logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EWT 13420W - uszkodzona ośka podczas wymiany łożysk, co robić?

gapkris 05 Mar 2010 23:43 4322 8
REKLAMA
  • #1 7789405
    gapkris
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam. od jakiegoś czasu (mniej więcej od miesiąca) pralka zaczęła głośniej pracować.. jest to dwu i pół roczny elektrolux ewt 13420w a że pranie robione jest dość często więc pomyślałem że mogą to być łożyska.. wczoraj wreszcie po kolejnej cietej uwadze małżonki wreszcie ku jej radości zajrzałem do pralki.. bardzo spodoba się mi sposób w jaki zdejmuje się w tej pralce łożyska gdyż nie potrzeba żadnego ściągacza (może to normalne w nowych pralkach ale dla mnie to rewelacja)
    wiec spisałem symbole owych łożysk odrysowałem szablon z plastikowego pierścienia aby dorobić odpowiedni klucz do odkręcenia. i dziś zabrałem się za wymianę. zacząłem od strony paska po szło rewelacyjnie faktycznie łożysko chrobotało po nabiciu nowego, łożysko z otaczającym je pierścieniem wróciło na swoje miejsce. teraz przyszła kolej na drugą stronę hmm szło bez problemów tyle że w pewnym momencie coś delikatnie chrupnęło iii ręce mi opadły kiedy zobaczyłem że wraz z łożyskiem wykręciłem kawałek ośki na której było nabite łożysko do tej pory jestem w szoku jak to się mogło stać nawet nie chce myśleć co by się stało z pralkom kiedy by chrupnęlo to przy 1300 obrotach... staram sie też zapomnieć reakcje małżonki kiedy jej o tym fakcie powiedziałem ( pękniętej ośki).. obejrzałem dokładnie cały bąben i nie widziałem żadnego sposobu na dostanie się i naprawe owego elementu wiec moje pytanie jest następujące czy jest jakakolwiek szansa na naprawe tej jak by nie było bardzo nietypowej userki??? noo i czy warto to naprawiać ?nie mam zamiaru robić tego samemu co to to nie ale wiecie jacy są mechanicy w serwisie miesiąc bedzie trzymał wreszcie stwierdzi że nie da rady i należy się pięc stówek... za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuje . a jeśli wyjdzie na to że zostaje mi kupno nowej to raczej nie będzie to elektrolux!!! prosze o pomoc gdyż brak mi sił na to wszystko(najwięcej na to pitolenie wspaniałej małżonki) z góry dziękuje i pozdawiam :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7790139
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 789
    Wymiana układu piorącego w tym przypadku, co nie jest tanie.
  • REKLAMA
  • #3 7790526
    gapkris
    Poziom 10  
    hmm rozmawiałem na ten temat z pewnym mechanikiem który zasugerował mi podobną odpowiedz..ale i podsuną pewną myśl mianowicie jako że pralka była zakupiona w grudniu 2007roku wiec jest w miarę nowa (3 miesiące po gwarancji) a awaria ktora nastąpiła wygląda na wade fabryczną produktu wiec abym najpierw spróbował sprawe załatwić w serwisie bo być może coś wskóram.. jako że jest sobota to do poniedziałku i tak nic nie załatwię zostaje mi czekać i liczyć na cud.. jestem ciekawy czy ktoś miał podobny problem i co załatwił
  • Pomocny post
    #4 7790531
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Szanowny Gapkris wg. mnie jeżeli stało Ci się takowe nieszczęście i chcesz tanio "objechać" ( nazwijmy to psim swądem) to :
    1. Zorientuj się jaka seria pralek Elektroluxa, Wihrpoola, Ardo, Loydsa i innych firm z tego koncernu ma kompatybilny układ piorący z Twoja chorą pralką.
    2. Z tymi wiadomościami odwiedź składowiska złomu i tam poszukaj odpowiednich części ....
    Według mnie to najtańszy i dość skuteczny sposób pozyskania części. Jeżeli jesteś z dużego miasta to skuteczny i dodatkowo - szybki . Powodzenia....
    Sławek
  • #5 7791009
    gapkris
    Poziom 10  
    na pewno się przyda:D,dzięki za rade ze złomowanymi pralkami. a swoją drogą jestem siekaw ile taki element kosztuje jako nowy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7791428
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Cena zależy od fantazji Pana sprzedającego - czasami jet to " na piwo" czasami "na flaszkę", a czasami jakaś inna zazwyczaj mała kwota..
    Ja korzystam jak nie ma czegoś w sklepie albo chcą "wszystkie pieniądze" za część. Trzeba się tylko przemóc aby tam zajść i grzebać, czasami prosić. Czasami szukając należy jechać parę razy i to trwa. Opłaca się jednak wytrwałość, bo to co kosztuje kilkaset złociszy kupisz za 10- 20 zł. Warto się potrudzić. Pewnie znajdzie Pan szukaną część bez problemu ponieważ elektrolux ze swymi klonami jest bardzo popularny.
    pozdrawiam Slawek
  • REKLAMA
  • #7 7791493
    gapkris
    Poziom 10  
    noo niby wszystko cacy tyle że jak i gdzie sprawdzić typ i kompatybilność układu piorącego mojego elektroluxa wzgledem innych firm i typów w jakich występuje?
  • #8 7796144
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Sposób z wykorzystaniem złomowiska jest najlepszy.Wystarczy pomierzyć średnice i długości wszystkich elementów,zrobić sobie dla pamięci rysunek i fotkę i szukać.Gdyby to się nie udało, jest jeszcze inny sposób.Kiedyś miałem podobny przypadek w innej pralce,gdzie po zbyt długotrwałej pracy z uszkodzonymi łożyskami, nastąpiło zmęczeniowe "ucięcie" wałka tuż przy krzyżaku. Wywierciłem najpierw nity krzyżaka by go odłączyć od bębna.Następnie krzyżak został zamocowany i wycentrowany w tokarce w celu wywiercenia i nagwintowania w nim otworu M12.To samo zrobiłem z wałkiem.Po wkręceniu w otwór krzyżaka śruby M12 została ona przycięta na odpowiednią długość i mocno wkręcona w otwór w wałku.Następnie punktowo na obwodzie powierzchnię przylegania obu części lekko obspawano i przetoczono.Po skręceniu krzyżaka nierdzewnymi śrubami M8 i złożeniu pralka pracuje do dziś.Jako były nauczyciel zawodu mam dostęp do kolegów z warsztatów szkolnych a więc i do odpowiednich maszyn,natomiast gdybym musiał skorzystać z usług płatnych naprawa mogłaby być nieopłacalna.Musisz to ew. rozważyć i rozeznać koszty,gdybyś zdecydował się na taką naprawę.Pozdrawiam.
  • #9 7796414
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Stosowanie części ze złomu może być niebezpieczne dla użytkownika .
    Złom nie jest miejscem pozyskiwania części .

Regulamin 8.1 = Kosz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EWT 13420W, która zaczęła głośniej pracować, co sugeruje uszkodzenie łożysk. Po próbie wymiany łożysk, podczas demontażu, uszkodził ośkę. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozważyć wymianę całego układu piorącego, co może być kosztowne, oraz poszukiwanie części zamiennych na złomowiskach, co może być tańszą alternatywą. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest sprawdzenie kompatybilności części z innymi modelami pralek. Zwrócono również uwagę na potencjalne ryzyko związane z używaniem części ze złomu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA