logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Google VR: Wybór pomiędzy PS VR2 a Oculus 2/3 dla PS5, Steam VR i karty graficznej RTX 3060

Faazon 10 Paź 2023 23:55 660 4
REKLAMA
  • #1 20766202
    Faazon
    Poziom 3  
    Cześć!

Szukałem odpowiedniego forum związanego z VR, ale nic nie znalazłem. Ta strona narzuciła mi się pierwsza, więc może ktoś tutaj mi doradzi. Jak w temacie, zastanawiam się nad kupnem VR jako moich pierwszych. Po prostu chciałem tego spróbować i tutaj nasuwa się moje pytanie. Posiadam PS5, więc rozmyślałem nad PS VR2, ale też znalazłem te Oculusy i w miarę jest to ta sama cena. Więc pytanie brzmi, czy lepiej brać PS VR2 czy Oculus 2 lub 3 i grać na SteamVR? Wiem, że jest o wiele większa biblioteka na Steam, ale pytanie ile z tych gier jest warte pogrania :D Bo co z tego, że jest 500 gier, jak np. 5 jest tylko konkretnych ^^ I też nie wiem, jak to działa z goglami. Czy jeśli mam lepszą kartę graficzną, to grafika na Oculusach polepszy się? Czy jest już jakaś narzucona przez Google? Kompletnie się na tym nie znam :D Zależy mi na fajnej grafice i gierkach multi bardziej, ale solo też pewnie bym coś zagrał, żeby zobaczyć wrażenia na spokojnie.

Komputer:
    Procesor i7 10700
    Karta graficzna RTX 3060
    32 GB RAM

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 20766316
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Nie wiem jak inne modele, ale Oculus Quest 2 ma swój własny system i mogą działać bez komputera. Dobre to jest jak chcesz pójść do wirtualnego "kina", lub pograć w prostsze gierki na tę platformę. Ze Steam i RTX3060Ti po kablu (da się bezprzewodowo), taki "The Forest" nie jest tak płynny jak na monitorze, ale w sumie odpalałem go tylko raz 2 lata temu i nie kombinowałem z ustawieniami. Gierki robione z myślą o VR robią wrażenie i gwarantuję wielkie Wow - grałem w "The Walking Dead Saints & Sinners".
  • REKLAMA
  • #3 20766466
    Faazon
    Poziom 3  
    Z tego co dzisiaj słyszałem, to też jest problem z tym Oculus jeśli chodzi o pasek na głowę że muszę dokupić bardziej wygodny bo tutaj po godzinie czy dwóch grania boli już wszystko, i coś o Fejsie że możesz mieć problem no z kontrolerem to nie można zmienić na nowy bo ma jakiegoś buga na FB z przypisanym kontrolerem, no i też jak FB nie działa czy ma jakieś problemy to też nie pograsz więc sam już nie wiem :D fajne jest to se mają dużo gierek w swojej bazie+ możesz grać na Steam Vr ale pytanie ile wyciągnę z moja karta graficzna? Z tego co słyszałem to moja karta to takie minimum na Vr np na Hal life Alyx nie mam co liczyć na najwyższych zagrać więc pytanie co z grami innymi dobrymi które wyjdą może za kilka miesięcy jak będę musiał grać na Low czy Medium ;/ interesują mnie gry w sumie z dobrą grafiką wiadomo co jest też lepsze do grania dla oczu żeby nie grać w byle co, zainteresował mnie The walking Dead, Pavlov, Resident, bardzo bym pograł w Battle Royale ale na Oculus Ten Pop One czy jak to się nazywa jest chyba jedyny ale tam nie bardzo interesuje mnie skakanie po ścianach i latanie w powietrzu :D itp a znowu na Ps5. Nie ma gry Ghost of Tabor która mnie interesuje z racji tego że lubię Tarkova a to jest gra w tym stylu, nie wiem też czy idzie gdzieś sprawdzić ile ludzi gra w daną grę Vr bo w sumie nawet nie wiem ile ludzi w to gra na chwilę obecną a latać po pustym serwerze to też lipa ^^
  • REKLAMA
  • #4 20766525
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Z tym paskiem to raczej nie one są niewygodnie, tylko cały sprzęt trochę waży i przód głowy wyraźnie ciąży co na dłuższą "metę ;)" męczy. Analogicznie jest w kasku na motocyklu, też czujemy ulgą po jego zdjęciu.
    Na temat FB coś tam czytałem, że lepiej nie dostać tam bana, bo jeśli dobrze zrozumiałem, można stracić dostęp do kolekcji kupionych aplikacji na okulary.
  • #5 20766546
    Faazon
    Poziom 3  
    Tak pomyłka, chodziło o Ps Vr2 że niewygodne po około 2h grania
REKLAMA