logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na Asrock P4VM800 - brak systemu po restarcie

Golden Flyer 16 Gru 2005 10:02 1769 10
REKLAMA
  • #1 2088218
    Golden Flyer
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    W ostatni wtorek odebrałem ze sklepu nowy komputer (Celeron 2,53GHz, płyta Asrock P4VM800 ze zintegr. graf., muzą i lan, HDD MAXTOR 80GB, 512MB RAM). Podzieliłem Ranish'em dysk na partycje (9, 32 i 39GB), włożyłem płytke instalacyjną, przeładowałem komputer i zaczęła się instalcja XP. Wszystko szło dobrze do momentu gdy program przekopiował pliki potrzebne do instalacji na dysk i szykował się do pierwszego uruchomienia. Po ponownym uruchomieniu nie podjął już dalszej instalacji. Pojawił się tylko komunikat iż brak systemu operacyjnego czy coś w tym stylu. Przeglądałem BIOS, ale w zasadzie nie ma się w nim do czego przyczepić - nie ma nawet opcji wyszukiwania wirusów przy starcie. Ma ktoś jakieś rady tudzież sugestie? Z góry dziękuję :D

P.S. Aha, dysk jest IDE, win98 SE zainstalował się bez problemów.
  • REKLAMA
  • #2 2088249
    misk
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jak wygląda w biosie kolejność boot-owania? A, C, CDROM?
  • #3 2088286
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Sprawdz przedewszystki a lepiej ustaw od nowa w BIOSie ustawienia HDD.
    Taki komunikat moze wyskoczyc pomimo automatycznego wyszukiwania HDD poprzez BIOS. Ustawiena reczne sa w tym wypadku bardziej pomocne. Reczne mam na mysli wyszukanie tego HDD w podmenu ustawien dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #4 2088307
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Ja bym spróbował usunąć wszystkie partycje, potem stworzyć jedną [9 GB] w instalatorze Windows'a Xp...
    A jeśli wszystko się potem normalnie zbootuje to wrzuciłbym wspomnianego wyżej Ranish'a [lub PM 8] i dodał pozostałe partycje ;]
  • #5 2088377
    Golden Flyer
    Poziom 12  
    misk napisał:
    Jak wygląda w biosie kolejność boot-owania? A, C, CDROM?

CD-ROM, HDD i dyskietka... Próbowałem też innych kombinacji, np. z samym HDD. Popróbuję jeszcze z tymi ustawieniami.
  • #6 2088610
    Don
    Poziom 11  
    Utwórz od nowa wszystkie partycje ale Instalatorem Windows XP prxy czym pamiętaj aby systemowa partycja była NTFS reszte partycji wg uznania (wg mnie C: [NTFS], D:[FAT32] ewentualnie E:[FAT32] zacznij instalacej XP i nie powinno byc problemów.

Pozdrawiam.
  • #7 2090534
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Don napisał:
    Utwórz od nowa wszystkie partycje ale Instalatorem Windows XP prxy czym pamiętaj aby systemowa partycja była NTFS reszte partycji wg uznania (wg mnie C: [NTFS], D:[FAT32] ewentualnie E:[FAT32] zacznij instalacej XP i nie powinno byc problemów.
    Pozdrawiam.

Typ partycji nie ma tu żadnego znaczenia (o ile będzie to FAT32 lub NTFS), dla zwykłego śmiertelnika FAT32 jest lepszy (jako partycja sytemowa) bo mniej z nim problemów, pozostałe partycje wg. potrzeb.

Sprawdziłbym najpierw RAM -> memtest, potem dysk programem producenta (nie jest to czasem SATA ?), zasilacz (jakiej marki) jakie ma napięcia (pomierzone) no i płyta główna ...

Jak wszystko będzie ok. zainstaluj XP tak jak pisali wcześniej koledzy korzystając tylko z Instalatora (usuń partycje, utwórz na nowo z pełnym formatowaniem).
  • REKLAMA
  • #8 2100633
    Golden Flyer
    Poziom 12  
    Dzięki za wszystkie rady, dziś chyba ponownie zacznę walkę :D Przypomniałem sobie, że na początku zacząłem instalować Mandrake'a 10 ale przerwałem instalację przed końcem (i to dość brutalnie). Czy możliwe jest, że w MBR pozostały jakieś śmieci po linuksowych partycjach? Co w takim wypadku robić? Czy "fdisk /mbr" pomoże?
  • #9 2100738
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Usuń partycje Fdiskiem i odpal instalkę Win i załóż partycje z poziomu instalatora.Sysk ATA czy SATA ?
  • #10 2101776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 2101928
    Golden Flyer
    Poziom 12  
    No i problem rozwiązany! Przyczyną najprawdopodobniej był jakiś błędny zapis w MBR powstały w momencie przerwania instalacji Mandrake'a... Oto co zrobiłem:
    1) Odpaliłem komputer z dyskietki startowej Win98
    2) Uruchomiłem Ranish'a i polikwidowałem nim partycje a następnie sformatowałem w FAT-32 (wybrałem szybkie formatowanie)
    3) Ponownie uruchomiłem kompa z dyskietki startowej, przeszedlem a dysk c i wpisłem komendę fdisk /mbr
    4) Następny restart i zmiana kolejności bootowania w biosie (CD na początku, dalej HDD), dysk z WinXP do szuflady
    5) Uruchomił się instalator, podzieliłem sobie dysk na partycje 10GB, 32GB i 38GB. Wszystkie walnąłem z rozmachu w ntfs, a co mi tam :D
    6) Dalej już wszystko ku mej wielkiej radości poszło bardzo prosto.

Wszystkim serdecznie dziękuję za porady!

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP na nowym komputerze z płytą główną Asrock P4VM800 i dyskiem IDE Maxtor 80GB, gdzie po skopiowaniu plików instalacyjnych i restarcie pojawiał się komunikat o braku systemu operacyjnego. Wskazano na konieczność sprawdzenia i ręcznego ustawienia w BIOS kolejności bootowania (CD-ROM, HDD, dyskietka) oraz ręcznych ustawień dysku twardego. Zalecano usunięcie wszystkich partycji i utworzenie nowej partycji systemowej NTFS bezpośrednio w instalatorze Windows XP, a następnie ewentualne tworzenie pozostałych partycji narzędziami takimi jak Ranish czy Partition Magic. Sugerowano także testy pamięci RAM (memtest), dysku twardego oraz zasilacza. Pojawiła się hipoteza o problemach z MBR po przerwanym instalowaniu Mandrake Linux, co mogło powodować błędne zapisy i uniemożliwiać kontynuację instalacji Windows XP. Rozwiązaniem okazało się wyczyszczenie partycji i MBR za pomocą dyskietki startowej Windows 98, narzędzia Ranish oraz komendy "fdisk /mbr", a następnie ponowna instalacja systemu z poprawnie ustawionym bootowaniem i partycjami NTFS. Wspomniano również o możliwej konieczności aktualizacji BIOS-u w przypadku problemów z kontrolerem BIOS-u na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA