logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master III - BŁĄD: sprawdź start pod górę

XDLogistics 07 Paź 2020 18:30 44004 6
REKLAMA
  • #1 18964429
    XDLogistics
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam

Posiadam Renault Master III z silnikiem biturbo, od czasu do czasu pojawia mi się błąd typu: sprawdź start pod górę.
    Błędy odczytane za pomocą OBD niestety nic specjalnie mi nie mówią.
    Załączam zdjęcia.
    Proszę o i informację na co należy zwrócić uwagę.
    Renault Master III - BŁĄD: sprawdź start pod górę Renault Master III - BŁĄD: sprawdź start pod górę Renault Master III - BŁĄD: sprawdź start pod górę
  • REKLAMA
  • #2 18965003
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    Zrobić diagnostykę sprzętem stworzonym do gadania z Renault. :D
    Sprawdzić wszystkie moduły - nie tylko silnik .
    Widziałeś kiedykolwiek żeby Niemiec dogadał się z Francuzem :D
    Kiedy pojawia się komunikat :?: Nie jest czasami za słaby akumulator :?:
  • REKLAMA
  • #3 18965285
    XDLogistics
    Poziom 2  
    Chyba jednak bateria bo autko trochę stało. Ale jeszcze z nim spróbuje sobie pogadać po przez DELPHI : )
  • #4 19248227
    Ursus45
    Poziom 2  
    Ocena: 17
    Witajcie panowie. Czy usterka została zdiagnozowana? Teraz mam podobny błąd w Master 165 i nie wiem czego się spodziewać
  • REKLAMA
  • #5 19248338
    XDLogistics
    Poziom 2  
    Cześć, już nie za bardzo pamiętam jak ten problem rozwiązaliśmy ale poradzę: dobrze naładuj akumulator, odłącz klemę na ok. 30 min (to czasem pomaga zresetować błędy), sprawdź czujnik przy filtrze powietrza, poruszaj kostką użyj środka do czyszczenia styków, kupiłem coś takiego i przydaje się do czyszczenia i konserwacji), jest jeszcze jedna kostka z kablami która jest w górnej części silnika tak po środku bliżej turbiny.
  • #6 19248343
    Ursus45
    Poziom 2  
    Ocena: 17
    Dzięki za odpowiedź. Możliwe że mróz -19 tak zadziałał, ponieważ po jakimś czasie i po zgaszeniu auta problem ustąpił. Oby nie wróciło później 🙂
  • REKLAMA
  • #7 20862651
    carlooss
    Poziom 12  
    Ocena: 56
    Witam, ten sam problem w Vivaro B/ trafic III, skontroluj asystenta jazdy pod górę. Na diagnostyce komputerowej komunikat" ESP wyłączone". Brak możliwości skasowania. W aucie nie ma wyłącznika esp. Akumulator naładowany. Jakieś sugestie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Master III z silnikiem biturbo zgłasza problem z błędem "sprawdź start pod górę", który sporadycznie się pojawia. Odczyt błędów za pomocą OBD nie przynosi konkretnych informacji. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie akumulatora, diagnostyka przy użyciu sprzętu dedykowanego Renault, oraz kontrola czujników, w tym czujnika przy filtrze powietrza. Wskazano również na możliwość wpływu niskich temperatur na działanie systemu. Inny użytkownik z podobnym problemem w modelu Vivaro B/Trafic III zasugerował sprawdzenie asystenta jazdy pod górę oraz komunikatu o wyłączeniu ESP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA