logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Płyta główna/procesor - PC resetuje się co 10 sekund

ClearDevil 07 Paź 2020 20:36 648 12
REKLAMA
  • #1 18964705
    ClearDevil
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam. Zakupiłem nową płyte główną H310M D3H Gigabyte oraz do tego procesor I5 9400F z czystej chęci wymiany zespołów.
    Podłączyłem płyte oraz procesor (wszystko dobrze wsadzone, podłączone, sprawdzane 4 razy) i gdy odpalam PC dostaje on tak jak by dużej mocy po czym cichnie i znowu dużo mocy i nagle się resetuje. Reset występuje co około 10-15 sekund. Obraz na ekranie się nawet nie pojawia. Zasilacz marki OCZ 750W działa normalnie przy podłączeniu innej płyty (troche starszej ale nadal działa). Myślałem ze może się to dziać przez pamięć RAM więc kupiłem 2 kości 8gb ddr4 taktowanie 2666 ( płyta obsługuje takie taktowanie). Nie mam pojęcia co to może powodować i nie wiem czy składać na reklamacje i które jak już to składać czy może obydwa oddać. Zamawiane z morele
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18964877
    ClearDevil
    Poziom 9  
    ITSpec. napisał:
    Stara wersja BIOS na 99%. Musisz zaktualizować na innym procesorze.

Dzięki za odpowiedź. Odnośnie tego pewna osoba napisała cytuje "bios stary odpada, bo obsługuje ten proc od pierwszej wersji."
  • REKLAMA
  • #6 18964886
    ClearDevil
    Poziom 9  
    Gefoce 1050 TI, w przyszłym miesiącu miała być zmiana na tego nowego RTX 3060 jeśli by ten procesor i płyta działały ale tera musze się zastanowić
  • REKLAMA
  • #9 18964965
    ClearDevil
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    A płyta nówka czy odzysku jest? Nie jest wygięta albo śladów użytkowania nie ma?

Nowa ze sklepu, zamawiane na morele. Pisało jedynie, że opakowanie zastępcze chyba. Wygięta raczej nie była
  • Pomocny post
    #11 18965119
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Rzuć okiem na piny w gnieździe procesora, czy któryś z nich nie jest wygięty, bądź nie wdarł się tam jakiś paproch. Podobnie zrób ze slotami RAM, przedmuchaj je najlepiej sprężonym powietrzem. Wypnij kartę graficzną i uruchom bez niej. Procesor nie posiada układu graficznego, ale być może sama płyta ruszy.
  • #12 18965187
    ClearDevil
    Poziom 9  
    Włodi napisał:
    Rzuć okiem na piny w gnieździe procesora, czy któryś z nich nie jest wygięty, bądź nie wdarł się tam jakiś paproch. Podobnie zrób ze slotami RAM, przedmuchaj je najlepiej sprężonym powietrzem. Wypnij kartę graficzną i uruchom bez niej. Procesor nie posiada układu graficznego, ale być może sama płyta ruszy.

To również robiłem. Próbowałem odpalać bez ramu, z razem, z jedną kością ram, bez karty, z kartą. Myślałem, ze może procesor źle wsadziłem ale jest tylko jedna opcja wsadzenia go więc po sprawdzeniu i ponownym włożeniu nadal to samo.
    https://imgur.com/a/miMURoZ tutaj zdjęcie slota na procesor

Dodano po 2 [minuty]:

ITSpec. napisał:
    Więc nie nowa, tylko z outletu. Często mają uszkodzone części tam.

Napisałem zapytanie do zamówienia u nich co zrobić w takim wypadku jak nie wiem czy to procesor czy płyta główna to automatycznie utworzyli mi zgłoszenie do reklamacji na płyte
  • #13 19002272
    ClearDevil
    Poziom 9  
    Coś było nie tak z płytą główną, po wymianie wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił płytę główną Gigabyte H310M D3H oraz procesor Intel I5 9400F, jednak po podłączeniu sprzętu PC resetuje się co 10-15 sekund, nie wyświetlając obrazu. Zasilacz OCZ 750W działa poprawnie z inną płytą. Użytkownik wymienił pamięć RAM na dwie kości 8GB DDR4 2666, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację BIOS, sprawdzenie stanu płyty głównej oraz pinów procesora. Po dalszych próbach i zgłoszeniu reklamacyjnym, użytkownik stwierdził, że problem leżał w płycie głównej, która po wymianie działała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA