
    Wskazanie na wyświetlaczu
    Priorytet 2 Tekst
    wskazania
    – Centralna lampka usterki świeci stale na czerwono podczas jazdy i
    postoju
    Przyczyny
    Możliwe przyczyny
    ► Błąd ten jest rejestrowany, jeżeli przy włączonym hamulcu silnikowym przeciwciśnienie spalin znajduje
    się poniżej parametryzowalnego progu przez parametryzowalny czas.
    ► Moduł EVB (Y355) pozostaje następnie nieaktywny do następnego włączenia
    Kontrole
    Możliwe etapy kontrolne
    ► Wykonać monitorowanie: sygnał „Przeciwciśnienie spalin”sprawdzić za pomocą MAN-cats® II pod
    względem prawidłowości
    ► Pomiar oporu: zasilanie 5 V
    ► Komputer kierujący pojazdem
    ► pomiędzy stykiem X2/5 (+) a stykiem X1/3 (-): od strony FFR: ok. 100 kΩ, po stronie pojazdu: ok. 3,7 kΩ
    ► Sygnał przeciwciśnienia spalin
    ► pomiędzy stykiem X3/4 (+) a stykiem X1/3 (-): od strony FFR: ok. 100 kΩ, po stronie pojazdu: ok. 12,2
    kΩ.
    ► Masa
    ► pomiędzy stykiem X1/5 (+) a stykiem X1/3 (-): od strony FFR: ok. 1,9 Ω, od strony pojazdu: ok. 54 kΩ
    ► Hamulec silnikowy
    SPN_3450_Abgasgegendruck Ansteuerung EVB-Modul_ZTR-FFR-Conti : 2012-05-10 : 2/2
    Kontrole
    Możliwe etapy kontrolne
    ► między stykiem X4/14 (+) a stykiem X1/3 (-): od strony FFR: ok. 8,82 kΩ, od strony pojazdu: ok. 22 Ω
    ► Kontrola napięcia: zasilanie 5 V
    ► pomiędzy stykiem X2/5 (+) a stykiem X1/3 (-): ok. 5 V
    ► Sygnał przeciwciśnienia spalin
    ► pomiędzy stykiem X3/4 (+) a stykiem X1/3 (-): ok. 560 mV
    ► Masa
    ► pomiędzy stykiem X1/5 (+) a stykiem X1/3 (-): 0 V
    ► Hamulec silnikowy
    ► między stykiem X4/14 (+) a stykiem X1/3 (-): moduł EVB aktywny: —, moduł EVB nieaktywny: 0 V
    ► między stykiem X4/1 (+) a stykiem X3/5 (-): zawór elektromagnetyczny włączony: ok. 27,6 V przy sygnale
    pojedynczym High co 6 s, zawór elektromagnetyczny wyłączony: 0 V
    Środek zaradczy
    Możliwy środek zaradczy
    ► Sygnał sprawdzić za pomocą monitoringu MAN-cats® pod względem prawidłowości
    ► Wymienić przewody
    ► Wymienić złącza wtykowe
    ► Wymienić moduł EVB (Y355)
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • #17 20746207
    Ferrar
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Koledzy ogarnięci. Zawór redukcji ciśnienia w ramię był utleniony, nie dawał prawidłowego ciśnienia do poduszek kabiny, blokady poziomu kierownicy i siedzenia. Po wymianie tego zaworu hamulce też się naprawiły i błąd znikł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciężarówką Man TGX, gdzie po kilku kilometrach jazdy i hamowaniu pojawia się błąd FFR 3450, związany z kontrolą komputera, a hamulec staje się bardzo ostry. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu pojazdu błąd znika, ale powraca po dalszej jeździe. Użytkownik sprawdził przewody oraz wymienił zawór EVB na nowy, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne kontrole, w tym sprawdzenie dodatkowych zaworów, klapy hamulca silnikowego, ciśnienia w układzie oraz stanu czujników. Inny użytkownik z podobnym problemem zauważył, że wymiana zaworu redukcji ciśnienia rozwiązała jego problem z hamulcami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA