logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei Mate 10 Lite - Bezpieczna wymiana baterii litowo-jonowej w smartfonie

Dreyri 07 Lis 2020 09:21 2922 6
  • #1 19026651
    Dreyri
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.

Otóż w moim smartfonie spuchła bateria. Postanowiłem sobie sam wymienić, bo mam już doświadczenie w tych sprawach. Jednak napotkałem poważne problemy z odklejeniem baterii. Próbowałem podważyć plastikową kartą, ale karta się złamała. Wziąłem więc cienki śrubokręt. Jakoś tam szło, ale w pewnym momencie śrubokręt mi się ześlizgnął i chyba uszkodził baterię. Poszedł z tego taki szary dymek. Trochę się przestraszyłem i odłożyłem to w cholerę, nie odkleiwszy baterii do końca.

I teraz moje pytania:

1. Czy skoro poszedł ten dymek z baterii, to to coś poważnego, czy to było tylko to, co spowodowało, że bateria napuchła i po prostu się uwolniło?

2. Czy mogę dalej sobie bezpiecznie ją odklejać?

3. Jak to cholerstwo odkleić, jeśli nie siłą? 😅

Czasem telefony naprawiam, ale na bateriach się kompletnie nie znam. Naczytałem się trochę o wybuchających bateriach i nie chcę, żeby mi się to przytrafiło.

Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Pomocny post
    #2 19026661
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Bateria została uszkodzona, należy taką baterię zutylizować.
    Nie wiem jak głęboko została przebita.
    Aby wyjąć baterie, ja zalewam delikatnie po obwodzie alkoholem izopropylowym i zostawiam na jakiś czas by klej się rozpuścił. Czasami trzeba podlać dwa, trzy razy delikatnie podgrzewając. Ale u Ciebie bateria jest uszkodzona więc można spróbować jeszcze inaczej, skoro trochę ją podniosłeś, poszukaj mocnej nitki - nawet dentystycznej, lub do szycia skóry, włóż pod baterię i próbuj tak jak by odcinać baterie od kleju.
    Bateria nie nadaje się do ponownego montażu.
    Przy tym wszystkim musisz być bardzo ostrożny, robisz to na własne ryzyko.
    Bateria może się rozszczelnić i zapalić, w skrajnym wypadku wybuchnąć!

Żadnych metalowych narzędzi nie można używać przy demontażu baterii.

Na obrazku niżej ramka z Mate 10 lite:
    - żółte to miejsca gdzie są wklejki
    - zielone to miejsca gdzie leje alkohol
    - fioletowy miejsce gdzie wprowadzić można nitkę i kierunek odciągania.
    Załączniki:
    • Huawei Mate 10 Lite - Bezpieczna wymiana baterii litowo-jonowej w smartfonie IMG_20201107_094511.png (401.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19026703
    Dreyri
    Poziom 2  
    staś pytalski, dziękuję za odpowiedź. Wiem, że została uszkodzona, i tak była już spuchnięta, więc nadaje się tylko do utylizacji. Z nitką też próbowałem (właściwie to używam żyłki), ale w ogóle nie idzie, nie jest w stanie przedrzeć się przez ten klej. Spróbowałbym jeszcze z tym alkoholem izopropylowym, jak mówisz, ale nie jestem pewien, czy jeśli bateria mi się przebiła gdzieś od spodu, to będzie to bezpieczne?
  • #4 19026729
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Jeżeli wiesz gdzie przebiłeś, to delikatnie z drugiej strony podlej, tylko bez zginania akumulatora. Lub podgrzewaj też z wyczuciem.
  • #5 19026869
    gacu007
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Tak jak kolega pisze użyj izopropanolu i klej puści. Z grzaniem uważaj, temperatura nie powinna przekraczać 60 stopni, na baterii powinno być napisane do jakiej temperatury można eksploatować. Przy wyjęciu musiałeś zrobić zwarcie jak poszedł dym
    ale do rozszczelnienia raczej nie doszło bo by bateria spuchła i się zapaliła z możliwością wybuchu.
  • #6 19027150
    Dreyri
    Poziom 2  
    gacu007 napisał:
    Tak jak kolega pisze użyj izopropanolu i klej puści. Z grzaniem uważaj, temperatura nie powinna przekraczać 60 stopni, na baterii powinno być napisane do jakiej temperatury można eksploatować. Przy wyjęciu musiałeś zrobić zwarcie jak poszedł dym
    ale do rozszczelnienia raczej nie doszło bo by bateria spuchła i się zapaliła z możliwością wybuchu.

Właśnie nie wiem, czy to było zwarcie, czy przebiłem tą pierwszą zewnętrzną powłokę. Bo bateria była już spuchnięta i jak już zdążyłem się dowiedzieć, to mogły być te gazy powstałe w wyniku reakcji chemicznych, które spowodowały, że spuchła (nie wiem, na bateriach nie znam się zupełnie). Teraz po prostu boję się ją dalej ruszać, a już tym bardziej podgrzewać, bo nie wiem, w jakim stopniu doszło do uszkodzenia ;)
  • #7 19027428
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1292
    Nie ma sie co przesadnie bac. Skoro juz pod baterie udalo ci sie wbic, to wbijasz sie dalej lejac troche IPA czy spirytusu i zejdzie. Nie trzeba sie do tego wspomagac temperatura. W tym modelu nie ma pod spodem zadnych tasm czy otworow wiec nie ma sie czym przejmowac. Nawet jak bateria ci sie lekko wygnie to tez nie jest to jakis wielki problem.

Skoro nie dymi caly czas to prawdopodobnie przebiles tylko zewnetrzna warstwe. Przypadki eksplozji sa mocno skrajne i wyolbrzymione, choc oczywiscie raz na jakis czas jakiegos pechowca dopadna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wymianą spuchniętej baterii litowo-jonowej w smartfonie Huawei Mate 10 Lite. Po próbie demontażu, używając plastikowej karty i cienkiego śrubokręta, doszło do uszkodzenia baterii, co spowodowało wydobycie się dymu. Użytkownik zadał pytania dotyczące bezpieczeństwa dalszej wymiany oraz metod odklejania baterii. Odpowiedzi sugerowały użycie alkoholu izopropylowego do rozpuszczenia kleju oraz ostrożność przy dalszym demontażu, zwracając uwagę na ryzyko eksplozji lub pożaru. Wskazano również, że uszkodzona bateria powinna być zutylizowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA