logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP na Abit BH6: błąd WINDOWSSYSTEM32CONFIGSYSTEM po restarcie

sharik 13 Paź 2005 12:14 1101 2
REKLAMA
  • #1 1894964
    sharik
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Abit BH6,PIII933,Maxtor2B020H1 10G,256RAM(to komputer mojego dziecka)podczas włączania wyskakuje komunikat: brak pliku lub plik uszkodzony \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM, po odpaleniu instalki XP wystarczy wejść w konsolę odzyskiwania i z niej wyjść i system startuje normalnie! jest stabilny może być włączony 24h/dobę, po wyłączeniu i przy próbie ponownego włączenia problem jest ten sam - może jakieś sugestie. Wyciągnąłem właśnie tego Maxtora i mam go podpiętego do swojego pc. Co robić dobrzy ludzie?

Zapomniałem dodać, że przeinstalowałem XP i dalej to samo.
  • REKLAMA
  • #2 1895280
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Sprawdz dysk scandyskiem. lub innym narzędziem

możesz jeszcze tego spróbować ale skoro bios go rozpoznaje to nie to.
    wydłuż sztucznie rozruch dysku tzn. przy starcie wejdz na chwilę do biosu i wyjdz z niego nic nie zapisując. i sprawdz czy XP dalej dobrze się uruchomi.
  • #3 1895293
    sharik
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    wejście do biosu nic nie daje - już próbowałem, dysk wygląda na ok - przeskanowałem u siebie w kompie, plik o który woła jest na dysku i wygląda dobrze (ten sam rozmiar co u mnie), będę go formatował i spróbuję jeszcze raz z instalką...

hehe - pomogło "podwójne formatowanie" i zmiana z FAT na NTFS (wcześniej przed instalką też formatowałem ale tylko raz i w FAT) - śmiga aż miło, córa się cieszy, dzięki za zainteresowanie:D

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

REKLAMA