logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona NICR 768 - brak kawy i wrzątku, prawdopodobny problem z zaworem trójdrożnym

skinerek 16 Paź 2020 08:55 7173 9
REKLAMA
  • #1 18980592
    skinerek
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam

Ekspres na poczatku mial problemy i przestal spieniac mleko. Po nastepnych dwoch, trzech tygodniach przestal robic kawe. Wrzatek tez nie jest robiony. Oczywiwscie caly proces na wyswietlaczu (procent zaawansowania przebiega). Pompa wody pracuje, bo ja slychac ale nic z dysz nie leci. Nadmiene ze maszne cala rozebralem, obstawialbym ten zawor trojdrozny :
    https://komtra.de/nivona-ersatzteile/nivona-e...2-24v-nivona-melitta-kaffeevollautomaten.html

ale nie jestem pewien, nie wiem jak go odkrecic zeby nic nie polamac.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18980951
    skinerek
    Poziom 15  
    Przy probie odkamienienia jest to samo; pompa wody pompuje nic nie leci. Czy w tacce zbiera się woda? Mhm niewielkie ilości tak. Sprawdzałem, nie widać żadnych osadów z kamienia ani ciał obcych.
    Teraz postanowiłem ja po złożeniu jeszcze raz odpalić ale dostaje takie info:
    Nivona NICR 768 - brak kawy i wrzątku, prawdopodobny problem z zaworem trójdrożnym Nivona NICR 768 - brak kawy i wrzątku, prawdopodobny problem z zaworem trójdrożnym

I ciagle wraca do komunikatu „Uzupełnij”; wody w zasobniku oczywiście nie ubywa.
  • #5 18983934
    skinerek
    Poziom 15  
    Niestety nie udało mi się naprawić, ale chyba mam rozwiązanie zagadki. Nivona NICR 768 - brak kawy i wrzątku, prawdopodobny problem z zaworem trójdrożnym Nivona NICR 768 - brak kawy i wrzątku, prawdopodobny problem z zaworem trójdrożnym
    Urwały się dwie te wypustki dzieki którym się ten zawór w środku obraca. Niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi jeśli to złe podejrzenia.
  • REKLAMA
  • #6 20089329
    marko22
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panowie...i panie. Rzadko tutaj bywam, ale już rozłożyłem ręce. Podpinam się oczywiście z 520. Dostałem go w gratisie z objawem - nie robi kawy. Kawę robi. Ale co z tego, jak robi od święta. Raz zrobi w kubek, raz w tackę. Poszukałem w necie trochę, wymieniłem zawór drenażowy. Nie pomogło. Zamówiłem komplet uszczelek do zaparzacza, rozebrałem, wymyłem, nasmarowałem, wszystko poskładane, nic nie pęknięte, działa ok. Zrobiłem odkamienianie, 1 kawa do kubka, druga do tacki.....no nerw mnie zaczyna nosić....o co tutaj chodzi? W trakcie robienie kawy odgłos z zaparzacza jest taki, jakby nie dociskał całkowicie kawy. Trzeszczy wszystko i słychać, że woda leci w dół. Fusy normalnie mokre, więc tam woda dochodzi. Nie mam pojęcia już, co z nim zrobić. Pomożecie, czy mam wywalić na śmietnik? Jeśli dobrze patrzę na datę produkcji, to ma 4 lata. Poważnie? 4 lata i mam (lub ktoś) zapieprzać do sklepu po nowy? Co prawda nowy został kupiony, skoro ten wylądował u mnie, ale to nie o to powinno chodzić.

Pozdrawiam
    Mariusz

https://www.youtube.com/watch?v=nCJj7IW6MIg
  • #7 20091649
    marko22
    Poziom 11  
    Problem rozwiązałem. Okazało się, że jest w dwóch miejscach pęknięty korpus zaparzacza, gdzie prasowana jest kawa. Od przodu 2cm i z boku ponad 2cm. Praktycznie nie rzucało się to w oczy i nie mogłem dojść, gdzie ucieka woda. Zalałem klejem epoksydowym i wszystko działa jak należy. Dodam jeszcze, że wcześniej serwis krzyknął za naprawę prawie 900zł. No cóż. Jeśli ktoś śpi na pieniądzach, niech je sobie wydaje. Ja nigdy nie biegłem do serwisu, póki sam nie zobaczyłem i nie sprawdziłem, w czym problem. Poddawałem się w naprawdę już trudnych przypadkach. Pozostał problem długiego odkamieniania w drugim przejściu, ale to już mogę sobie odpuścić. Ważne, że kawa jest robiona normalnie.
    Pozdrawiam.
  • #8 20368416
    robertem666
    Poziom 5  
    A czy jesteś w stanie podrzucić zdjęcia gdzie były te pęknięcia zaparzać za? To ciekawe. U mnie chyba zaczyna być to samo. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #9 20368645
    marko22
    Poziom 11  
    Witam.

Teraz Ci nie zrobię. Nie ma mnie w Polsce. Ale musisz bardzo dobrze przyjrzeć się korpusowi. Tzn. temu elementowi, w którym bezpośrednio jest zaparzana kawa. (gdzie masz ten tłoczek plastikowy z dziurkami i wchodzi głowica z oringiem do zaparzania.) To tam po dokładnym przyjrzeniu się było pęknięcie. I woda zamiast przez kawę do kubka, szła praktycznie cała w podstawkę. Trzeba go całego rozkręcić, inaczej trudno jest to zrobić. Normalnie nie było tego widać. Ale woda pod ciśnieniem uciekała tak czy siak.
  • #10 20369014
    robertem666
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź. Obejrzałem dokładnie i poprawiłem gumkę w głowicy zaparzacza co blokuje otworek przelewu kawy. Jak tłok pcha zaparzacza do góry (trzy sprężynę musi pokonać ich opór) to ten otworek jest zatykany przez gumkę. Tu miałem nieszczelność. To zrobiłem. Teraz widzę że lekko kapie z okolic styku kolanka z zaworem przelewowym. Chyba zawór mam do wymiany. A czy w ogóle to miejsce styku można poprawić? Nowe oringi na kolanko dalem. Czy coś jeszcze.?Poobserwuje jeszcze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z ekspresem Nivona NICR 768, który przestał robić kawę i wrzątek, mimo że proces na wyświetlaczu przebiega. Po rozebraniu urządzenia podejrzewa uszkodzenie zaworu trójdrożnego. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zaworu przed ceramicznym oraz przeprowadzenie odkamieniania. Użytkownik potwierdza, że pompa działa, ale woda nie leci z dysz. W kolejnych postach pojawiają się informacje o pęknięciach w korpusie zaparzacza, które mogą powodować wycieki wody. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawą, w tym wymianą uszczelek i zaworów, co prowadzi do poprawy działania ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA