logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączanie przewodów pickit3 do nóżek pic18f456 - jak to zrobić?

pnioku1988 06 Lis 2020 19:11 831 3
  • #1 19025663
    pnioku1988
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Proszę o pomoc.
    Chciał bym zaprogramować pic18f456 pod interfejs op-com China clone.
    Wiem pod które nóżki się wpiąć ale mam problem ponieważ przewodów które posiadam od pickit3 nie mogę wlutować, z pewnością robię cos źle. Proszę o poradę czy są jakieś przewody specjalne do tego typu zadań? Jakiś uniwersalny sposób na podłączenie się do nóżek? Dajcie znać jak wy to robicie. Przewody od pickit3 na zdjęciu, nawet ciężko było je zabielić cyną (także chyba w ogóle się do tego nie nadają) Podłączanie przewodów pickit3 do nóżek pic18f456 - jak to zrobić?
    Dodam że zanim wlutowałem pica w interfejs próbowałem połączyć do niego pojedyncze druciki wyciągnięte z przewodu. Nie udało mi się. Dajcie znać co o tym sądzicie. To mój pierwszy raz także nie wszystko wiem. Z góry dziękuję
  • #2 19025819
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 765
    Na tym zdjęciu jak się nie mylę to widać, że chyba ci się udało pobielić przewody. Jakiej lutownicy używasz, jakiej cyny ? I wogóle czy umiesz lutować , bo ten problem o którym piszesz, to wydaje się trywialny. jeśli faktycznie przewody ciężko się lutują, to proponuję zastosować przewód typu "kynar o,24mm" bez problemu znajdziesz w necie. Ten KYNAR lutuje się perfekcyjnie. Pozdrawiam
  • #3 19025831
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Cyna na PCB bezołowiowa, a Ty używasz ołowiowej? Ta na PCB ma zdecydowanie większą temperaturę topnienia - potrzebny jest jakiś nieagresywny topnik i wyższa temperatura grota.
  • #4 19028701
    pnioku1988
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Faktycznie słabe kable były w zestawie od Pickit`a. Wylutowałem pica z op-coma (żeby nie kombinować z zasilaniem bo ponoć to jest problematyczne). Przylutowałem się drucikami miedzianymi wyciągniętymi z innego kabla w nóżki układu i programowanie poszło bez większych problemów. Interfejs sprawdzony i działa.. Zdjęcie z testu interfejsu.
    Podłączanie przewodów pickit3 do nóżek pic18f456 - jak to zrobić?

Tylko nie wiem dlaczego nie mam dostępu do wszystkich opcji... Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Tomtim123 co do lutowania to jeszcze się uczę ale już mam za sobą trochę kabli oraz lutowanie elementów smd, jak np wymieniony pic18f458. Lutownica jaką używam to Yihua 937D+
REKLAMA