logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty na monitorach Acer Nitro VG240YP po wyjściu z gry - PC z Ryzen 7 2700, MSI B450

kornik125p 06 Paź 2020 19:41 1047 8
REKLAMA
  • #1 18962737
    kornik125p
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam od dłuższego czasu meczę się z komputerem a dokładniej z obrazem.
    Po wyłączeniu gry lub po kliknięciu na drugi monitor podczas gry na na pierwszym pojawiają się takie dziwne artefakty jak na załączonym wideo. Problem znika po ponownym powróceniu do gry a gdy wyłączę grę i są artefakty pomaga jedynie reset komputera. Przy jednym monitorze jest to samo.
    https://www.youtube.com/watch?v=V55n-Yw4K2Y&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=3VS1H_p0WdU&feature=youtu.be

Dzieje się to równocześnie na dwóch monitorach niezależnie od sytuacji

2 monitory - Acer Nitro VG240YP 24 144hz (Kupiłem nowe posiadam je ok 6 mieś)
    pc:
    Procesor - Ryzen 7 2700
    Płyta - Msi b450 gaming plus MAX
    Karta graficzna - Gigabyte Radeon RX 570 Gaming 4GB
    Ram - Patriot Viper 4 DDR4 8GB (2 x 4GB)
    Dysk - adata sx8200 pro 256gb
    Zasilacz - Seansonic gx 650w (nowy wczoraj założony)

2x DP (sprawdzałem kila modeli, u kumpla z pc działają)

Wszystko oprócz zasilacza ma niecały rok.

Co to może być? Coś uszkodzone czy może problem ze sterownikami? Ktoś mi zaproponował żeby wymienić zasilacz tak zrobiłem no i nice to nie zmieniło :(

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 18963087
    kornik125p
    Poziom 9  
    Sterowniki wgrywałem te ze strony. Tam jest 4‎50W ale jako Zalecane zasilanie PSU. Sama karta ma tdp 150w
  • REKLAMA
  • #3 18963281
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Do odinstalowania sterowników użyj tego narzędzia w trybie awaryjnym.

https://www.dobreprogramy.pl/Display-Driver-Uninstaller,Program,Windows,47643.html

Tryb awaryjny uruchomisz przytrzymując lewy klawisz "shift" wciskając równocześnie "uruchom ponownie".

Zainstaluj ponownie sterownik.

Uruchom program Furmark i zwróć uwagę czy objawy się nasilą. Jeśli tak wyłącz go i spróbuj obniżyć fabryczne zegary karty, po czym zwróć uwagę czy problem częściowo lub całkowicie ustąpił.
  • #4 18964089
    kornik125p
    Poziom 9  
    Włodi napisał:
    Do odinstalowania sterowników użyj tego narzędzia w trybie awaryjnym.

https://www.dobreprogramy.pl/Display-Driver-Uninstaller,Program,Windows,47643.html

Tryb awaryjny uruchomisz przytrzymując lewy klawisz "shift" wciskając równocześnie "uruchom ponownie".

Zainstaluj ponownie sterownik.

Uruchom program Furmark i zwróć uwagę czy objawy się nasilą. Jeśli tak wyłącz go i spróbuj obniżyć fabryczne zegary karty, po czym zwróć uwagę czy problem częściowo lub całkowicie ustąpił.

Tak zrobiłem i nic to nie dało. Dziś zrobiłem jeszcze jeden test. Gdy podłączony jest 1 monitor wszystko jest git. Problem jest tylko przy dwóch podłączonych jednocześnie
  • REKLAMA
  • #5 18964797
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Czy w trakcie testu Furmarkiem objawy się nasilają ?
  • #6 18974624
    kornik125p
    Poziom 9  
    Włodi napisał:
    Czy w trakcie testu Furmarkiem objawy się nasilają ?

W trakcje testu objawy się nie nasilają a nawet można powiedzieć że ustępują... Zrobiłem też testy w occt temp karty max 73*C 1h test. cpu 54*C.
  • REKLAMA
  • #7 18974726
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Sprawdź monitory na innym pc albo innej grafice. Po mojemu to nie jest wina kompa tylko grafiki albo monitora - bardziej obstawiam to drugie.
  • #8 18974871
    kornik125p
    Poziom 9  
    Piotr160292 napisał:
    Sprawdź monitory na innym pc albo innej grafice. Po mojemu to nie jest wina kompa tylko grafiki albo monitora - bardziej obstawiam to drugie.

Dla testu zrobiłem tak że jeden monitor dałem po DP a drugi po hdmi i wszystko działa pięknie tak jak powinno. Robiłem też różne możliwości zamieniałem kable itd. Problem mój występuje tylko wtedy gdy są podpięte dwa kable DP. Kable mam takie https://www.morele.net/kabel-unitek-displaypo...yport-2m-czarny-y-c608bk-1606915/?sekcja=tech sprawdziłem i są 19pin (podobno 20pin powodują problemy)

Jeszcze ciekawostka. Jak mam tylko 2 monitory podłączone pod dp to dzieje się tak jak na filmikach. Ale jak podepnę 3 kabel hdmi (grafika - monitor) problem ustępuje a monitory są po dp. 1 monitor ma podłączony hdmi i dp (hdmi jest nie aktywny na monitorze wybrany jest dp) a 2 monitor ma tylko dp) Dlaczego tak się dzieje?
  • #9 18974954
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Ciekawe - nie wiem czemu tak może być.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z artefaktami na monitorach Acer Nitro VG240YP po wyjściu z gry lub przełączeniu na drugi monitor. Artefakty znikają po powrocie do gry lub po restarcie komputera. Problem występuje na dwóch monitorach, niezależnie od sytuacji, a przy jednym monitorze nie występuje. Użytkownik testował różne kable DP i zauważył, że przy podłączeniu jednego monitora przez HDMI problem ustępuje. W trakcie testów Furmark temperatura karty graficznej nie przekraczała 73°C, a objawy nie nasilały się. Sugerowane rozwiązania obejmują odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników oraz testowanie monitorów na innym komputerze lub z inną kartą graficzną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA