logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 3 - Pęknięta szyba od kamienia - co robić na leasingu?

Verona 20 Paź 2020 22:02 2121 4
REKLAMA
  • #1 18990339
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam. W czasie jazdy dostałem jakimś kamykiem co skończyło się małym pęknięciem.

Nie przeszkadza ono zbytnio podczas jazdy bo jest blisko krawędzi. Nie chcę jednak by się powiększyło.
    Ktoś polecił mi iść z tym gdzieś do zalania. Nie wiem jednak jak to wygląda jeżeli auto mam w leasingu (zostało 1.5 roku z 5), nie powinienem raczej naprawiać auta po za ASO a nie wiem czy to się liczy jako naprawa auta.
    Czy to jest coś przy czym może być konieczna wymiana całej szyby? Czy powinienem to zgłosić do ubezpieczalni na AC (nie chcę by mi potem wzrosła stawka)?

Z góry dzięki za rady
  • REKLAMA
  • #2 18990350
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    Zobacz tu :arrow: Link
  • REKLAMA
  • #3 18990369
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    alekt77 napisał:
    Zobacz tu :arrow: Link

Wiem że są firmy naprawiające szyby.. Nie o to pytałem.
  • REKLAMA
  • #4 18990809
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    Pytałeś też:
    Verona napisał:
    Nie chcę jednak by się powiększyło. Ktoś polecił mi iść z tym gdzieś do zalania. Czy to jest coś przy czym może być konieczna wymiana całej szyby?

Im dłużej będziesz z tym uszkodzeniem jeździł tym bardziej prawdopodobne że pęknięcie pójdzie na całą szybę, a do wybitego przez kamień otworu dostanie się błoto którego nie uda się usunąć(po klejeniu będzie widoczne, zaklej jak najszybciej otworek taśmą klejącą). Jeśli uszkodzenie jest rozmiaru monety 5zł i świeże, daje się skleić praktycznie bez śladu(Ty będziesz je widział bo wiesz gdzie było ale dla innych...). W ASO wymienią całą szybę, a i to miałbym duże wątpliwości czy równie dobrze jak w tej firmie, potrafią przełożyć nalepkę z rejestracją bez śladu. Naprawiałem szyby u nich 3 razy a raz wymieniałem szybę bo niestety pęknięcie "rozlazło się" na cały narożnik szyby.
  • #5 18990836
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Ja 3 lata jeźdzę tak , w drodze od tira bachh strzał , kupiłem na cpn kropelke i zalałem , odessałem ręcznikiem papierowym nadmiar i jest ok.
REKLAMA