logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie pomp C.O i C.W.U. z akumulatora 12V: UPS z dodatkowym akumulatorem czy przetwornica?

longer76 20 Lut 2022 18:30 1122 9
REKLAMA
  • #1 19895767
    longer76
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam. Panowie, potrzebuje ogarnąć temat zasilania pomp w układzie C.O I C.W.U. z akumulatora 12V.
    Co lepiej kupić?? - jakiegoś ups-a z lichym akumulatorem i dokupić do niego mocniejszy akumulator i przerobić ( zamienić akumulatory- te żelowe jakoś tak nie budzą zaufania) , chciałbym żeby ten większy ładował się przez UPS. (Da radę??)
    Czy lepiej przetwornice i akumulator. Tu będę musiał co jakiś czas ładować ten akumulator , pamiętać o tym.
    Jesli chodzi o automatyczne przełączanie przy zaniku zasilania z sieci to nie koniecznie. I tak będę pilnować pieca w razie ,,w,,I ręcznie podłączał pompy do awaryjnego zasilania.
  • REKLAMA
  • #2 19896899
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Jaki budżet przewidujesz i pytanie czy pompka w piecu potrzebuje pełnego sinusa czy może być modyfikowany i nie będzie buczała.
  • REKLAMA
  • #3 19897042
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    longer76 napisał:
    Co lepiej kupić??

W tego typu projektach bardzo ważne są założone parametry instalacji - w tym np. moc urządzeń zasilanych (max obciążenie jest w momencie rozruchu i znacznie wyższe od mocy znamionowej :cry: ), oraz przewidywany czas podtrzymania zasilania :idea:
    Realizowałem tego typu instalację dla rozbudowanego systemu automatyki bramowej i monitoringu w oparciu o profesjonalny zasilacz awaryjny Volta SinusPro 2000 i dwa akumulatory AGM 100 Ah. Przy ustalonym max chwilowym obciążeniu rzędu 450 VA instalacja zabezpiecza nasz system przez 8 - 11 h :!:

Zasilacz pracuje w pełni automatycznie i bezobsługowo ok. 2 lat :D
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 19897093
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    SinusPro 800 powinien chyba wystarczyć na dwie pompki.

Podaj moc pompek i kotła.

Prądy rozruchowe mogą być nawet x5 w stosunku do nominalnych, więc lepiej kupić UPS z zapasem mocy.

Do tego AGM o pojemności w.g. uznania.

Ten UPS ładuje max. 10A.
    Na wszelki wypadek kupuj z SF (ze stałą fazą).
    Mam i działa dobrze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19899505
    longer76
    Poziom 7  
    kindlar napisał:
    Jaki budżet przewidujesz i pytanie czy pompka w piecu potrzebuje pełnego sinusa czy może być modyfikowany i nie będzie buczała.

myslałem o kwocie do 500 zł, a co do "pełnego sinusa" to ...niestety , producenci nie przewidzieli że taka wiedza użytkownikowi jest potrzebna i nie ogłosili tej tajemnicy w internetach ani na tabliczce znamionowej.
    Pompy to " grundfos ups25-40 b 180 " i "diamond rs25/60el/180" dość dawno temu założone 6-7 lat temu.
    Myślę że podpinał bym je bezpośrednio do zasilania awaryjnego na 3-4h . Pobór po 45 wat max ale nie na 2ce odpowiednio mniej.
    Piec na pellet więc , ślimak, dmuchawa, komputer itp żarło by to prądu - stąd pomysł na zasilanie awaryjne tylko pomp - uprzedzam pytanie - tak , jest możliwość palenia paliwem stałym typu "drewno".
  • #8 19900937
    5050piotr
    Poziom 12  
    Ocena: 115
    longer76 napisał:
    ...niestety , producenci nie przewidzieli że taka wiedza użytkownikowi jest potrzebna i nie ogłosili tej tajemnicy w internetach ani na tabliczce znamionowej.
    Na tabliczkach znamionowych nie pisze się też 100 innych rzeczy. Silnik prądu przemiennego zbudowany na napięcie sieciowe (tu 230V) pracuje w tej sieci pod napięciem o sinusoidalnym jego przebiegu. Inaczej być nie może bo tylko takie sieci są dostępne. Po co miałby więc producent zawierać informację o tym na tabliczce. Jeśli zasilisz pompę (silnik) prądem o innym kształcie przebiegu, a pompa w stanie normalnym, czyli podczas zasilania sieciowego pracuje jako niedociążona, to zasilanie jej prądem o innym przebiegu niczego nie zmienia, bo inny przebieg napięcia obniży jej moc, "mniej więcej" o tyle ile ten przebieg różni się od sinusoidy. Nie bierzemy tu pod uwagę zmiany częstotliwości na inną niż sieciowa. Ta obniżona moc silnika wystarczy pompie, a ponieważ nie występują częste rozruchy, nic się nie stanie. Na wszelki wypadek możesz zmierzyć pobierany prąd. Jeśli jest w granicach nominalnych i pompa radzi sobie w obiegu, to masz zero problemu.

Pozdrawiam
  • #9 19901263
    longer76
    Poziom 7  
    Wydaje mi się że taki ups czy przetwornica to raczej jest tak ,,stworzona,, żeby dawać prąd taki jaki jest potrzebny do zasilania standardowych urządzeń o niskiej wattożerności. Myślę że nie produkowali by czegoś do czego nie można podłączyć jakiegoś silniczka czy elektroniki o małym poborze mocy bo jaki byłby sens produkukcji ??
    Mogę się mylić ale pompa to nie komputer więc i wymagania ma mniejsze jesli chodzi o stabilność, czy pełną ,,wymiarowkę,, prądu.
  • #10 19901873
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    longer76 napisał:
    Myślę że nie produkowali by czegoś do czego nie można podłączyć jakiegoś silniczka czy elektroniki o małym poborze mocy bo jaki byłby sens produkukcji ??

Niektórzy produkują takie, że silniczka nie zasilisz.

Podane przez nas UPS-y dają czysty sinus -taki przebieg napięcia jak w sieci.
    longer76 napisał:
    Mogę się mylić ale pompa to nie komputer więc i wymagania ma mniejsze jesli chodzi o stabilność, czy pełną ,,wymiarowkę,, prądu.

Tu się mylisz.
    Większość urządzeń z przetwornicami przyjmie zasilanie napięciem o dowolnym przebiegu i w dużym zakresie voltów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zasilania pomp w systemach C.O. i C.W.U. z akumulatora 12V, rozważając wybór między UPS a przetwornicą. Użytkownicy podkreślili znaczenie parametrów instalacji, takich jak moc urządzeń oraz czas podtrzymania zasilania. Zwrócono uwagę na różnice między UPS, który pełni funkcję ładowarki akumulatora, a przetwornicą, która jedynie przetwarza energię z akumulatora na 230V. Wskazano na konieczność uwzględnienia prądów rozruchowych, które mogą być znacznie wyższe od mocy znamionowej. Użytkownicy sugerowali modele UPS, takie jak Volta SinusPro 2000 i SinusPro 800, oraz akumulatory AGM. Wspomniano również o pompach Grundfos UPS25-40 B 180 i Diamond RS25/60EL/180, które mają być zasilane w trybie awaryjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA