logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny dźwięk podczas zamykania rolety YOODA - brak problemu przy otwieraniu

rzuczek1 24 Paź 2020 22:10 5169 4
REKLAMA
  • #1 18997886
    rzuczek1
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam

Mam dwie rolety identycznej wielkości z identycznym napędem. Od pewnego czasu podczas zamykania jednej jest dziwny dzwięk. Po otwarciu pokrywy rewizyjnej nic nie widzę nadzwyczajnego, nie wiem skąd dokładnie ten dzwięk ( przy otwieraniu go nie ma).
    Ma ktoś jakiś pomysł? Druga roleta działa bez zarzutu.

Link do filmiku
  • REKLAMA
  • #2 18997937
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Łożyska? Sprawdź czy nie mają luzów.
  • REKLAMA
  • #3 18998020
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 951
    palmus napisał:
    Łożyska?

Nie sądzę. Tam jest tylko jedno łożysko wolnoobrotowe (17obr./min.) w piaście wałka z dużymi luzami fabrycznymi. Nawet gdyby go nie było to raczej nie byłoby słyszalne (i to tylko przy opuszczaniu rolety). Napisz w której fazie zamykania ten niepokojący dźwięk jest słyszalny. Jeżeli jest to w fazie końcowej to może to być urwany wieszak (strzelanie w obudowie podczas ostatniego obrotu wałka). Ale przecież sprawdziłeś (jak napisałeś) i mechanicznie jest ok.
    Jeżeli jest to "buczenie" i nieco spowolnione ruchy wałka (po tym jak pierwsza roleta się już wyłączy) to może oznaczać że pseudofachowiec elektryk specjalista podłączył dwie rolety do jednego wyłącznika równolegle bez modułu separującego... Jeżeli masz osobne wyłączniki do obydwu rolet to nagraj filmik lub same niepokojące dźwięki i wrzuć do tematu.
  • REKLAMA
  • #4 18998113
    rzuczek1
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    [youtube]Dźwięk jest słyszalny przez całe zamykanie tak jak na filmiku " co jakiś czas" przy czym na ostatnim obrocie chyba najgłośniej. ( co wskazywałoby na coś mechanicznego). Mechanicznie w środku nic się nie blokuje, wieszaki (jak mniemam chodzi o te plastikowe elementy, które "ciągną" roletę są ok. Dźwięk słychać od strony początku napędu, tj. miejsca gdzie reguluje się krańcówki. Próbowałem ruszać pancerzem, kombinowałem czy sie coś nie blokuje, ale nic nie widzę.
    Roleta ma sterowanie tylko radiowe.

Problem jest tylko z jedną roletą - nie ważne czy otwieram obie naraz czy jedną ( zrobiłem sobie własne sterowanie na przekaźnikach bez napięciowych + moduł wifi).

W poniedziałek postaram się nagrać filmik ze ściągnięta pokrywą rewizyjną, ale nic tam nie widać ciekawego.

• #5 18998217
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Miałem na myśli łożyska w kasecie od rury nawojowej.Miałem taki przypadek, kiedy wszystko wpadało w rezonans zwłaszcza przy początku ruchu silnika i gdzieś w połowie.Wymieniłem i przestało.
REKLAMA