logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS do zasilania CO współpracujący z dwoma akumulatorami 12V/120Ah, ładowany z instalacji PV

Wojtula- 05 Lis 2020 10:21 2007 5
  • #1 19022534
    Wojtula-
    Poziom 6  
    Już kilka godzin poświęciłem na szukanie zasilacza awaryjnego (UPS) który mógłby podtrzymywać pracę mojego CO podczas zaniku prądu przez co najmniej całą noc. Moje CO to piec z podajnikiem, pompa do CO i CWU (standard). Mój pomiar zużytej energii przez noc to ok. 1kWh.
    Naczytałem się tutaj różnych postów na temat zasilania awaryjnego do CO ale nie znalazłem żadnego tematu o zasilaczach które współpracują z dwoma albo i więcej akumulatorami. Nie chodzi mi tu o łączenie akumulatorów równolegle. Zostało to już tutaj chyba wystarczająco opisane jakie wady ma taka konstrukcja. Chodzi mi o UPS do którego podłączam 2 akumulatory po np. 12 V / 120 Ah.
    (Tak przeliczyłem moc z akumulatorów 12V na mnie więcej 2kWh / 230V). Szukam takiego zasilacza który w dzień (posiadam instalacje PV) ładuje akumulatory które oddają prąd w nocy (cyklicznie?) lub w przypadku braku prądu. Moim wyobrażeniem jest UPS ładujący akumulatory po kolei (przełącza ładowanie po naładowaniu jednego akumulatora na następny), a w nocy pobiera prąd z akumulatorów w ten sam sposób. Moim celem jest zachowanie niższego prądu ładowania i szybszego naładowania pojedynczych akumulatorów oraz zminimalizowanie kosztów :-)
    Oczywiście jeżeli akumulatory nie zostały w dzień naładowane (brak ładowania z PV) pobór prądu jest z sieci.
    Czy ktoś wie gdzie można kupić takie UPSy ?
  • #2 19022705
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Pytanie jaka moc chwilowa potrzebna. Np Volt Polska Sinus Pro S . Do tego panele PV (z regultorem MPPT) i akumulator i masz komplet.
  • #3 19022884
    Wojtula-
    Poziom 6  
    Tak jak już pisałem, chcę podłączyć co najmniej 2 akumulatory po 120Ah.
  • #4 19022959
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ok to daje jakieś 2*12V*120Ah=2880Wh czyli 2,88kWh (to jest ilość energii). Pytanie jeszcze jak moc maksymalna-chwilowa.
  • #5 19022999
    Wojtula-
    Poziom 6  
    Max. moc chwilowa, jest najwyższa kiedy włącza się podajnik to ok. 400W razem z pompkami. Ale taj jak pisałem jeden akumulator to za mało żeby utrzymać pracę pieca przez co najmniej 12h. A podłączenie 2 akumulatorów równolegle wg. mnie nie jest optymalnym rozwiązaniem.
  • #6 19023015
    sigwa18
    Poziom 43  
    Dlaczego równolegle jak najbardziej jest ok. Przy pracy szeregowej trzeba dbać i kontrolować co jakiś czas czy maja równe napięcia i doładowywać tego o niższym napięciu. Przy mocy do 400watt wystarczy sinus pro 800 a on pracuje na 12V .
REKLAMA