logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - fioletowy ekran po upadku, co może być uszkodzone?

guciek1991 12 Paź 2005 22:16 1227 7
REKLAMA
  • #1 1893889
    guciek1991
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Witam dzis przyniesono mi nokie 3100 po upadku. Włancza sie ale wyswietlacz wyswietla tylko fiolotowy kolor czyli pierwsze wlaczenie sie i nie pokazuje sie nic. Co moglo zostac uszkodzone (chyba nie wyswietlacz wyglada na dobry). prosze o porade.
    Załączniki:
    • Nokia 3100 - fioletowy ekran po upadku, co może być uszkodzone? nokia.jpg (48.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1893936
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Sprawdz na innym komie wyswietlacz czy dziala i wloz do niej jakas karte i sprobuj gdzies zadzwonic...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1895642
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Ja bym stawiał, że wyświetlacz jest jednak uwalony. On jest po prostu podświetlony, a nic nie pokazuje. Moim zdaniem do wymiany,
  • #6 1896639
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    Najtaniej kupisz na allegro sam często kupuję wyświetlacze bo mam taniej niż w hurtowni.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 1897518
    manius999
    Poziom 14  
    wyswietlacza szukaj na allego a jak chcesz pewniaka orginal miare tanio to szukaj na www.magboss.pl
    a jesli idzie o dzwiek to przerabialem ten problem kilka dni temu. tam gdzie masz pady gdzie laczy sie glosnik zestawu glosnomuwiacego sa cztery elementy nie pamietam ich symboli ale wydaje mi sie ze jest tam 2 rezystory i dwa kondensatory i któregos musi brakowac. mateoda na to to albo druga plyta z dawcy i porównanie i wstawka brakujacego albo schemacik wiesz jakie okolice wystarczy znalezdzsymbole elementu a potem jego wartosc i szukac czegos na podstawienie. pozdrawiam napisz jakie efekty.
  • #8 1901626
    guciek1991
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    nie chce rozpoczynac nowego tematu ale mam pytanie dot. noki 3100 a wiec mam nokie z versia softu 05,54 i nie mam w niej funkcji swiatla obudowy czy po podlaczeniu panelu swiecacego bedzie swiecil czy trzeba zmienic oprogramowanie

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3100 po upadku uruchamia się, jednak wyświetlacz pokazuje jedynie fioletowy kolor bez obrazu. Podejrzewa się uszkodzenie wyświetlacza, mimo że fizycznie wygląda na nienaruszony. Testy z innym wyświetlaczem oraz karta SIM nie umożliwiają wykonania połączeń, a telefon wykazuje brak zasięgu i brak dźwięku. Zaleca się sprawdzenie wyświetlacza na innym urządzeniu lub wymianę na nowy, który najtaniej można kupić na Allegro lub w serwisie magboss.pl. W kwestii problemów z dźwiękiem wskazano na możliwe uszkodzenie elementów elektronicznych (rezystorów i kondensatorów) przy padach łączących głośnik zestawu głośnomówiącego, co wymaga porównania z płytą dawcy lub schematem. Dodatkowo poruszono temat braku funkcji podświetlenia obudowy w wersji softu 05.54 i pytanie o konieczność zmiany oprogramowania dla aktywacji panelu świecącego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA