logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MINOLTA EP 1054 - brak sygnalizacji końca toneru i problemy z dozowaniem

BIURO_SPRZĘT 13 Paź 2005 12:33 1188 3
REKLAMA
  • #1 1895008
    BIURO_SPRZĘT
    Poziom 1  
    Mam nietypowy problem z EP-1054.
    1. Nie sygnalizuje, że skończył się toner (kopiuje coraz bladziej, aż samym developerem)
    2. Po zmienieniu butli z tonerem nie kręci nim i trzeba ręcznie dodozować do wywoływania. wszystko potem jest OK aż do następnego skończenia toneru.
    Wymieniłem oczywiście czujnik toneru , ale to nic nie pomogło..........elektronika padła czy co........
    Kontrolna od braku toneru tez jest OK.......

zmieniłem temat -> regulamin pkt 3
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1895511
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Spróbuj dodozować tyle tonera aby kopie były dobre i włącz jej F8 i poczekaj na efekt. Jeżeli jest uwalona elektronika to będzie miała problemy z inicjalizacją. Najbardzej optymalnym rozwiązaniem byłaby wymiana nośnika i inicjalizacja na nowym ... Ale starter kosztuje a można przeciez i tak spróbować. Spróbuj poobserwować jeszcze jak się zachowuje z odpiętym ATDC sensorem.

C.
  • REKLAMA
  • #3 1895743
    ziwoj
    Poziom 14  
    tylko zanim zrobisz f8 wyjmij bytelke z toneren inaczej wciagnie ci caly toner i bedzie jeszcze gorzej mozesz tesz recznie podniesc poziom atdc najlepiej o 1 w gore i sprawdzic efekt itd moze podaj jeszcze wiecej informacji jaki przebieg i jaka wartosc f8
  • #4 1898752
    Dialta
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Sprawdź czy w wywoływaczce jest wystarczająca ilość startera oraz czy jest sypki. W tych urządzeniach starter miewa tendencje do sklejania się i występuje efekt tzw. klucha, gdzie zakłócony jest obieg proszków i efektem jest stały zczyt wartości ATDC na starterze, który stoi w miejscu. Jeśli jest zbyt mało nośnika to efekt jest wiadomy. Dodatkowo polecam sprawdzić i wypoziomować urządzenie.
    Co się tyczy czujnika ATDC to padł mi tylko 1 raz nie mówiącjuż o elektronice. Należy brać jednak poprawkę, iż wszystko się może zdarzyć zwłaszcza w maszynie o dużym przebiegu.
REKLAMA