logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w jednym z dwóch TV podpiętych pod antenę występują zakłócenia?

Papryk999 06 Paź 2020 21:10 1392 11
REKLAMA
  • #1 18962964
    Papryk999
    Poziom 5  
    Witam . Pod jedną antenę mam 2 telewizory . wszystko jest jak książka pisze rozgałęźnik , przy jednym telewizorze zasilacz . Na jednym telewizorze wszystko odbiera pięknie a na drugim pikseloza . Dodam że zmieniałem rozgałęźnik i zasilacz i dalej to samo . Z telewizorem też wszystko w porządku bo zamieniałem tv miejscami i kanały pięknie odbierały . Przejrzałem kabel od rozgałęźnika do tv gdzie nie odbiera czy nie uszkodzony ale wszystko ok . Oglądałem kabel kilka razy czy może źle zarobiony czy coś ale też zdaje się ok. Co robić ?? Nie chcę każdego tv pod inną antenę podłączać
  • REKLAMA
  • #2 18963000
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1445
    Jaka odległość do nadajnika - czy wzmacniacz sygnału jest potrzebny, co to za rozgałęźnik...
  • REKLAMA
  • #3 18963518
    Papryk999
    Poziom 5  
    Dlaczego w jednym z dwóch TV podpiętych pod antenę występują zakłócenia? a odległość od nadajnika około 50 km . Ale co ma do tego odległość skoro na jednym tv odbiera ok . Jak były problem z sygnałem to na dwóch tv była by pikseloza . Mam raczej czy się mylę ?

Dodano po 1 [minuty]:

A wzmacniacz przy tv czy jest czy nie to nie robi różnicy bo patrzyłem
  • #4 18963593
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    To, że jeden odbiera nie znaczy, że musi drugi. Jakie masz sygnały(siła, jakość) na obu TV? Ten nie odbiera dobrze, przy którym zasilacz?
  • #5 18963609
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Czy przewody od rozgałęźnika do odbiorników są takie same i jakie są ich długości?
    Papryk999 napisał:
    Na jednym telewizorze wszystko odbiera pięknie a na drugim pikseloza

Jakie masz parametry sygnału poszczególnych mux-ów na odbiorniku który odbiera poprawnie i na tym, na którym są problemy?
    Papryk999 napisał:
    odległość od nadajnika około 50 km

Który nadajnik? Jaka antena?
    Papryk999 napisał:
    A wzmacniacz przy tv czy jest czy nie to nie robi różnicy bo patrzyłem

Jaki wzmacniacz? Dodatkowy?
  • #6 18963629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18963654
    Papryk999
    Poziom 5  
    Od rozgałęźnika kabel w tym co nie odbiera ma 2 metry może trochę więcej

Dodano po 1 [minuty]:

Nadajnik to Ryki

Dodano po 41 [sekundy]:

A parametry sygnału nie mam pojęcia jak sprawdzić
  • REKLAMA
  • #8 18963684
    _kli_
    Poziom 41  
    Papryk999 napisał:
    A parametry sygnału nie mam pojęcia jak sprawdzić

Podaj modele odbiorników.
  • #9 18963764
    Papryk999
    Poziom 5  
    Aktualnie nie mam możliwości . Jedyne na teraz to wiem że tv Samsung .
  • #10 18963780
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    Papryk999 napisał:
    Aktualnie nie mam możliwości . Jedyne na teraz to wiem że tv Samsung .

Skoro Samsung to diagnostyka- sprawdzanie sygnału. Na Samsungu źle?
  • #11 18963822
    _kli_
    Poziom 41  
    Papryk999 napisał:
    parametry sygnału nie mam pojęcia jak sprawdzić
    Papryk999 napisał:
    tv Samsung

Wybierasz jakiś program na danym mux i przez kilka sekund naciskasz INFO na pilocie lub MENU > Pomoc Techniczna > Diagnostyka > Informacja o sygnale.
  • #12 18966791
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Porada jak pytać aby szybko i sprawnie uzyskać zadowalającą odpowiedź w temacie o odbiorczych instalacjach antenowych, w linku poniżej.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html

Zarówno zbyt słaby jak i zbyt silny sygnał z anteny może powodować kłopoty z odbiorem programów DVB-T. Jedne typy telewizorów mogą mieć większy margines rozpiętości poziomów sygnału wystarczających do poprawnego odbioru inne typy mniejszy. Różnice możliwe są nawet w ramach tego samego typu i modelu. Norma przewiduje, że poprawny odbiór powinien zapewniać każdy telewizor w zakresie poziomu sygnału od 60dBµV do 80dBµV. Długi przewód antenowy, nieprawidłowy, rozgałęźnik, uszkodzony separator/zwrotnica zasilania przedwzmacniacz antenowego może zbytnio obniżać niski poziom sygnału antenowego lub zapewniać prawidłowe obniżenie zbytnio wzmocnionego, zbyt silnego sygnału. Miejsce zastosowania wzmacniacza/przedwzmacniacza(bliżej anteny, bliżej telewizora) też ma znaczenie dla wyżej opisanych problemów z odbiorem DVB-T spowodowanych zbyt silnym lub zbyt słabym sygnałem. antenowym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału telewizyjnego na jednym z dwóch telewizorów podłączonych do tej samej anteny. Mimo że zastosowano rozgałęźnik i zasilacz, jeden telewizor odbiera sygnał poprawnie, a drugi ma problemy z pikselozą. Użytkownik wymienił rozgałęźnik i zasilacz, a także sprawdził kable, jednak problem nadal występuje. W dyskusji poruszane są kwestie związane z odległością do nadajnika, parametrami sygnału, długością kabli oraz różnicami w odbiorze między telewizorami. Użytkownik posiada telewizor marki Samsung, ale nie zna dokładnych modeli. Wskazówki dotyczące diagnostyki sygnału oraz potencjalnych przyczyn problemu obejmują zbyt słaby lub zbyt silny sygnał, a także różnice w tolerancji sygnału między różnymi modelami telewizorów.
REKLAMA