logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skorzystać z rozgrywki w VR, mając ograniczony budżet?

polandlp 10 Paź 2020 19:32 384 6
REKLAMA
  • #1 18969871
    polandlp
    Poziom 10  
    Ocena: 83
    Witam bardzo chciał bym zasmakować rozgrywki w VR ale nie mam za dużego budżetu na gogle ani na kontrolery. Czy jest jakaś opcja taniego kupienia lub np telefon jako ekran i jakieś kontrolery. Proszę o nadesłanie sugestii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18969962
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Google VR do telefonu, sensowny telefon, aplikacja TrinusVR, konto na Steam, sensowny PC bo w wersji BiedaVR nawet stare gry mogą klatkować.
    Kontrolery dowolne.

Jest to upierdliwe w konfiguracji, nie działa wydajnie, jest dużo bugów, ale działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18970614
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Są kartboxy na telefon i mozna na czyms takim pograc w kilka androidowych gierek, mozna tez zobaczyc sporo ciekawych filmow w aplikacji Within (zipelnie za darmo). Ale musisz miec w miarę sensowny telefon. Przy czym zamiast kartbixa, lepiej zainwestowac w najtanszy sorzet z regulacją optyki, to wazne zeby wyraznie widziec. Koszt okolo 30zl. I sluchawki bezprzewodowe, Xiaomi kupisz juz za 100zl. Te na kablu ciagle sprawiaja klopoty.

Pelnowymiarowy VR to koszt okolo 1000zl za uzywane google Oculus Rift CV1 (najstarsze sensowne), w komplecoe z konrolerami i dwoma sensorami (taki zestaw sensownego minimum), ale dobrze zebys mial jakas mocniejsza karte graficzną: RX 570 4GB za 400zl powinien wystarczyc. Procesor tez nie mze byctragiczny, ale starszy i5/i7 powinien zrobic robotę, tu nie ma ogromnych wymagań

Kolejny koszt to oczywiście gry: drogie. Jest sporo darmowych aplikacji, wiem ze ludzie kombinuja też, sciagajac jakies rzeczy z internetu, ale tu nigdy nie wiadomo, ze sklepu masz na pewno dobry produkt.

A jak juz zgromadzisz sprzet, narobisz sie ustawiajac satelitki - musisz miec oczywiscie odpowiednio duzo miejsca przed komputerem. A pozniej nie mozesz sie obrocic w taki sposob, zeby kontrolery przestaly byc widoczne. Mozna to oczywiscie ominac kupujac i podlaczajac dodatkowe sensory, albo sprzetem za 4k, ktory sam wykryje gdzie sa Twoje rece, podloga i meble.

Cala ta fatyga jest oczywiscie niewarta Twoich pieniedzy w zwiazku z tym, ze to jeszcze nie jest rewolucyjny sprzet powodujacy upadek standardowego korzystania z PCtow. To raczej produkt luksusowy dla ludzi, ktorzy nie maja co robic z pieniedzmi. Zabawa fajna i dosc krotka, szybko sie nudzi, bo ten tamszy sprzet bywa problematyczny, a aplikacje sa marne. Nawet glosny Half Life Alyx nie kest tal dobry, jak sie go reklamuje, jesli nie kupisz naprawde porzadnych gogli dajacych mozliwosc poruszania sie w pelnym 360. A i w wielu grach bedzoesz chcial wymiotowac. Choc przyznam, ze nowsze tytuly coraz lepiej to ogarniają
  • REKLAMA
  • #4 18972163
    polandlp
    Poziom 10  
    Mam Rift cata i zależało bo mi tylko na dobrych kontrolerach za małe pieniądze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18972369
    9396264
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    ile maksymalnie pieniędzy chciałbym przeznaczyć na VR?
  • #6 18972958
    polandlp
    Poziom 10  
    Max 500-600 zł a i znalazłem że mogę kupić kontroler 3 dof ale nie mogą go znaleźć

A i mam jeszcze sony move i kamere ps3 morze to?
  • #7 18975499
    polandlp
    Poziom 10  
    Wiem co mam zrobić dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Aby skorzystać z rozgrywki w VR przy ograniczonym budżecie, można rozważyć użycie telefonu z aplikacją TrinusVR oraz kartonowego headsetu, co pozwala na grę w proste tytuły VR. Warto zainwestować w headset z regulacją optyki oraz bezprzewodowe słuchawki. Dla pełnowymiarowego VR, używane gogle Oculus Rift CV1 z kontrolerami i sensorami są dostępne w cenie około 1000 zł, a do tego potrzebna jest mocniejsza karta graficzna, np. RX 570. Użytkownik rozważa również wykorzystanie kontrolera 3 dof oraz sprzętu Sony Move z kamerą PS3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA