logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piła harder pn 4500 - Odpala i gaśnie nie wchodzi na obroty

chromee 11 Paź 2020 12:13 8697 74
Najlepsze odpowiedzi

Jak wyregulować i zdiagnozować pilarkę 2T, która odpala na sekundę, gaśnie, kopci i nie wchodzi na obroty mimo wymiany cylindra i tłoka?

Najpierw wyreguluj gaźnik, bo ustawienia z instrukcji są tylko wyjściowe: w tej pile trzeba było jeszcze wykręcić dyszę L o ok. 1/4 obrotu i osobno ustawić wolne obroty śrubą T, bo bez tego silnik nie chciał przechodzić z niskich na wysokie obroty [#18975283] Jeśli po takim strojeniu dalej pluje paliwem do filtra, nie trzyma regulacji albo gaśnie, trzeba szukać nieszczelności lub zalewania: uszczelniaczy wału, króćca, ośek gaźnika, membran i zaworka iglicowego w gaźniku [#19043417] W threadzie padło też, że po remoncie warto dokładnie przedmuchać i wyczyścić gaźnik, a w gaźnikach HLIC/chińskich często pomagają też nowe uszczelniacze, membrany, wężyki i filtr paliwa [#18980531] [#19452527]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 18970912
    chromee
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witajcie, pilarka to 9 letni chińczyk przepracował łącznie ok 20 godzin.
    Zaczęła gasnąć na wolnych, trudniej odpalać ciepłą, brak mocy i w sumie już nie odpalała.
    Okazało się że cylinder na wylotowym jest zatarty.
    Wymieniłem cylinder, tłok pierścienie, uszczelki, świece na nowe. Na 100% wszystko dobrze złożone.
    Problem NADAL ten sam jak przed wymianą góry.
    Kompresja mocna że można sznurek urwać. Piła odpala za pierwszym na ssaniu na sekundę i zaraz gaśnie bez ssania też odpala na sekundę, w ogóle lub jeśli odpali da się ją tylko przegazować na 10 sekund, strasznie kopci i zaraz brr brak mocy brr i gaśnie. Paliwo świeże, olej półsyntetyk, 1:25 wg instrukcji.
    Jeśli już wymieniłem górę to trzeba iść za ciosem. Gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 18970980
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 346
    Uszczelniacze na wale wymieniane???
  • #3 18971037
    chromee
    Poziom 10  
    4495redberet napisał:
    Uszczelniacze na wale wymieniane???

Nie nie ruszane. Gaźnik też nie ruszany, może membrany?
  • #4 18971448
    mazg
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Gaźnik po remoncie był wyregulowany? Nie pisałeś o przeprowadzonej regulacji dysz gaźnika, a to podstawa po remoncie. Sam pisałeś że ma teraz o wiele lepsze sprężanie. A przy lepszej kompresji po remoncie silnik wytwarza także większe podciśnienie, wszystko razem prowadzi do lepszego wymieszania paliwa z powietrzem. Lepsze odparowanie paliwa, czyli lepiej wymieszane paliwo jako czynnik termodynamiczny skutkuje lepszym spalaniem. Pisałeś że pali nawet bez ssania i mocno kopci. Jednym słowem bogata mieszanka. Ustawienie na nowo dysz to podstawa.
  • #5 18972058
    chromee
    Poziom 10  
    Wyczyszczę jeszcze raz gaźnik i ustawię te dwie śrubki wg instrukcji. A może kupić od razu nowy gaźnik, z wysyłką nowy ok 30 zł. Czy wymieniać membrany, 9 lat w tym oryginalnym, pewnie sama benzyna już je rozpuściła, jest zamontowany gaźnik hlic c16a17, więc myślę że jakościowo to, co te zamienniki?
    A dodam że na początku po którymś odpaleniu sekundowym przy ruszaniu nią na zgaszonym z tłumika leciała benzyna, kapała, a gdy wymieniałem cylinder w skrzyni korbowej było ok. 20 ml paliwa, które odessałem, chyba że paliwo ma być w korbowej do smarowania wału? Lub zleciało tam przez zatarty tłok przed wymianą.
  • #6 18972113
    mazg
    Poziom 17  
    Oryginalne gaźniki Harder pn4500 są bardzo dobrej jakości. Byle jaki zamiennik nawet podczas regulacji musisz dysze H wykręcić ok 3 obrotów żeby piła chodziła poprawnie. A w oryginalnym gaźniku Hardera piła pracuje przy wykręconej dyszy H o 1 obrót do 1,5 obrotu. Poza tym musisz kupić gaźnik, który będzie pasował do pompki paliwa. Więc jak trafisz na gorszą partie może nie być lepszy od starego.
    Z tego co piszesz to silnik dostaje bardzo dużo paliwa. Co potwierdza to co pisałem. Ustaw stary gaźnik na nowo. Poczekaj z rozbieraniem gaźnika. Mój pn4500 z 2011 r membrany ma te same, i drugi 5200 z 2010 tak samo. Twój ma mało godzin przepracowanych, więc powinien być w dobrym stanie.
  • REKLAMA
  • #7 18974813
    chromee
    Poziom 10  
    Gaźnik ustawiony wg. instrukcji, obydwie śrubki po 1 i 1/4 obrotu. Problem nadal. Nawet ciepła odpala tylko po ssaniu i gaśnie, trudno wbija się na obroty, nie trzyma wolnych.

DODAJE FILM Z PRACY piły : https://www.youtube.com/watch?v=xj-Dy5DHVEo
  • Pomocny post
    #8 18975283
    mazg
    Poziom 17  
    Ustawienia ile wykręcić każdą z dysz podane w instrukcji są wyjściowymi, wstępne ustawienie. Z filmu po pracy piły słychać że L musisz jeszcze wykręcić. Zawsze gdy piła nie chce wkręcać się na obroty z niskich na wysokie jest za mała dawka dyszy L. Z kolei po wejściu na obroty piła nieźle dymi, więc dysza H ma nawet za dużo wykręconą, ale na razie nie ruszaj H. Najpierw wykręć L jeszcze o 1/4 obrotu. Z filmu widać że sporo dawki brakuje skoro musisz palić na ssaniu lub nawet użyć pompki. Wtedy sprawdź czy lepiej wchodzi na obroty, jeśli widać poprawę, ale nadal nie wkręca się jak należy jeszcze wykręć odrobinę L. Jeśli czujesz że ma za dużą dawkę, dławi się, wkręć delikatnie.
  • #9 18975878
    chromee
    Poziom 10  
    mazg napisał:
    Ustawienia ile wykrecic kazda z dysz podane w instrukcji sa wyjsciowymi, wstępne ustawienie. Z filmu po pracy pily slychac ze L musisz jeszcze wykrecic. Zawsze gdy pila nie chce wkręcac sie na obroty z niskich na wysokie jest za mala dawka dyszy L. Z kolei po wejsciu na obroty pila niezle dymi wiec dysza H ma nawet za duzo wykrecona ale narazie nie ruszaj H. Najpierw wykrec L jeszcze o 1/4 obrotu. Z filmu widac ze sporo dawki brakuje skoro musisz palic na ssaniu lub nawet uzyc pompki. Wtedy sprawdz czy lepiej wchodzi na obroty jesli widac poprawe ale nadal nie wkreca sie jak nalezy jeszcze wykrec odrobine L. Jesli czujesz ze ma ze duza dawke dlawi sie wkrec delikatnie.

Leci pomocny! Masz głowę kolego!

Ustawienie indywidualne L i T wolnych pomogło, trzyma wolne, ładnie wchodzi na obroty, ale jeszcze gaśnie na wolnych po ok. 20 s, bardzo czuła ta L w regulacji. L wyszło ok. 2-2,5 obrotu H zmniejszyłem do ok. 1 obrotu.
    Może i wymyślimy coś w temacie z kosiarką - falują obroty, będę wdzięczny, podaje link:
    https://www.youtube.com/watch?v=ocgl7vzBL8k
  • #10 18976082
    mazg
    Poziom 17  
    W kosiarce jako pierwsze gaźnik do dokładnego przedmuchania, nie raz sam czyściłem po dwa razy gaźnik zanim pomogło, to jest ciężka usterka jak faluje na średnich obrotach a na wysokich i niskich nie. Ale brud jak najbardziej może być przyczyna takiego zachowania. Sprężynę sprawdzałeś i cięgno, więc potem zostaje regulacja gaźnika. W kosiarkach jest znikoma, ale czasami dysza jest za dużo wkręcona lub przytkana brudem i silnik ratuje się dodając gazu. Ciepła kosiarka gdy zaciągniesz ssanie powinna od razu nieźle dymić, dławić się paliwem, a u ciebie ma tylko duże obroty. Więc może mieć za małą dawkę na dyszy. Może być przytkany gaźnik, dysza wolnych obrotów, bo na wolnych też po chwili zaczyna lekko falować.
  • #11 18976705
    chromee
    Poziom 10  
    Dodam że kosiarka odpala dobrze nawet na niskich bez ssania po tygodniowym postoju. Obroty wysokie te do koszenia falują tylko na postoju lub w niskiej trawie gdy kosiarka wjedzie w wyższą trawę radzi sobie dobrze, ma stałe obroty, kosi dobrze i nie faluje.
  • #12 18978496
    mazg
    Poziom 17  
    Z tego co piszesz może być odwrotna sytuacja. Może mieć za dużą dawkę ustawioną na gaźniku, po postoju pali bez ssania i w małej trawie faluje gdy nie ma większego obciążenia. Obrotomierz zabiera dawkę a nie ratuje przed zgaśnieciem.
  • REKLAMA
  • #13 18978935
    chromee
    Poziom 10  
    Widziałem film z takimi samymi falowaniami tej kosiarki, pomogło czyszczenie całego gaźnika.
    Więc i tą kosiarkę widzę to czeka, czyszczenie oraz nowe uszczelki, gaźnik-dolot, gaźnik-filtr.

No chyba że winny jest sam regulator, ten języczek co faluje na gaźniku? Jak widać na filmie.

Czy po rozebraniu gaźnika i wykręceniu dysz trzeba później ustawiać te dysze czy tylko wkręcić na swoje miejsce?

Tak wygląda gaźnik:
    https://allegro.pl/oferta/gaznik-kosiarki-spalinowej-sv150-stiga-118550148-0-7954921934
  • #14 18979200
    mazg
    Poziom 17  
    Czyszczenie gaźnika to podstawa. Wykręcając wszystkie iglice które mają regulacje najlepiej zmierzyć ile były wykręcone. I potem tyle samo wkręcić, a dysze stałe, które są wciskane w gaźnik po prostu wyjąć do czyszczenia, przedmuchać i wkładać na miejsce. Regulator działa prawidłowo, w każdej kosiarce z przytkanym gaźnikiem tak się zachowuje.
  • #15 18979867
    chromee
    Poziom 10  
    Dam znać o efektach gdy znajdę czas podziałać z tą 12-letnią wysłużoną kosiarą. Póki co dzięki mazg za zainteresowanie tematem i pomoc - Piwo!
  • #16 18979876
    4495redberet
    Poziom 28  
    Mówiąc iglice pewnie ma na myśli śrubki regulacyjne.
    Często końcówki są zaostrzone w stożek.
  • REKLAMA
  • #17 18980249
    chromee
    Poziom 10  
    Co do piły: Czy w skrzynce korbowej pod wałem powinna znajdować się mieszanka paliwa z olejem - film olejowy do smarowania wał, korba, łożysko czy to efekt np. jak w tej pile usterki zatarty tłok puszcza paliwo na dół ?
  • #18 18980351
    4495redberet
    Poziom 28  
    Jak jest zatarta to raczej ma kłopoty z zasysaniem mieszkanki.
    Tu może być tyle paliwa od dużej ilości prób odpalania.
    Zasysa i nie może odpalić i się mieszanka gromadzi.
    Jak będzie źle wyregulowany lub nieszczelny zaworek którym steruje membrana to też może ją zalewać.
    Jak bak oleju jest zintegrowany z obudowa silnika może się zdarzyć że puści uszczelka (jak jest skręcany) i będzie olej do smarowania łańcucha przedostawał się do skrzyni korbowej.
    Ale nie wiem jak ta piła jest skonstruowana.
  • #19 18980392
    chromee
    Poziom 10  
    To czysty chińczyk gdy wymieniałem górę - tłok, cylinder w korbowej pod wałem było ok. 30 ml mieszanki czy tam powinna być mieszanka paliwowa do smarowania czy w korbowej ma być bezwzględnie sucho?
    Jak smarowany jest zespół łączenia wał, łożysko, korba w skrzynce korbowej?
  • #20 18980398
    4495redberet
    Poziom 28  
    Zawsze będziesz miał tam odrobinę mieszanki. Tak działa silnik 2t. Jak piła nie chce odpalić to zbierze się tego więcej. Jak źle wyregulowany gaźnik to też może być więcej.
    To wszystko są tak zwane zalania.
    Miałem przypadku takich zalań że np kosy pracowały chwilę bez paliwa bo tyle tam było tego.
  • Pomocny post
    #21 18980531
    mazg
    Poziom 17  
    Gdy wymieniłeś cylinder z tłokiem pisałeś, że był zatarty więc normalny efekt, że miałeś dużo mieszanki w skrzynce. Zatarty tłok, tak jak pisałem na początku, nie daje sprężania, tym samym w ruchu tłoka w dół nie wypycha mieszanki benzyny z powietrzem ku górze, nie jest szczelny tłok z cylindrem. Zostaje nadmiar mieszanki z olejem na dole. Po remoncie, gdy masz juz dobre sprężanie, (i przykładowo po cieciu drewna, ogólnie po pracy) na dole po zdjęciu cylindra zobaczyłbyś tylko część oleju pozostałą z mieszanki. Ponieważ olej, jako cięższa frakcja, po odparowaniu paliwa (lżejsza frakcja), które zmieszane z powietrzem wypychane ku górze jest spalane. Olej, jako frakcja cięższa zostaje zatrzymany na powierzchni cylindra pełni funkcje środka smarnego, jako film olejowy. Film olejowy jest spalany na bieżąco od mocno rozgrzanych ścianek cylindra i na bieżąco odnawiany przy każdym cyklu. Przy prawidłowo pracującym silniku na dole pozostaje tylko olej. A u ciebie piła, tak jak pisał kolega z forum, musi wypalić nagromadzoną podczas licznych prób odpalania niespaloną mieszankę. Najlepiej potnij trochę drewna potem jak wypali pozostałości z prób, ustaw gaźnik ostatecznie, żeby ładnie pracowała, bo nie powinna gasnąć na wolnych obrotach.
  • #22 18980821
    chromee
    Poziom 10  
    Mazg - A jak te Twoje hardery po cięciu też leje się olej z piły do smarowania łańcucha? Ta była kiedyś na gwarancji, niby wymienili pompkę a problem dalej. Teraz jak ją odpaliłem i pochodziła z 10 minut to smarowanie łańcuch ma dobre ale po wyłączeniu piły cały olej smarowania łańcucha wyleje się z piły w ok pompki. W nowej NAC też leje się olej po wyłączeniu ale może z 40 ml a w starej wyleci cały (pompki ustawione na max).
  • #23 18980828
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ostatnio przerabiałem ten temat.
    Musisz wyjąć pompkę i w miejscu gdzie wchodzi do zbiornika jest taka gumka. Ta gumką ma za małą średnicę względem otworu w baku i olej wycieka. Ja podłożyłem origa między gumkę a ściankę baku i na kruciec od pompki ten co wchodzi w ta gumkę. Jak to rozbierzesz to złapiesz o co chodzi.
    Musisz tylko zdjąć całe sprzęgło i taki czarny plastik.
    Po tym zabiegu jak piła leży na ziemi czy betonie to może z 5 kropel spadnie i tyle.
  • #24 18980842
    mazg
    Poziom 17  
    Dużo nie powinno wyciekać po cięciu. Jak cykała luzem te 10 minut plus przegazówki to zawsze więcej napompuje i potem wycieka. Ale może też być problem szczelności pompki z karterem, trzeba odkręcić sprzęgło, maskownice pompki, sprawdzić stan pompki i obejrzeć połączenie pompki z karterem. Jeśli jest duży wyciek, jak piszesz, będziesz od razu widział.
  • #25 18980901
    chromee
    Poziom 10  
    To wszystko jasne, pewnie będzie tak jak piszecie.

A jakie oleje macie sprawdzone do mieszanki? Orlena semi już nie wleje. Do starej, naprawionej (ta co ma nową górę) kupiłem - Stihl hp - zwykły różowy. A do nowej NAC dodaje ten z NACA - półsyntetek - różowy - jak zaleca instrukcja NACA.
  • #26 18980915
    mazg
    Poziom 17  
    Ja też używam do chińskich Stihla hp, zwykły. Używam go też w starszych konstrukcjach rosyjskich w skoczku. A do większych pił używam Stihla hp super.
  • #27 18981345
    chromee
    Poziom 10  
    Zwykły hp dobrze kopci, :) więc dobrze smaruje, hp super też jest ok, tyle że mniej dymi - z tego co sprawdzałem ma szybszą temp. spalania więc nie powoduje tyle nagaru. Co do olei z dodatkami bio nie jestem przekonany, może nie tyle że za szybko się spalają, ale nie tworzą "starego dobrego" filmu olejowego - smarowania.
  • #28 18981370
    mazg
    Poziom 17  
    Zwykły hp od lat stosuje i nie ma problemów w chińskich. Hp super idzie tylko do nowszych, dużych, które mam od nowości. Też dobrze się spisuje. Zawsze mieszam 1:40 i nie ma problemów.
  • #29 18993517
    chromee
    Poziom 10  
    Panowie mam jeszcze problem z tą nową piłą nac. Pali łańcuch?

Na ostrzach tnących jest spalone drewno złotawy, nalot na każdym.
    Piła tnie dobrze, łańcuch dobry naciąg, kanały drożne od nowości przepracowała łącznie z godzinę, dopiero po trzymaniu obr na max po 2 s leci olej z łańcucha na drewno w stylu mocnej mgiełki-sprawdzenie smarowania, Pompa na max od początku, olej pilarol, na pełne zbiorniki po cięciu proporcja wygląda tak: benzyny-mieszanki zostało 1/4, oleju 2/3 więc gdybym wypalił całą mieszanke, oleju na łańcuch zostanie ok połowy. Drzewo ciete to głównie żywe miekkie, gałązki i gałęzie orzech laskowy, wiśnia.

A może problem w tym że nie tne na max obr. tylko do 3/4 mocy i pali łańcuch bo nie daje tyle oleju?

A dodam jeszcze że mimo dobrego naciągu łańcucha na zimnym, po przesuwaniu go ręką swobodnie w jednym momencie szpanuje jest opór łańcucha na prowadnicy od nowości. (Łańcuch dobrze siedzi w mocowaniach)
  • #30 18993880
    mazg
    Poziom 17  
    Tnac wisnie orzech mozesz miec taki objaw tym bardziej przy przytepionym lancuchu. Twardsze drzewa najlepiej ciac łancuchem o ostrym profilu pelne dluto (ostry kant). Te oryginalne lancuchy nie sa najlepsze, nie mam dobrych opini o tanich łancuchach poldluto mocno zaokraglonych tym bardziej w twardszym drzewie. Masz juz przeciagniety lancuch jesli w jednym miejscu hamuje. Wiec nie byl od nowosci dobrze naostrzony. Stawiał wieksze opory tnac i szybko sie przeciagnal.
    Smarowanie masz dobre jeśli po dwóch sekundach.na obrotach rzuca linie oleju z prowadnicy.
    Paliwa spala wiecej niz zużywa oleju bo tnac galezie wiecej chodzi luzem niz tnie. W pienkach wyrowna sie zuzycie oleju smarujacego prowadnice.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piłą Harder PN 4500, która po wymianie cylindra, tłoka i innych komponentów nadal gaśnie na wolnych obrotach i ma trudności z uruchomieniem. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w gaźniku, niewłaściwe ustawienia dysz gaźnika oraz zużyte membrany. Użytkownicy sugerują, aby skupić się na regulacji gaźnika, czyszczeniu oraz ewentualnej wymianie uszczelniaczy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące smarowania łańcucha w nowej pile NAC, która nie dostarcza wystarczającej ilości oleju, co prowadzi do przypalania łańcucha. Użytkownicy wymieniają różne oleje do mieszanki paliwowej oraz podkreślają znaczenie odpowiednich ustawień gaźnika dla prawidłowego działania piły.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA