logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nivona NICR 768 Typ 573 – woda w fusach, wyciek kawy spod obudowy

jedreg 03 Mar 2024 22:57 2736 4
REKLAMA
  • #1 20989187
    jedreg
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Drodzy forumowicze,
    pacjent to 6-letnia Nivona CafeRomatica serii 7: od jakiegoś czasu dolewa wody do fusów, a dwa dni temu po kilku zaparzonych kawach z tyłu w okolicy zbiornika z wodą pojawiała się pod ekspresem plama kawy wielkości łyżki stołowej. Ekspres był systematycznie odkamieniany, czyszczony tabletkami, zaparzacz okresowo myty i smarowany itd. Fusy są suche do momentu "czyszczenia systemu", na filmie widać, jak dolewa wody do pudełka na fusy.

Wyciek kawy to nowe zjawisko, być może nie związane z poprzednim (lub w efekcie tego pierwszego).
    Proszę o pomoc, nie mam dokumentacji serwisowej i kodów diagnostycznych do tej maszyny, a że niektóre urządzenia elektroniczne i AGD naprawiam sam, więc i tu chcę spróbować. Z ekspresem mierzę się pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość. Potrzebuję zdiagnozować problem w minimalnym czasie; ze względów lokalowych nie mam też możliwości, by zostawić urządzenie rozebrane do weryfikowania przez długi czas. Prosiłbym zatem o kilka testów do sprawdzenia za pierwszym razem :) Zatem co dalej po zdjęciu obudowy? :)

pozdrawiam,
    Andrzej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21003912
    jedreg
    Poziom 10  

Dzięki za podpowiedź, zamawiam uszczelkę, a instruktaż znalazłem na YT.
    Nie jestem w stanie doczyścić złogów w okolicy zaworu drenażu, więc chyba pozostaje rozebranie przekładni napędu: czy warto przy okazji wymienić zawór drenażu, bo przebieg ekspresu już zacny?

Pozdrawiam,
    Andrzej.
  • REKLAMA
  • #4 21010009
    jedreg
    Poziom 10  
    Niezłe oko kolego @nioop, uszczelka głowicy wymieniona, po zdjęciu obręczy dociskowej wyszedł niewidoczny wcześniej duży ubytek w płaszczu uszczelki. Wymieniona wraz z kompletem o-ring-ów bloku zaparzania i znowu jest czysto, sucho i pewnie. Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Andrzej.
  • #5 21010011
    jedreg
    Poziom 10  
    Temat zamknięty
REKLAMA