logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam routera do FTTH z obsługą standardu 802.1Q, dobrym zasięgiem w domu jednopiętrowym

AdamH582 08 Paź 2020 22:05 2925 16
  • #1 18966817
    AdamH582
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cześć Wszystkim.Potrzebowałbym router do internetu światłowodowego FTTH.Zależy mi,aby miał dobry zasięg w domu jednopiętrowym.Aktualnie operator T-mobile dostarczył mi router Sagemcom,który co po chwile gubi zasięg wifi.Nie interesują mnie tp-linki,wolałbym jakieś lepsze,sprawdzone marki.Po niżej przedstawiam wymagane ustawienia od operatora:

Podstawowe ustawienia routera.

Router z obsługą standardu 802.1Q
    Internet VLAN ID – 35
    Typ połączenia – PPPoE
    Nazwa użytkownika – 48998XXXXXX
    Hasło – hasło do usługi z umowy

Z góry dzięki za pomoc :)
  • #2 18966858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18966872
    AdamH582
    Poziom 9  
    Erbit napisał:
    AdamH582 napisał:
    ...,aby miał dobry zasięg w domu jednopiętrowym...

Nierealne.

Dlaczego?.Napewno są takie urządzenia.Ja jedyny router co znalazłem posiadający takie ustawienia to D-Link DIR-2660 EXO (802.11a/b/g/n/ac 2600Mb/s) USB .A tak po za głównym tematem,dałoby radę jak do routera operatora podpiąłbym swój router nie wspierający takich standardów jak mam powyżej,czy przepuściłby takie połączenie?.Czy straty w przesyłanych pakietach danych?.Z góry dzięki za odp :)
  • Pomocny post
    #4 18966907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18966927
    AdamH582
    Poziom 9  
    _cheetah_ napisał:
    AdamH582 napisał:
    Dlaczego?.

Bo nie masz zasięgu na Sagecomie.

AdamH582 napisał:
    Napewno są takie urządzenia.

Wszystkie routery / AP mają taką samą moc wyjściową, którą limituje prawo. Więc od tej strony droga jest zamknięta. Mogą się natomiast różnić zyskami anten, ilością MIMO oraz beamformingiem, które w jakimś tam stopniu mogą zwiększyć zasięg. Czym większe zyski anten, więcej MIMO oraz posiadanie beamformingu tym większe mogą być zasięgi. Ale też nie spodziewaj się cudów.

AdamH582 napisał:
    a jedyny router co znalazłem posiadający takie ustawienia to D-Link DIR-2660 EXO (802.11a/b/g/n/ac 2600Mb/s)

Czyli na czym polega jego "odmienność" dla ciebie?

AdamH582 napisał:
    .Zależy mi,aby miał dobry zasięg w domu jednopiętrowym.

Rozwiązanie bezpieczne to zostawienie Sagecoma i dodanie jednego (piętro) lub dwu (piętro + parter) AP. Wtedy możesz liczyć na dobre zasięgi na 2.4GHz (dla wolniejszych i mniej istotnych mobilków), ale i na 5GHz dla szybkich mobilków.

Wszystkie streamingi i krytyczne pod względem prędkości i niezawodności połączenia to tylko skrętka.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Wiem,że są normy pewne,ale jak miałem internet z T-mobile mobilny do 60 mb/s i posiadałem urządzenie Huawei B525S to zasięg miałem nawet w garażu,nie wspominając już że ten router nie posiada MU-MIMO (ma tylko jedną antenę).Ze swojej strony jakie firmy brtałbyś pod uwagę jeśli chodzi o routery?.
  • Pomocny post
    #6 18966940
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 18966956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18966990
    AdamH582
    Poziom 9  
    Erbit napisał:
    AdamH582 napisał:
    ... Dlaczego?

To już Tobie wyjaśnił Kolega wyżej.

AdamH582 napisał:
    ....Napewno są takie urządzenia.

Na pewno nie ma.

AdamH582 napisał:
    ... posiadałem urządzenie Huawei B525S to zasięg miałem nawet w garażu...

W to nie wątpię. Ja też mam "zasięg od wielu sąsiadów" ale nie wyobrażam sobie na takim zasięgu pracować. No.. ale to ja. Tobie może odpowiadać.

AdamH582 napisał:
    ...Ja jedyny router co znalazłem posiadający takie ustawienia to D-Link DIR-2660 EXO (802.11a/b/g/n/ac 2600Mb/s) USB

Skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Kup tego D-Linka i "będziesz Pan zadowolony". Ja nie znam Twoich potrzeb bo ich nie opisałeś więc trudno będzie mi powiedzieć jaki sprzęt potrzebujesz.

Nie wiem niestety lepiej dlatego wolę się poradzić fachowców.Ogółem chodzi mi o szybki internet po wifi,bardzo dobry zasięg w całym domu i także żeby router monitorował ruch sieciowy,abym maksymalnie wykorzystał internet światłowodowy.
  • Pomocny post
    #9 18967022
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    AdamH582 napisał:
    Ogółem chodzi mi o szybki internet po wifi,bardzo dobry zasięg w całym domu

Takie założenie już z miejsca wyklucza efektywność.
    Prędkość wifi nie zależy tylko od routera ale i od sprzętów odbierających a w głównej mierze od praw fizyki.
    Dobry zasięg, piętrowy dom, jeden sprzęt - da radę, ale chyba tylko z domu z papieru w Japonii.
    Sygnał musi przejść przez ściany, strop, zbrojenie, rury w ścianach, do tego zależnie z czego i jak grube ściany propagacja fali radiowej a taką jest wifi maleje.

Padły już propozycje AP, ich ilości per sygnał/piętro, dodatkowo sprawdź czy da się sprzęt opa jak wspomniano przełączyć w tryb mostu, dopytaj na jakiej autoryzacji po takim przełączeniu odbywa się dostęp do interentu a dopiero na końcu myśleć o zakupie swojego routera.
  • Pomocny post
    #10 18967115
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18967308
    AdamH582
    Poziom 9  
    Erbit napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    ... dodatkowo sprawdź czy da się sprzęt opa jak wspomniano przełączyć w tryb mostu, dopytaj na jakiej autoryzacji po takim przełączeniu odbywa się dostęp do interentu a dopiero na końcu myśleć o zakupie swojego routera.

Po tych cennych uwagach mam jeszcze jedną: co to za model tego Sagecom oraz czy jest tam przed nim coś jeszcze podłączone (ONT) czy światłowód wchodzi prosto do Sagecom ?

[edyta]
    To prawdopodobnie F@st 5370 (e?). Niestety tego routera nie zmienisz, pozostaje tylko opcja bridge o ile jest dostępna.

Kabel światłowodowy znajduje się w kostce FTTH , następnie mam podpięty wyjściem optycznym pod urządzenie gpon, Alcatela(modelu nie pamiętam) i potem idzie na kabel RJ-45. Z tego konwertera RJ-45 jest podpięty do ich routera
    Sagemcom f@st 5352 mimo 2x2 przez port Wan.
  • Pomocny post
    #12 18967507
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 18967755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18968602
    AdamH582
    Poziom 9  
    Dzięki za radę, ale to już próbowałem, zasięg wcale nie jest dobry. Dzisiaj kontaktowałem się z operatorem i ponoć do końca tygodnia mają wypuścić jakąś aktualizację, która ma poprawić organizację kanałami. Powiedz mi co sądzisz o routerach firm takich jak Asus, Netgear, Linksys? Korzystając z sieci w pracy po WiFi 2,4 GHz mam ping 2ms, czy w warunkach domowych jestem w stanie to uzyskać, czy jest to zależne od posiadania routera? Obecnie się zainteresowałem tym modelem routera:
    https://www.asus.com/pl/Networking/RT-AX58U?f...FVp2N5xqGvgNYOls-d81cBNib0-di7Mqcl78e7nBXF6GY
    Czy Twoim zadaniem będzie on dobrym wyborem? Czy funkcja OFDMA dużo daje w routerze? Z góry dzięki za odp. :)
    Szukam routera do FTTH z obsługą standardu 802.1Q, dobrym zasięgiem w domu jednopiętrowym
  • #15 18970384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #16 18971639
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    AdamH582 napisał:
    Dzisiaj kontaktowałem się z operatorem i ponoć do końca tygodnia mają wypuścić jakąś aktualizację,która ma poprawić organizację kanałami.

Żadne oprogramowanie nie wzmocni sieci wifi bo ograniczają to przepisy prawne - 100mW dla 2,4GHz i 200mW dla 5GHz.
    AdamH582 napisał:
    Korzystając z sieci w pracy po wifi 2,4 GHz mam ping 2ms

A jaki i za ile jest tam sprzęt sieciowy, jak siec wifi jest tam zbudowana, jaki jest rozkład pomieszczeń, z czego ściany, sufit, podłogi, ile innych sieci wifi tam jest itd itd - sam widzisz, ile tu uwarunkowań.
    AdamH582 napisał:
    czy w warunkach domowych jestem wstanie to uzyskać,czy jest to zależne od posiadania routera?

To samo co akapit wyżej.

Jaki router byś nie kupił, jego moc wifi jest identyczna (reguluje to prawo), różnica polega na rzeczach dodatkowych w routerze.
    Chcesz mieć dobre prędkości na wifi - kupujesz router bez wifi i dodatkowe AP, które przewodem połączysz z routerem głównym, AP potrzeba tyle by pokryć zasięgiem dany obszar.
    Wedle tego foto co pokazałeś, to przynajmniej po 1 AP na piętro, czyli już potrzebujesz minimum 4 AP i router.
    Tylko tym sposobem, można myśleć o wydajnej sieci wifi.
  • #17 18971682
    AdamH582
    Poziom 9  
    Dzięki społeczności użytkowników dowiedziałem się wiele nowych,ciekawych rzeczy odnośnie routerów :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do internetu światłowodowego FTTH, który obsługuje standard 802.1Q i zapewnia dobry zasięg w jednopiętrowym domu. Obecny router Sagemcom F@st 5352 ma problemy z zasięgiem Wi-Fi. Użytkownik preferuje sprawdzone marki, unikając TP-Link. W dyskusji podano kilka modeli, takich jak D-Link DIR-2660 EXO oraz routery Ubiquiti UniFi. Zwrócono uwagę na znaczenie anten, technologii MIMO oraz beamformingu dla zasięgu. Użytkownik rozważa również routery Asus, Netgear i Linksys, a także model Asus RT-AX58U. Podkreślono, że efektywność sieci Wi-Fi zależy nie tylko od routera, ale także od warunków fizycznych w domu oraz liczby punktów dostępowych (AP).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA