logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Automatyczne odłączanie ładowania w radzieckim prostowniku 6/12 V - jak to zrobić?

beny1971 02 Lis 2020 16:31 1107 13
  • #1 19016257
    beny1971
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam, posiadam prostownik radziecki 6/12 V, czy jest możliwość dołożyć automat, który odłączy ładowanie po osiągnięciu pełnego naładowania akumulatora. Proszę o informację co mogę zrobić. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Automatyczne odłączanie ładowania w radzieckim prostowniku 6/12 V - jak to zrobić? 20201102_155530.jpg (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automatyczne odłączanie ładowania w radzieckim prostowniku 6/12 V - jak to zrobić? 20201102_155639.jpg (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 19016271
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 468
    Jasne że jest. Można po pierwotnej, można po wtórnej. Osobiście preferuję układ realizowany po stronie wtórnej z użyciem przekaźnika samochodowego. Jest to jednak rozwiązanie dla jednego napięcia. Trzeba by było założyć przełącznik jeżeli miałoby obsługiwać zarówno 6 jak 12V baterie.
  • #3 19016294
    beny1971
    Poziom 5  
    Ile by kosztowała przeróbka z wysyłką, bo ja jestem z Łańcuta. Chciałbym 6 i 12 V. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 19016476
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    beny1971 napisał:
    Może pan narysować schemat jak to podłączyć ,i wykaz części ,mi wystarczy 12 v.

Mogę wysłać ci kolego nawet gotową płyteczkę tego układu. Jeszcze 10 lat wstecz produkowaliśmy takie ładowarki do żelówek. Zostały sztuki których nie wyrzuciłem.
  • #5 19016492
    beny1971
    Poziom 5  
    Jestem trochę zielony z elektryki musiał by mi pan szczegółowo narysować jak to podłączyć .i jaka cena za gotową płytkę. Czekam na informację.
  • Pomocny post
    #6 19016510
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    beny1971 napisał:
    Jestem trochę zielony z elektryki musiał by mi pan szczegółowo narysować jak to podłączyć .i jaka cena za gotową płytkę. Pozdrawiam.

Oczywiście.
    Wartość tej płytki to jakieś 40 zł (razem z kosztem wysyłki 16 zł). Nabazgrzę na kartce jak podpiąć. To tylko 4 przewody i w jednym z nich bezpiecznik wyjściowy (można wykorzystać istniejący w urządzeniu).
  • #7 19016528
    beny1971
    Poziom 5  
    Czy wyśle pan za pobraniem
  • #8 19016555
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Wyślę. Adres do wysyłki na PW.
  • #9 19016636
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2977
    Na zdjęciu schemat ochrony akumulatora przed przeładowaniem. Po osiągnięciu maksymalnego ustawionego napięcia prostownik odłącza się od sieci, a gdy napięcie spadnie do najniższego ustawionego napięcia, włącza się ponownie. Różnica między napięciem minimalnym a maksymalnym (histereza) regulowana przez potencjometry. Jeśli masz zamiar samodzielnego wyrobu - wyłożę PCB.

Automatyczne odłączanie ładowania w radzieckim prostowniku 6/12 V - jak to zrobić?
  • #10 19016666
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    aksakal napisał:
    Na zdjęciu schemat ochrony akumulatora przed przeładowaniem . Po osiągnięciu maksymalnego ustawionego napięcia prostownik odłącza się od sieci, a gdy napięcie spadnie do najniższego ustawionego napięcia, włącza się ponownie. Różnica między napięciem minimalnym a maksymalnym (histereza ) regulowana przez potencjometry. Jeśli masz zamiar samodzielnego wyrobu-wyłożę PCB. Automatyczne odłączanie ładowania w radzieckim prostowniku 6/12 V - jak to zrobić?

No wery w dechę! Nasuwa się jednak drobne zastrzeżenie.
    Jakiego STYCZNIKA kolega używa w tym rozwiązaniu? Przekaźnik ma zbyt małe odległości między stykami aby na sąsiednich stykach "posadzić'' zasilanie i izolowane wyjście n.n. W styczniku - można to zrealizować przez znajdujące się w osobnej celi styki pomocnicze.
  • #12 19017929
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    aksakal napisał:
    Kolego,SQ5AZP ! Jestem bardzo zdziwiony, że fachowiec - elektronika serwis spawarek i prostowników nie zna produkcji nawet swojego własnego kraju! https://www.relpol.pl/Produkty/Przekazniki-Przemyslowe/Przekaznik-R15-3P

Ależ znam! I do tego parę norm PN-EN... I różne rozwiązania - również. Swego czasu dość dużo urządzeń ,,przepychałem'' przez postępowanie certyfikacyjne...
    I tak mi jakoś utknęło w łepetynie że przez styki w tej samej komorze nie pcha się napięcia zasilającego do spółki z napięciem bezpiecznym... bo to Kolego i duża wilgotność i spory syf (w tym chemiczny), a i nieostrożność operatora może się przytrafić... Przecież takie rozwiązania byłyby stosowane w aparaturze przemysłowej, a nigdy czegoś takiego w swojej praktyce nie spotkałem, nawet w ,,ruskich'' maszynach, gdzie najzabawniejsze było użycie 3 różnych napięć zasilających (izolowanych) do 3 sztuk przekaźników i dwóch styczników! Normalnie cyrk! A najzabawniejszy był fakt zastosowania dla każdego z tych napięć osobnego transformatora!
  • #13 19017966
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2977
    Kolego,SQ5AZP! Jeśli ty nigdy czegoś takiego w swojej praktyce nie spotkał, to to nie gwarancja tego, że to nie istnieje. Toż ja zawsze sobie sam przypominam- znam tylko to, co nic nie znam!
  • #14 19331465
    beny1971
    Poziom 5  
    Elektryk zamontował płytkę i działa bez problemu

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość dodania automatycznego odłączania ładowania w radzieckim prostowniku 6/12 V. Użytkownicy zaproponowali zastosowanie przekaźnika samochodowego lub gotowej płytki układu, która odłącza prostownik po osiągnięciu pełnego naładowania akumulatora. Koszt przeróbki wynosi około 40 zł, a wysyłka 16 zł. Uczestnicy wymienili się informacjami na temat schematów oraz komponentów, a także omówili kwestie bezpieczeństwa związane z używaniem przekaźników. Na koniec potwierdzono, że zamontowana płytka działa bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA