logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z pamiecia ram. W danym slotcie nie czyta mi drugiej kostki pamieci ram.

NikoW 06 Paź 2020 13:36 897 5
REKLAMA
  • #1 18962122
    NikoW
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z pamięcią ram. Otóż mam 16GB RAM 3600mhz. I nie czyta mi jednego slota w płycie głównej. Tydzień temu rozebrałem komputer bo nie miałem ochoty już grac. Wszystko gładko poszło. Jednak od wczorajszego dnia nie czyta mi 1 slota w płycie głównej.

Podzespoły.

Płyta główna: ASUS Z270-P
    Procesor: i5-7400 ( nie jest i nie był oc-ny. )
    Ram: G.Skill 8x2 3600mhz cl 19.
    Zasilacz: 500W Vero L2, silentum.

DIM A1 DIMB1 DIMA2 DIMB2

W B1 nie czyta kompletnie, jedynie mogę włączyć komputer z 8GB RAM w slocie B2
    Wcześniej wszystko działało jak trzeba.

Co próbowałem:{
    0; Czyszczenie samej pamięci RAM ( chodzi mi o piny złote. )
    1; Sprawdzenie zasilacza. ( Nie wydaje mi się ze to jest jego wina dlatego ze wszystko działa, tylko nie czyta slota >:) }
    2; CMOS ( baterie z płyty głównej wyciągnąć ).

Bardzo przepraszam za moja ortografie, pisze jak mogę i potrafię. po prostu potrzebuje pomocy.

Miłego dnia
    -Niko
  • REKLAMA
  • #2 18962130
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Zamieniałeś pamięci miejscami? Procesor był wyjmowany ze socketu? Nie ma krzywych pinów w gnieździe?
  • REKLAMA
  • #3 18962144
    NikoW
    Poziom 2  
    badboy84 napisał:
    Zamieniałeś pamięci miejscami? Procesor był wyjmowany ze socketu? Nie ma krzywych pinów w gnieździe?

Processor nie ma krzywych pinow, zmienialem pamiec miejscamk innaczej bym nie wlonczyl komputera. Ni
  • REKLAMA
  • #4 18962153
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Czyli pamięć A działa w slocie B1 a pamięć B w slocie B2 tak? Jak przełożysz pamięć B do slotu B1 a pamięć A do B2 to jaki jest tego efekt? Chodzi o to żeby się upewnić czy winna jest pamięć czy sam slot w płycie głównej albo inne podzespoły, bo uszkodzeniu mógł także ulec procesor. Pamięci A i B oczywiście nazwane umownie.
  • REKLAMA
  • #5 18962204
    NikoW
    Poziom 2  
    badboy84 napisał:
    Czyli pamięć A działa w slocie B1 a pamięć B w slocie B2 tak? Jak przełożysz pamięć B do slotu B1 a pamięć A do B2 to jaki jest tego efekt? Chodzi o to żeby się upewnić czy winna jest pamięć czy sam slot w płycie głównej albo inne podzespoły, bo uszkodzeniu mógł także ulec procesor. Pamięci A i B oczywiście nazwane umownie.

Pamiec A nie dziala, Pamiec B dziala. Pamiec A nie dziala w ani slotcie B1 / B2.
    Pamiec B nie dziala w slotcie B1, ale dziala w slotcie B2.
  • #6 18974164
    NikoW
    Poziom 2  
    badboy84 napisał:

Ok, znalazlem nowa przyczyne 1 slot kompletnie nie dziala oba ramu dziala razem z systemem, jedyne nie dziala DIMM slot w plycie glownej. 2 od lewej strony.
REKLAMA