logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Automatyczne czyszczenie komórki po wyborze opcji z formatowania warunkowego

Puchenn 16 Paź 2020 11:51 960 10
REKLAMA
  • #1 18980851
    Puchenn
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Cześć
    Mam mały problem z którym nie mogę sobie poradzić, nie potrafię użyć funkcji która znajdzie i wyczyści komórkę. w danym wierszu automatycznie.

mam w danej kolumnie użyte formatowanie warunkowe, Pole wyboru
    Przykład
    Wiersz H1 zawiera pole wyboru z informacją: Oczekuje na serwisanta. rozwijane na 3 różne pozycje
    Wiersz I1 również zawiera pole wyboru: Przyjęte na serwis, rozwijane również na 3 różne pozycje.

Chciałbym żeby działało to w taki sposób, że jak wybiorę z listy "przyjęte na serwis" to wiersz H1 automatycznie wróci do pustego pola, ale żeby nie usunęło funkcji rozsuwanego pola wyboru.

Excel - Automatyczne czyszczenie komórki po wyborze opcji z formatowania warunkowego

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 18980918
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Zależy jak to jest w arkuszu = potrzebny załącznik z przykładem. Ale bez VBA i procedury zdarzeniowej najpewniej się nie obejdzie.
  • #3 18980943
    Puchenn
    Poziom 3  
    Załączam plik roboczy. Opisałem mniej więcej o co mi chodzi, czy mógłbyś na to zerknąć ?
    Załączniki:
    • Testowy.xlsx (5.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18981072
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Zobacz, czy o to chodziło?
    Rozwiązanie z wykorzystaniem obsługi zdarzenia Change.
    Załączniki:
    • Testowy_pola.xls (34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18981078
    Puchenn
    Poziom 3  
    Ok tylko nie dodałem najważniejszego, pracuje na Arkuszach Google, a tam z makrami chyba ciężko
    Przepraszam za brak info
  • #6 18981086
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Nie znam się na arkuszach Google. Moje rozwiązanie odnosi się do Excela.
    W każdym razie w standardowym arkuszu bez użycia makr lub czegoś, co może je zastąpić nie da się usunąć zawartości komórki, można ją co najwyżej ukryć formatowaniem. Pytanie, czy chodzi tylko o efekt estetyczny, czy zawartość komórki steruje innymi komórkami.
    Ale to już musi pociągnąć ktoś kto się zna na tych arkuszach.
  • REKLAMA
  • #7 18981097
    Puchenn
    Poziom 3  
    w zasadzie estetyczny, ale też na tyle pomocny że w firmie wiem gdzie dany telefon się znajduje i jaki ma status, i jest to w miarę zautomatyzowane. jak by automatycznie się to zmieniało to skracało by to prace o 50% i niestety potrzebuje do tego Arkuszy Google.
  • #8 18981366
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Puchenn napisał:
    Chciałbym żeby działało to w taki sposób, że jak wybiorę z listy "przyjęte na serwis" to wiersz H1 automatycznie wróci do pustego pola,

Taki efekt jak na zrzucie i w załączonym pliku
    Excel - Automatyczne czyszczenie komórki po wyborze opcji z formatowania warunkowego2020-10...png (25.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    możesz uzyskać w Excelu i prawdopodobnie również w arkuszach Google :D
    poprzez wykorzystanie listy rozwijanej (z funkcją w zakresie listy :idea: ), oraz formatowania warunkowego :spoko:
    protlistz..ż.xlsx (10.45 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18981429
    Prot
    Poziom 38  
    Prot napisał:
    prawdopodobnie również w arkuszach Google

No niestety arkusze Google nie umożliwiają tworzenie listy danych w oparciu o formuły :cry: Natomiast formatowanie warunkowe działa :D
    Excel - Automatyczne czyszczenie komórki po wyborze opcji z formatowania warunkowego2020-10-1..1).png (70.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18986826
    Puchenn
    Poziom 3  
    @Prot
    Pomysł fajny bo, nie pomyślałem o tym żeby zmieniać tekst na biały w przypadku zgodności, A myślisz jest opcja wpisania tam formuły niestandardowej, która nie zmieni tekstu na biały tylko po prostu zmieni na konkretną opcje z listy ? np: " - " myślnik
  • #11 18987215
    Prot
    Poziom 38  
    Puchenn napisał:
    jest opcja wpisania tam formuły niestandardowej

Nie widzę takiej możliwości :cry:
    Prot napisał:
    arkusze Google nie umożliwiają tworzenie listy danych w oparciu o formuły

Formatowanie warunkowe zaś z zasady nie może zmienić wartości komórki :not:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z automatycznym czyszczeniem komórki w Arkuszach Google po wyborze opcji z rozwijanej listy. Chce, aby po wybraniu "przyjęte na serwis" w jednej kolumnie, inna kolumna automatycznie wracała do pustego pola, zachowując jednocześnie funkcję rozwijanego pola wyboru. Odpowiedzi sugerują, że bez użycia makr lub procedur zdarzeniowych w Excelu nie da się tego osiągnąć. W Arkuszach Google formatowanie warunkowe działa, ale nie pozwala na zmianę wartości komórki. Użytkownik poszukuje estetycznego rozwiązania, które ułatwi zarządzanie statusami w firmie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA