logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilkusekundowy brak internetu raz na dobę po zmianie IP

AweCorp 22 Paź 2020 23:38 930 8
REKLAMA
  • #1 18994455
    AweCorp
    Poziom 4  
    Czołem! jest taka dziwna sytuacja.
    Mianowicie posiadam internet od netii już ponad 2lata i pierwszy raz spotykam się z taka sytuacją. Mianowicie, ostatnio miałem zmieniony mój stały adres IP na nowy, bo wymagały tego pewne okoliczności.
    I co jest dziwne, że po kilku dniach od zmiany dostawałem raz na dobę przerwę w dopływie internetu. Czyli nie mam internetu przez kilka sekund raz na dobę (mimo że jestem cały czas podłączony z siecią.)

Do routera łącze się przez kabel ethernet do mojego komputera. Wiem na pewno, że problem nie leży nigdzie w moim sprzęcie, bo ta sama sytuacja jest również na laptopie gdzie łącze się przez wi-fi.

Dzwoniłem do nich i technik potwierdził, że u nich również wykrywa te kilku sekundowe wyłączenia, ale sam nie wie co może być przyczyną. Bo skoro router, oraz kabel ze skrzynki jest w 100% sprawny to problem leży gdzieś 'głębiej'.

Moim skromnym zdaniem jest to wina zmiany IP, bo dziwne że przez 2 lata było wszystko okej, a nagle po zmianie dostaję takie niespodzianki. Sam technik cały czas negował, że na to mogła wpłynąć sama zmiana adresu IP, bo wtedy nie miał bym internetu wcale.

Reasumując chciałbym zapytać się osób kompetentnych, czy to prawda, że sama zmiana adresu IP nie mogła wpłynąć na takie rozłączenia?
  • REKLAMA
  • #2 18994504
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5505
    AweCorp napisał:
    czy to prawda, że sama zmiana adresu IP nie mogła wpłynąć na takie rozłączenia?

Powoduje to serwer DHCP po stronie operatora.
    Zależnie jak to sobie operator ustawił: co 12 godzin, 48 godzin, co kilka dni, raz na tydzień... następuje odpytanie tego serwera DHCP o dane IP dla danego klienta.
    Zrestartuj swój router prądowo koło np 2, 3 w nocy - idziesz spać i nawet nie poczujesz tej zmiany w dzień.
  • REKLAMA
  • #3 18994514
    AweCorp
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    AweCorp napisał:
    czy to prawda, że sama zmiana adresu IP nie mogła wpłynąć na takie rozłączenia?

Powoduje to serwer DHCP po stronie operatora.
    Zależnie jak to sobie operator ustawił: co 12 godzin, 48 godzin, co kilka dni, raz na tydzień... następuje odpytanie tego serwera DHCP o dane IP dla danego klienta.
    Zrestartuj swój router prądowo koło np 2, 3 w nocy - idziesz spać i nawet nie poczujesz tej zmiany w dzień.

Chyba się nie zrozumieliśmy, sugerujesz że mam zmienne IP i dlatego resetuję się automatycznie co X czasu? Jeżeli tak to proszę czytać ze zrozumieniem.

Posiadam IP stałe i nie jest to celowe działanie ze strony operatora, bo sami przyznali, że widzą problem zrywania połączenia o czym już pisałem w temacie.

Ba, dzisiaj miałem wyjątkowa sytuacje i takich zrywek miałem aż 3razy, normalnie 1-2 razy na dobę.

Więc zadam jeszcze raz pytanie, czy to prawda co twierdzi technik, że raczej zmiana IP nie mogła przyczynić się do obecnych problemów?
  • #4 18994527
    KOCUREK1970
    AweCorp napisał:
    bo sami przyznali, że widzą problem zrywania połączenia

No i co ichnie logi im o tym więcej mówią?
    AweCorp napisał:
    czy to prawda co twierdzi technik, że raczej zmiana IP nie mogła przyczynić się do obecnych problemów?

Mogą to też być ataki DDoS na nowe IP, zwłaszcza, że stałego IP nie zmienia się od tak:
    AweCorp napisał:
    miałem zmieniony mój stały adres IP na nowy, bo wymagały tego pewne okoliczności.

Czyli dobrze się domyślam, że na starym adresie ktoś Cię pingował?
    Co było powodem zmiany (bo to tez może przybliżyć rozwiązanie)?
    Może to być też problem samej linii...
    Powodów tego mogą być dziesiątki.

Możesz w czasie problemu zrobić też taki test:
    Kiedy netu nie będzie, uruchamiasz 3 okna cmd i w każdym oknie jedno zadanie, potem Enter:
    ping -t 8.8.8.8
    ping -t google.com
    ping -t 192.168.0.1 (to IP naszego routera - może być inne, musisz sprawdzić jakie jest u Ciebie i podać prawidłowe).
    Test powinien wykazać co szwankuje:
    - pierwszy test, to test DNS,
    - drugi test, to test usługi,
    - trzeci test. to test czy odpowiada nasz router.
    Zrób testy i wstaw tu wynik.
  • REKLAMA
  • #5 18994560
    AweCorp
    Poziom 4  
    @KOCUREK1970
    Technik twierdził, że longi wskazują na to że o tych godzinach co miałem zrywy szwankowały jakieś porty. Dlatego nawet był u mnie i coś tam majstrował, ale jak widać raczej nie pomogło, bo kilka godzin po jego odjeżdzie znów miałem zrywkę.

Moje IP zostało zmienione również dlatego, że wcześniej przez jakieś 2tyg byłem pingowany, bo przez nieuwagę wyciekło moje IP do wroga, który jawnie chwalił się, że mnie atakuję.
    Po zmianie IP oczywiście przestałem być pingowany i na 100% jestem pewien, że nie wyciekło ponownie do wcześniej pingującej mnie osoby.

Bardziej chciałem się dowiedzieć, czy technik ma rację z tym, że niby na 99% zmiana adresacji IP nie mogła się przyczynić do obecnych problemów. Akurat się na tym nie znam, bo nie wiem jakie zmiany zachodzą przy zmianie IP, tak samo czy wcześniej było przez kogoś używane itd..

A co do wskazówki sprawdzania pingu, nawet nie dam rady tego zrobić skoro przerywa mnie kilka sekund i to jeszcze w randomowych momentach.
  • #6 18994576
    KOCUREK1970
    AweCorp napisał:
    Bardziej chciałem się dowiedzieć, czy technik ma rację z tym, że niby na 99% zmiana adresacji IP nie mogła się przyczynić do obecnych problemów. Akurat się na tym nie znam, bo nie wiem jakie zmiany zachodzą przy zmianie IP, tak samo czy wcześniej było przez kogoś używane itd..

Mogłeś zostać zidentyfikowany ponownie przez atakującego po zmianie IP - trudno ty wysnuć jakikolwiek sensowny trop, skoro nie ma nic na czym można się oprzeć.
    Jak ktoś się uprze, to nie jest takie trudne by znaleść nowe IP ofiary - znał Twoje wcześniej a nowe na 99% masz z podobnej puli dla Twojej lokalizacji lub geograficznego położenia (miasto, rejon kraju).
    AweCorp napisał:
    Moje IP zostało zmienione również dlatego, że wcześniej przez jakieś 2tyg byłem pingowany, bo przez nieuwagę wyciekło moje IP do wroga, który jawnie chwalił się, że mnie atakuję.

Nie tyle pingowany co walił ktoś w Ciebie DDoSem
    Od tego jest policja - masz atakującego, zgłoś to.
    https://dataspace.pl/blog/ddos-a-odpowiedzialnosc-karna/
    AweCorp napisał:
    A co do wskazówki sprawdzania pingu, nawet nie dam rady tego zrobić skoro przerywa mnie kilka sekund i to jeszcze w randomowych momentach.

I nadal siedzisz w grze, gdzie już ktoś zagrał Ci na nosie i robi problemy.

Sam z takimi atakami nic nie zrobisz, czy zrobi coś operator też wątpię po to kosztuje.
    Tu z pomocą ale to też wątpliwe, dało by może zmienne IP, albo IP z puli prywatnej - w pierwszym wypadku może by się atakujący znudził, w drugim atakował by węzeł operatora a to mogło by spowodować, jakaś reakcje operatora, bo to jego szkielet sieci by na tym cierpiał.
  • #7 18996311
    AweCorp
    Poziom 4  
    @KOCUREK1970
    Zrozum, że osoba która wcześniej mnie atakowała na pewno nie wydobyła mojego IP ponownie! To nie jest żadna ogarnięta osoba, która potrafiła by wykrywać adresy z podobnej puli itp. A po drugie sam doskonale wiem jak moje IP wyciekło, mój VPN nie zadziałał na pewnym forum i w tak prosty i banalny sposób wyciekło moje IP.

Od zmiany IP nie logowałem się na żadne forum/strony powiązane z moim wrogiem, a tylko tam mogło wyciec w nieodpowiednie ręce. Dlatego jestem pewien na 100%, że osoba która mnie wcześniej atakowała na pewno nie wydobyła mojego IP ponownie, więc proszę skończmy tą kwestie.

Wciąż nie uzyskałem najważniejszej odpowiedzi na moje pytanie, czy to możliwe, że IP które przydzielił mi dostawca może wpływać właśnie na te chwilowe rozłączenia, jeżeli tak to z jakiego dokładnie powodu.

I chciałbym się dowiedzieć, czy da się wykluczyć co jest przyczyną tych rozłączeń, czy to są problemy techniczne, czy jakieś ataki. Bo jeżeli druga opcja to na 95% nie z mojej przyczyny, prędzej bym uwierzył, że dostałem jakieś IP z lewej ręki, które już wcześniej było pingowane, albo coś w ten deseń...

Przypomniało mi się tak samo, że po zmianie IP zmieniałem adres MAC na komputerze, ale z tego co mi wiadomo to raczej nie mogło wpłynąć na mój problem. Bo przecież sytuacja miała, by miejsce tylko u mnie na komputerze, a rozłącza na wszystkich urządzeniach.

Aha i jeszcze mam trzecie pytanie, zastanawia mnie dlaczego technik za wszelką cenę nie chce zmienić mi ponownie IP? Z tego co wiem, przecież to ich nic nie kosztuję (kilka sekund roboty, przypisują nowe IP i myk.) Ciągle za wzięcie twierdzi, że to na 99% nie jest związane z IP...
    A na pytanie w takim razie czego to może być wina, odpowiada mi, że już wszystko co mógł zrobił, czyli zmiana routera, kabla i jest bezsilny i jedynie odsyła mnie do ponownego zgłoszenia problemu na infolinii...
  • REKLAMA
  • #8 19004422
    AweCorp
    Poziom 4  
    Odświeżam... Czy jest ktoś kompetentny kto w końcu udzieli mi odpowiedzi na moje pytania?
  • #9 19155669
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Kolega dobrze Ci mówi serwisant też 99,9% to nie wina zmiany adresu IP.

Poza adresem IP masz jeszcze adresy fizyczne tj :
    - adres fizyczny karty sieciowej komputera
    - adres fizyczny urządzenia dostarczonego przez ISP
    Nic nie piszesz o zmianie urządzenia lub adresów MAC tylko adresu IP, dla średnio ogarniętego dzieciaka nie jest problemem wyśledzenie nowego IP po adresach MAC.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kilkusekundowymi przerwami w dostępie do internetu, które występują raz dziennie po zmianie stałego adresu IP. Pomimo sprawności sprzętu, przerwy są zauważalne zarówno na komputerze stacjonarnym, jak i laptopie. Technik z dostawcy internetu (Netia) potwierdził występowanie problemu, ale nie potrafił wskazać przyczyny. Użytkownik podejrzewa, że zmiana IP mogła wpłynąć na te przerwy, zwłaszcza po wcześniejszych atakach pingujących na stary adres. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z serwerem DHCP, atakami DDoS, lub problemami z linią. Użytkownik poszukuje potwierdzenia, czy zmiana IP mogła być przyczyną problemów oraz jak można zdiagnozować źródło przerw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA