logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska?

Majkel35 25 Paź 2020 11:44 10044 9
REKLAMA
  • #1 18998613
    Majkel35
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam,
    Wczoraj żona poinformowała mnie, że nasza pralka Electrolux model EWT1266EDW zaczęła głośno chodzić ("walić"). Po zdjęciu bocznej obudowy wypadło kilka elementów, pokazanych na zdjęciu. Ogólnie cały bęben pralki jakby teraz się opuścił/oberwał, bo nawet drzwiczki od wkładania prania się przesunęły. Przede wszystkim mam wrażenie, że ta zielona część się ukręciła.

Nie znam się na pralkach, dlatego potrzebuje od Was wsparcia. Co uległo uszkodzeniu? Czy jest sens naprawiać? Jeśli tak to, co musiałbym wymienić (mile widziane numery części, jakie bym musiał kupić). Wszelkie porady będą bardzo mile widziane. Dziękuje!

Edit:
    Doczytałem, że posypało się łożysko. Czy mogę je wymienić jak widzę że coś tam się ukręciło? Dodatkowo czy od łożyska "bęben wisi"? Czy jeszcze coś mogło się uszkodzić?
    Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska? Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska? Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska?
  • REKLAMA
  • #2 18998644
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3913
    Odkręć osłonę z drugiej strony od strony koła pasowego być może krzyżak oberwany tu widać że wyciek wody jest z pod łożyska.
  • REKLAMA
  • #3 18998721
    Majkel35
    Poziom 6  
    PITERRR napisał:
    Odkręć osłonę z drugiej strony od strony koła pasowego być może krzyżak oberwany tu widać że wyciek wody jest z pod łożyska.

Odkręciłem z drugiej strony. Zdjęcie poniżej. Tutaj wygląda, że jest wszystko dobrze, ale teraz jak widzę drzwiczki od ładowania prania, wróciły na swoje miejsce, czyli może jak uszkodziło się łożysko to coś się zablokowało i teraz wróciło do normy.

Czyli rozumiem, że jak wymienie łożysko, wszystko powinno być dobrze? Na popularnym serwisie aukcyjnym znalazłem zestaw :

ŁOŻYSKA PRALKI ELECTROLUX EWT 6203 Z KOMPLET 2 SZT
    Kod producenta : 4071430963 / 4071430971
    pierścień uszczelniający - 2 szt.
    uszczelkę V-22A - 2 szt.
    łożysko 6203Z lewe + łożysko prawe 6203Z
    smar - 2 szt.

Czy wymienić od razu łożysko z jednej i drugiej strony? Czy raczej jedynie to uszkodzone?

Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska?
  • #4 18998739
    Pedros050
    Poziom 43  
    Zalecam wymienić z obydwóch stron. Zdejmij pasek i koło przeważnie najczęściej uszkodzeniu ulega to na kole pasowym.
  • #5 18998782
    Majkel35
    Poziom 6  
    Kurcze, potrzebuje podpowiedzi. Zdjąłem pasek, mam koło pasowe które jest dość mocno przykręcone po środku, rozumiem że mam odkręcić je i pod nim będzie krzyżak? Jak poznam czy jest uszkodzony?

Z tej strony gdzie posypało mi się łożysko. Z środka wystaje "śruba" która nie jest jakoś dokręcona tylko luźno się rusza. Czy jest to spowodowane tym że nie ma łożyska teraz?

I w ogóle bardzo dziękuje za pomoc kolego

Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska?
  • REKLAMA
  • #7 18998997
    Majkel35
    Poziom 6  
    Trochę poczytałem, pooglądałem filmów na YT. I stwierdzam, że na 99% krzyżak od strony biernej (lewej) szlag trafił. Rusza się, w środku jest duży syf, mogę nim obracać, a bęben stoi w miejscu, czyli prawdopodobnie skorodował i poszło.

Zanim zacznę rozbierać wszystko, będę wdzięczny za pomoc. Czy dobrze myślę, że poleciał krzyżak i teraz szukam takiego do tej pralki i pytanie czy znajduję dobrą część? Na poniższym zdjęciu. Jak patrze na ceny powyżej 300zł to chyba jednak nie opłaca się naprawiać tej pralki

Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska? Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska? Electrolux EWT1266EDW - uszkodzenie bębna, możliwość wymiany łożyska?
  • #8 18999088
    Pedros050
    Poziom 43  
    Akurat przy takiej korozji to nieopłacalna jest naprawa jej.
  • REKLAMA
  • #9 18999194
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    Majkel35 napisał:
    Wczoraj żona poinformowała mnie, że nasza pralka Electrolux model EWT1266EDW zaczęła głośno chodzić ("walić").

Zaczęła walić bo urwał się już bęben, a hałasowała to już od miesięcy, tylko owy hałas przy wirowaniu był ignorowany.
    Obecnie pralkę możesz już wyrzucić na śmieci, przez ignorancję została zajechana na amen, a początkowo najpewniej wystarczyło by wymienić łożysko które nie jest drogie... Teraz zamiast kilkudziesięciu złotych na łożysko wydasz kilka setek na pralkę.
  • #10 18999355
    Majkel35
    Poziom 6  
    Dziękuje Panowie za pomoc :) Akurat pralka stoi w wynajmowanym świeżo mieszkaniu, więc zaniedbanie nie leży po naszej stronie. W każdym razie, idzie na śmietnik ;) Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT1266EDW, która zaczęła głośno pracować, a po demontażu obudowy zauważono uszkodzenia bębna i łożyska. W odpowiedziach zasugerowano, że uszkodzone łożysko mogło spowodować opadnięcie bębna oraz przesunięcie drzwiczek. Użytkownik rozważał wymianę łożyska, a także krzyżaka, który mógł ulec uszkodzeniu. Wskazano, że wymiana łożysk z obu stron jest zalecana, a w przypadku poważnej korozji naprawa pralki może być nieopłacalna. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na złomowanie pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA