logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Badanie autotransformatora laboratoryjnego - literatura

Marcin3372 04 Lis 2020 17:57 738 2
REKLAMA
  • #1 19021124
    Marcin3372
    Poziom 2  
    Witam,
    Piszę pracę inżynierską na temat badania autotransformatorów laboratoryjnych. Zagadnienia jakie będę poruszał to m.in:
    -budowa, konstrukcja
    -opis działania
    -parametry elektryczne i elektromagnetyczne
    -pomiary stanu jałowego/zwarcia/obciążenia, w tym sformułowanie schematów zastępczych
    -analiza wyników

I teraz problem. Wszystkie książki/artykuły/literatura z którą się spotkałem dotyczy samego transformatora, ewentualnie autotransformator jest tylko wzmiankowany na 2 stronach. Poszukuję literatury, gdzie znajdę trochę więcej informacji na temat autotransformatorów.
    Jeśli ktoś spotkał się z ciekawą literaturą, która pomoże mi napisać pracę oraz pozwoli mi lepiej poznać autotransformatory to bardzo proszę o post.
  • REKLAMA
  • #2 19021255
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    Autotransformator to w zasadzie transformator o specyficznym układzie połączeń. Większość zagadnień dotyczących transformatora dotyczy także autotransformatora.
    W krajowej literaturze dwutomowe wydanie Transformatory Budowa i projektowanie - Jezierski albo Maszyny elektryczne i transformatory - Glinka,
    a z zagranicznej o ile angielski nie jest problemem:
    Electric Power Transformer Engineering James H. Harlow
    Capacitor magnetic circuits and transformers. Leander Matsch.
    Electric Machinery and Transformers Oxford University Bhag S. Guru, Hüseyin R. Hiziroglu
    Transformer and Inductor Design Handbook Colonel Wm. T. McLyman
    Transformers, 2nd Edition Bharat Heavy Electricals Limited
    Kilka minut googlowania i masz na podorędziu literaturę.

Rozdział I z poniższego linku:
    https://www.elektr.polsl.pl/images/elektryka/168/168-calosc.pdf
  • #3 19021907
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    Marcin3372 napisał:
    Jeśli ktoś spotkał się z ciekawą literaturą, która pomoże mi napisać pracę oraz pozwoli mi lepiej poznać autotransformatory to bardzo proszę o post.
    Poszukaj norm z wymaganiami na autotransformatory.
    Normy znajdziesz też w deklaracjach CE na produkowane autotransformatory.
REKLAMA