logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połamany zamek w drzwiach: Klamka kręci się w kółko, nie otwiera drzwi - jak naprawić?

daranatana 22 Kwi 2023 21:28 15675 22
REKLAMA
  • #1 20551353
    daranatana
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Klamka kręci się w kółko, zamek się nie otwiera, nie mogę otworzyć drzwi. Miejsce w którym przychodzi klamka od drzwi jest połamane na dwie części. Ma ktoś pomysł co mogę zrobić?

Połamany zamek w drzwiach: Klamka kręci się w kółko, nie otwiera drzwi - jak naprawić?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 20551361
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Jeśli zamek jest też na klucz, to wiele zamków miało tak, że kluczem można było wymusić ruch języka, który normalnie sterowany jest klamką.
  • #4 20551424
    daranatana
    Poziom 4  
    >>20551361
    No właśnie klucz nie daje rady chwycić języka także ta opcja odpada
  • REKLAMA
  • #5 20551432
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Dałeś dwa takie same zdjęcia ale z nich nic nie można odczytać. Może coś więcej zdjęć.
  • REKLAMA
  • #6 20551439
    daranatana
    Poziom 4  
    Ciężko coś innego zrobić zamek jest pęknięty w miejscu wejścia klamki i klamka kręci się w kółko. Przez to nie idzie ich otworzyć. Opcji z kluczem niestety w tym zamku nie mam. Nic mi nie przychodzi do głowy co mogę jeszcze zrobić. Sam nie wiem jak to możliwe, ale moja żona potrafi. :p
  • #7 20551471
    ta_tar
    Poziom 41  
    daranatana napisał:
    Ciężko coś innego zrobić
    Chociażby zdjęcie całego zamka a nie tylko takiego "nic nie mówiącego" fragmentu.
  • #8 20551477
    daranatana
    Poziom 4  
    Tutaj zdjęcie z innej perspektywy. Całego zamka nie zrobię gdyż więcej nic nie widać zamek jest w środku drzwi niewidoczny
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 20551492
    ta_tar
    Poziom 41  
    A nie możesz zrobić takiej perspektywy?

(zdjęcie poglądowe z internetu)

• REKLAMA
  • #11 20551510
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    daranatana napisał:
    No właśnie klucz nie daje rady chwycić języka także ta opcja odpada

Przeważnie system ruchu języka kluczem jest niezależny od mocowania trzpienia klamki... - ale najwyraźniej masz pecha.

Ogólnie temat trudny...
  • #12 20551517
    daranatana
    Poziom 4  
    No właśnie chyba zostanie wycięcie zawiasów liczyłem że da się tego uniknąć
  • #13 20551518
    ta_tar
    Poziom 41  
    Jeżeli jest to możliwe to pozbądź się klamki a następnie spróbuj dostać się do zasuwki nr 2, bo prawdopodobnie masz uszkodzoną część nr 8.
    W miejsce klamki, włóż coś wykrzywionego (wytrych) i próbuj przesunąć zasuwkę 2 (w twoim wypadku) w prawo.
  • #14 20551647
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    daranatana napisał:
    zostanie wycięcie zawiasów
    To bierz kątówkę z cienką tarczą i tnij, najwygodniej będzie ciąć pionowo, wkręcana śruba ma 8mm.
  • #15 20551688
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 181
    @daranatana dobry plan przedstawił @ta_tar w #13 jeżeli natomiast on nie wypali możesz jeszcze:

- wyłamać/złamać wkładkę na pół, za pomocą jakiegoś narzędzia w stylu przecinak oraz młotek, uderzając nim w bok wkładki tak aby się złamała w jej najsłabszym punkcie.
    Ciężko to dokładnie opisać więc wspomogę się krótkim filmikiem:

https://youtu.be/W9xfwQTruTQ

Jak już pozbędziesz się wkładki z zamka i dalej będzie problem z otwarciem drzwi(chociaż wydaje mi się, że metoda przedstawiona w filmie wystarczy) możesz jeszcze płaskim śrubokręt (przez otwór uzyskany po złamaniu wkładki) lub czymś podobnym wymusić na elemencie nr. 10 (ze zdjęcia w #13) jego ruch w taki sposób aby język 2 oraz 3 schowały się równocześnie w obudowie zamka.
  • #16 20552215
    ta_tar
    Poziom 41  
    @damian0072015 ale autor ma zepsuty element nr 8 (bo mu się klamka kręci) tak że od dołu, to nic nie zrobi.

Sorry poprawiłem nr na 8
  • #17 20552258
    daranatana
    Poziom 4  
    Po usunięciu klamki wygląda tak.

Połamany zamek w drzwiach: Klamka kręci się w kółko, nie otwiera drzwi - jak naprawić? Połamany zamek w drzwiach: Klamka kręci się w kółko, nie otwiera drzwi - jak naprawić?
  • #18 20552272
    damian0072015
    Poziom 24  
    ta_tar napisał:
    ale autor ma zepsuty element nr 2

Jak to 2? Język ma zepsuty? Nie wydaje mi się...
    Na początek wbił bym coś na ciasno w kwadrat elementu nr 8, i chwytając ("za to coś") żabą próbował jednak otworzyć drzwi przy pomocy (wyrobionego/uszkodzonego) elementu nr. 8.
    Jak nic nie ruszy to wyłamał bym wkładkę i w jej miejscu wsadził bym śrubokręt, następnie siłą ruszył element nr 10 w taki sposób aby spowodował schowanie się elementu nr. 3 a za nim 2.

ps. Kilka wkładek już wymieniałem w ten sposób (zamiast klasycznego rozwiercania wkładki) i udawało się też w ten sposób otworzyć drzwi.

Dodano po 7 [minuty]:

>>20552258

Spróbuj w miejscu w którym była klamka wsadzić śrubokręt i spowodować nim ruch (otworzenie) języka (elementu nr 2) - w kierunku -> środka drzwi.
  • #19 20552282
    daranatana
    Poziom 4  
    To nie daje rezultatu ponieważ to miejsce w którym była mocowana klamka jest połamane całkowicie się rozpadło jak usunąłem klamkę wpadło do środka zamka
  • #20 20552294
    damian0072015
    Poziom 24  
    daranatana napisał:
    miejsce w którym była mocowana klamka jest połamane całkowicie się rozpadło jak usunąłem klamkę wpadło do środka zamka

Widzę, i dlatego tym lepiej. Masz miejsce na śrubokręt albo jakiś zagięty pręt. Teraz musisz zlokalizować w zamku koniec języka (elementu nr 2) i spowodować śrubokrętem jego schowanie się całkowicie w korpusie zamka
  • #21 20552433
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Ostatecznie odcinasz zawiasy (bo są na wierzchu), wyciągasz drzwi, wymieniasz zamek i nowe zawiasy i wkładasz ponownie.
  • #22 20552482
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Według ciebie jak ma ciąć te zawiasy pionowo, tak jak ja radziłem czy też odciąć poziomo czop?
  • #23 20552528
    damian0072015
    Poziom 24  
    Po jakiego diabła autor tematu ma ciąć teraz zawiasy jak jest o krok od otwarcia tych drzwi przez zamek?
    (O ile już się z tym nie uporał?)

@daranatana 90% problemu na chwilę obecną już zostało rozwiązane, i jesteś o krok do sukcesu. Wystarczy, zlokalizować w zamku koniec języka (elementu nr 2) i go odciągnąć tak, żeby zwolnił otwarcie tych drzwi. Nie widzisz końcówki języka w zamku, to rozegnij korpus zamka i go zobaczysz. Nie możesz ruszyć go, śrubokrętem to zrób z czegoś jakiegoś drutu haczyk i złap nim ten język i go pociągnij. Nie masz drutu do zrobienia haczyka? Może być stara szprycha z koła od roweru. Pomysłów i rozwiązań jest masa przecież 😉

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem z czym jeszcze możesz mieć w tym momencie problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klamką, która kręci się w kółko, uniemożliwiając otwarcie drzwi z powodu uszkodzenia zamka w miejscu mocowania klamki. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, w tym użycie drutu do wymuszenia ruchu języka zamka, usunięcie klamki i próba dostępu do zasuwki, a także wyłamanie wkładki zamka. W przypadku braku skuteczności, proponowane jest ostateczne wycięcie zawiasów i wymiana zamka. Użytkownicy podkreślają, że klucz nie działa z powodu uszkodzenia elementu zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA