logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób otworzyć drzwi z uszkodzonym zamkiem?

cezaryfcb 05 Lis 2020 16:43 8808 5
  • #1 19023228
    cezaryfcb
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Mam pytanie co do zamka w drzwiach, który się zatrzasnął, czyli przy próbie otwarcia drzwi wkładka do zamka kręci się w kółko. Słychać dźwięk podobny do otwarcia zamka, ale drzwi pozostają dalej zamknięte. Mam pytanie w jaki sposób mogę otworzyć drzwi, próbowałem wyciągnąć wkładkę do zamka i wstawić nową, ale to nić nie dało.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 19023238
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4566
    A jakim sposobem wyjąłeś wkładkę, jeśli ją można wyjąć tylko przy otwartych drzwiach ?
  • #3 19023240
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    cezaryfcb napisał:
    w jaki sposób mogę otworzyć drzwi próbowałem wyciągnąć wkładkę do zamka i wstawić nową ale to nić nie dało .
    Widocznie to nie wkładka jest problemem. Częstszą przyczyną jest pęknięcie sprężyny zatrzasku klamki.
  • #4 19023248
    cezaryfcb
    Poziom 2  
    Wkładka wysunęła się (użyłem trochę siły) i wstawiłem nową. A jak poradzić sobie z pęknięciem sprężyny zatrzasku klamki przy zamkniętych drzwiach nie chciałbym rwać futryny? A czy sprężyna zatrzasku klamki ma coś wspólnego z klamką ona wydaje mi się że działa.
  • #5 19023347
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4566
    cezaryfcb napisał:
    A czy sprężyna zatrzasku klamki ma coś wspólnego z klamką ona wydaje mi się że działa.
    Nie ma pewności, czy blokada jest spowodowana klamką, czy zasuwką zamka. Jeśli wydaje się, że klamka działa, to być może dolna zasuwka została w futrynie, wtedy trzeba patrząc , gdzie pracuje języczek wkładki spróbować np płaskim śrubokrętem przesunąć zasuwkę w drzwiach. Wiem, że byłoby łatwiej, gdyby można było popatrzyć na rozebrany zamek. Wtedy wydaje się wszystko bardziej zrozumiałe.
  • #6 19023352
    cezaryfcb
    Poziom 2  
    Temat zakończony otwarłem drzwi. Dziękuje za pomoc.
REKLAMA