logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 3 BK - Trudności z zamocowaniem gumowych osłon tłoczka podczas regeneracji zacisku

Lucek25 11 Paź 2020 19:28 1809 7
REKLAMA
  • #1 18971811
    Lucek25
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Regeneruje zaciski przednie jednak utknąłem w momencie nakładania gumowych osłon chroniących tłoczek. Jak widać na zdjęciach osłona ma być zamocowana na tym "kołnierzu" – stare też tak były.
    Niestety osłony na tym się w ogóle nie trzymają. Zjeżdżają z tego kołnierza. Stare się trzymały. Były zasyfione rdzą, farba itp. Zestaw do regeneracji chyba kupiłem dobry skoro i uszczelka i tłoczek pasuje.
    Może ktoś robił takie zaciski i coś poradzi jak to złożyć bo ja po 1,5 godziny straciłem cierpliwość.
    Mazda 3 BK - Trudności z zamocowaniem gumowych osłon tłoczka podczas regeneracji zacisku Mazda 3 BK - Trudności z zamocowaniem gumowych osłon tłoczka podczas regeneracji zacisku Mazda 3 BK - Trudności z zamocowaniem gumowych osłon tłoczka podczas regeneracji zacisku
  • REKLAMA
  • #2 18971860
    bosman116
    Poziom 19  
    Ocena: 150
    A nie jest tak że guma będzie się trzymać sztywno po wciśnięciu tłoczka?
  • REKLAMA
  • #3 18971878
    Lucek25
    Poziom 9  
    Też próbowałem zakładać razem z tłoczkiem (3 zdjęcie) ale tak samo "zjeżdża".
  • #4 18972083
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 482
    Nasmaruj dobrze, spróbuj wkładać i obracać, jak wskoczy po całości to powinien siedzieć, ten system jest upierdliwy do składania.
  • REKLAMA
  • #5 18972496
    Lucek25
    Poziom 9  
    No właśnie nie za bardzo chce siedzieć. Zawsze z jednej strony "zjedzie". Niby nie całkiem ale jednak. Samo założenie nie byłoby bardzo problematyczne gdyby na tym kołnierzu był jakiś rowek albo rant żeby osłona miała się za co złapać. Nie wiem jak to powinno montować. Na klej może ;)
  • Pomocny post
    #6 18973353
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18973439
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    lukasz12345678910 napisał:
    Nasmaruj dobrze, spróbuj wkładać i obracać,

Nic nie smaruj, to składa się na sucho. Koleś Kit dobrze prawi, dopasować tuleję i za jej pomocą wcisnąć kołnierz osłony przeciwkurzowej. Ja przy braku tulei posiłkuję się drugimi rękoma do pomocy, przytrzymują mi kołnierz po przekątnej.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 18976057
    Lucek25
    Poziom 9  
    Zestaw ERT. Na smarze nie zakładałem. Takiej idealnie dopasowanej tulei nie mam ale spróbowałem czymś podobnym i praktycznie weszło od razu i się trzyma. Kluczem do sukcesu jest równomierne dociskanie czego nie da się zrobić mając dwie ręce tylko.
    Dzięki za pomoc panowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał trudności podczas regeneracji przednich zacisków w Mazda 3 BK, szczególnie przy montażu gumowych osłon tłoczka, które nie trzymają się kołnierza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, takie jak smarowanie, użycie odpowiedniej tulei do dociskania osłony, oraz zwracają uwagę na konieczność równomiernego dociskania. Użytkownik potwierdził, że zestaw regeneracyjny ERT, który posiada, nie zawiera idealnie dopasowanej tulei, ale po zastosowaniu alternatywnego narzędzia udało mu się zamontować osłonę. Kluczowym elementem sukcesu okazało się równomierne dociskanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA