logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z RAM - Komputer wstaje mi tylko na jednej z kości nie zależnie od konf

remikmaciocha 01 Wrz 2021 16:42 2445 22
REKLAMA
  • #1 19591046
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam taki problem zakupiłem G.SKILL Trident Z NEO F4-3200C16D-32GTZ/ Płyta ROG Strix X570-E Gaming/ Procesor Ryzen 9 5950X.
    Złożyłem wszystko do kupy i komputer uruchamia mi się tylko na jednej z kości włożonej w drugi slot w żadnej innej konfiguracji nie wstaje (czarny ekran). Kości mają jakieś kropeczki jedna żółta druga niebieską nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wstaje tylko na tej z żółtą. Dodam że na innej płycie kości działają bez zarzutu.
    Może ktoś miał taki problem i ma jakieś na to rozwiązanie.
    Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19591073
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Uszkodzona płyta główna, uszkodzony procesor, niekompatybilność pamięci z płytą główną. Niepotrzebne skreślić...
  • #3 19591091
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Właściwie to żadna opcja mi nie pasuje ram jest na liście kompatybilnych, a jeśli dołożę do tej działającej kości 8gb iridium wstaje bez problemu, wiec raczej procesor i płyta też ok.
  • #4 19591112
    korzychxp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To jest losowy błąd niestety związany z biosem. Kupiłbyś inny model 5950X to by nagle zadziałało. Niestety wsparcie pamięci jest bardzo losowe...
  • #5 19591115
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Czyli wymiana kości powinna rozwiązać problem ? Tylko na jakie wymienić żeby działały na 100% i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz czemu odpala się tylko na jednej z kości na drugiej nawet pojedynczo zamontowanej w tym samym gnieździe też nie wstaje.
  • REKLAMA
  • #6 19591120
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    No to wygląda na uszkodzony procesor albo płytę główną. Sam mam taką w komputerze, z którego piszę. W dwóch czarnych slotach nie działa w dualu, a w dwóch niebieskich działa (czy tam odwrotnie) i stało się to nagle. Nie mam co podmienić ale to jest typowy objaw uszkodzenia płyty lub procesora. W tych uszkodzonych gniazdach działa tylko 1 pamięć, dowolna, w dowolnym z nich.
    Ale po tym przełożeniu działa już drugi rok i jeszcze nie padła. Dmuchałem pod procesor, myłem go ipa, oglądałem styki pod lupą czy nie ma pyłku albo włosa, wszystko czysto. Mówię z autopsji.
    Możesz sprawdzić sam, może u ciebie jest łupież pod jakąś nóżką procesora i jak wyczyścisz, przedmuchasz, odtłuścisz to zacznie działać. U mnie nie pomogło.
  • #7 19591122
    korzychxp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja mam identyko problem z 5600X. Na B450 nie odpala z moimi ramami Crucial Ballistix, a na B550 odpala.
  • REKLAMA
  • #8 19591134
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Hmmm tylko czemu działa mi tylko na jednej kości w drugim gnieździe w żadnym innym nie wstaje a jak chcę uruchomić na drugiej kości z zestawu nie uruchamia się w żadnym gnieździe. A jak pisałem ramy dobre na bank bo na innej płycie wstają. Zbaraniałem całkiem i już naprawdę nie wiem o co tu chodzi. Napisałem do wsparcia Asusa ale cisza narazie.
  • #9 19591156
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Nie napisałeś, że na drugiej się nie uruchamia w ogóle. Popatrz pod lupą na styki pamięci, może coś jest też niedofrezowane. Do jakiego wsparcia Asusa? Zapytają cię czy masz wetknięty przewód w gniazdko elektryczne.
  • #10 19591182
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Też obstawiałem że coś jest nie tak z tą jedna kością ale jak pisałem w innym zestawie uruchamia mi się na obu kościach bez problemu. A sama kość obejrzę jak wrócę do domu i napiszę czy coś znalazłem.

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Kość wygląda idealnie na każdej ze ścieżek widać wyraźny ślad montażu wiec chyba zostaje jedynie zaryzykować i kupić kości innej firmy i mieć nadzieję że będzie ok. Tylko pytanie jakie kupić ma ktoś może jakieś sugestie ?
  • #11 19594032
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Żeby było śmieszniej kolega ma identyczny procesor i również płytę asusa tylko wyższy model no i kupił identyczne kości. Oczywiście ten sam problem co u mnie. Pożyczyłem od Niego tą działającą koś i zamontowałem w parze z tą moją działającą i śmiga aż miło :-)
  • #12 19594580
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Hmm czyli coś jest na rzeczy. U mnie żadne czary nie pomogły już więcej. teraz jak wsadzę dwie w drugie sloty to bios widzi tylko połowę. Nawet nie drgnie.
  • #13 19594612
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Od wsparcia Asusa dostałem takie instrukcje:
    Szanowny Kliencie ASUS,

Uprzejmie proszę wykonać reset RTC - W tym celu należy od płyty głównej odłączyć obydwa kable zasilające, a następnie odnaleźć baterie CMOS i ją wypiąć. Po minucie proszę wpiąć baterie CMOS ponownie, a później podłączyć kable zasilające.
    Proszę również zamienić kości pamięci miejscami w slotach.

Nie próbowałem jeszcze bo brak czasu ☹ale w poniedziałek myśle że znajdę chwile i sprawdzę czy coś ten zabieg pomoże.
  • #14 19609562
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Witam,
    Oczywiście żadne zabiegi opisane przez wsparcie Asus nie pomogły nadal ten sam problem.
    Mi się już pomysły skończyły zresztą i cierpliwość też.
    Wiec dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
  • #15 19609589
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    remikmaciocha napisał:
    Mi się już pomysły skończyły zresztą i cierpliwość też.

A szkoda. Śledziłem ten temat, bo mam, trochę podobny problem z Asusem i miałem nadzieję, że przy okazji i ja swój rozwiążę.
  • #16 19609601
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Kolega który zajmuje się naprawą komputerów powiedział mi że zrobiłem dwa najgorsze błędy mianowicie płyta od Asusa i ram od g.skill a w połączeniu to już musiało coś pójść nie tak. Twierdzi że jak bym kupił płytę msi i kości np. kingstona to nie ma szans żeby coś się gryzło. Z drugiej strony to już moja trzecia płyta od Asusa i problemy mam pierwszy raz. Na pewno to jakiś problem z kompatybilnością więc może jakaś przyszła aktualizacja biosu załatwi sprawę. Napisałem jeszcze do wsparcia Asus więc może coś wymyślą chodź nadziei na to wielkiej nie mam.
  • REKLAMA
  • #17 19609607
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Witam a czasem nie ma tam zworki nad pamieciami.
    Załączniki:
    • Problem z RAM - Komputer wstaje mi tylko na jednej z kości nie zależnie od konf Opera Zrzut ekranu_2021-09-14_234739_www.instrukcjaobslugipdf.pl.png (186.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z RAM - Komputer wstaje mi tylko na jednej z kości nie zależnie od konf Opera Zrzut ekranu_2021-09-14_234523_www.instrukcjaobslugipdf.pl.png (237.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z RAM - Komputer wstaje mi tylko na jednej z kości nie zależnie od konf Opera Zrzut ekranu_2021-09-14_235322_www.instrukcjaobslugipdf.pl.png (41.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 19609623
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Niestety nie, zresztą tak jak pisałem wcześniej odpala mi się tylko na jednej kości z zestawu na drugiej nawet pojedynczo zamontowanej nie wstaje. Udało mi się dostać identyczny zestaw kości i sytuacja jest ta sama na jednej śmiga na drugiej nie. Jeśli natomiast zamontuje do siebie te dwie działające kości z obu zestawów wstaje bez problemu. A żeby było śmieszniej na płycie asusa x570 tuf gaming plus wstaje na każdej kości w dowolnej konfiguracji.
  • #19 19609947
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    W płytach Asusa często się dzieją takie szopki. Albo np. na 4 GB RAMu pracuje poprawnie, a dołożenie kolejnych obojętnie jakich pamięci powoduje, że, choć poprawnie widzi pamięci, w czasie pracy pojawiają się błędy. Nieraz jest tak, że pierwsza pętla memtestu przechodziła bezbłędnie, a w drugiej coś się sypało. Te same pamięci potrafią bezbłędnie współpracować z płytą w określonej konfiguracji (np. właśnie do 4 GB obojętnie w którym slocie, co podważa hipotezę o problemach z kompatybilnością lub uszkodzeniem konkretnego slotu), jak też nie sprawiają problemów w innych płytach. Wymiany procesorów w przypadku takich problemów też nie przynoszą rezultatu. Za każdym razem w takich przypadkach problem ustępował po wymianie płyty, choćby i na inny egzemplarz tego samego modelu. Nigdy nie udało mi się jednoznacznie ustalić, co jest przyczyną tego typu zachowań, choć też w przypadku płyt do stacjonarek nie wchodzimy w tak inwazyjną diagnostykę, jaką zdarza nam się prowadzić w przypadku laptopów. Podejrzewam jakieś problemy/wady wykonawcze w laminatach, bo to w najbardziej prawdopodobny sposób tłumaczyłoby losowość w szczegółach objawów w istocie podobnych problemów, jakie u tego producenta obserwujemy od kilkunastu lat. Z doświadczenia klientów, którzy nie chcieli od razu wymienić płyty i próbowali jednak dobierać pamięci mogę powiedzieć, że to kosztowna droga i nieprowadząca do celu. Dlatego jeśli nie znajdujesz problemów po stronie innych podzespołów, poszukaj sobie innej płyty. Reklamowanie płyt też nie przynosiło rezultatów. Autoryzowany serwis mimo bardzo szczegółowych opisów usterek w takich wypadkach lekko stwierdza, że skoro wentylator się kręci, a diody świecą, to płyta jest sprawna.
    Niestety czasy P2B już dawno minęły i w tej chwili Asus niezasłużenie jedzie na opinii wypracowanej pokolenie (ludzi, nie sprzętu) wcześniej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #20 19612220
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Coś jest w tym co kolega pisze.
    A od wsparcia Asus dostałem taką odpowiedz.

Szanowny Kliencie ASUS,
    W takim wypadku sugeruję zgłoszenie płyty głównej do sprzedawcy gdzie towar został zakupiony. Sprzedawca powinien przejść proces reklamacji i wysłać płytę do autoryzowanego serwisu celem dalszej diagnozy.
  • #21 19612621
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    remikmaciocha napisał:
    wysłać płytę do autoryzowanego serwisu celem dalszej diagnozy.
    - w podobnych sytuacjach zawsze kończyło się to trzema tygodniami bez płyty, niestwierdzeniem usterki, która nadal występowała i pomagało dopiero, kiedy płyta całkiem umierała. Po wymianie płyty problemy ustępowały. Dlatego już kilkanaście lat temu całkoowicie straciłem zaufanie do Asusa i jego autoryzowanego serwisu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #22 19656844
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Witam,
    Długo nie pisałem bo nie mogłem się zdecydować co dalej, wysłać płytę na serwis czy spróbować kupić inne kości. Po namowie kolegi który od początku twierdził że jeśli kupie kości KINGSTON FURY będzie po problemie w końcu się zdecydowałem i kupiłem 2szt. KINGSTON FURY Renegade 32GB 3600MHz DDR4 CL18. Problem znikł komp śmiga aż miło :-). Nie wiem czy to po prostu nie czysty przypadek że kości są kompatybilne bo nawet nie ma ich na liście zgodności ale u mnie pomogło.
  • #23 19663771
    remikmaciocha
    Poziom 4  
    Tak jak pisałem w ostatnim wpisie u mnie wymiana kości rozwiązała problem. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchamianiem komputera, który działa tylko z jedną kością RAM G.SKILL Trident Z NEO F4-3200C16D-32GTZ w drugim slocie płyty ROG Strix X570-E Gaming, mimo że na innej płycie kości działają poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie płyty głównej, procesora lub niekompatybilność pamięci. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, ale problem pozostał. Po konsultacjach z wsparciem technicznym Asusa oraz innymi użytkownikami, ostatecznie wymiana pamięci na KINGSTON FURY Renegade 32GB 3600MHz CL18 rozwiązała problem, co sugeruje, że pierwotne kości mogły być niekompatybilne z płytą główną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA