logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakupiony domofon Proel PC512 nie działa po zaprogramowaniu - brak sygnału dzwonienia

pavlo180 09 Lis 2020 16:00 3171 5
REKLAMA
  • #1 19032525
    pavlo180
    Poziom 9  
    Witam serdecznie,
    Na początek powiem że szukałem podobnego tematu z domofonami ale niestety mój przypadek jest troche odmienny.

Jak widać w tytule posiadam domofon Proel PC2555. Już słabo działa przycisk do otwierania drzwi więc postanowiłem zakupić nowy. Podczas zakupu w sklepie doradzono mi, że Proel PC512 będzie napewno działał, tylko należy go wcześniej zaprogramować pod konkretny numer mieszkania.

Oczywiście zgodnie z wszelkimi instrukcjami, podłączyłem domofon, następnie zaprogramowałem numer. Zszedłem przed blok sprawdzić czy działa. Wybieram numer, czekam i nic... W momencie jak wybieram numer (przed klatką), w mieszkaniu słychać tylko lekkie "pyknięcie" z głośnika i nic więcej, nie ma sygnału dzwonienia. Co więcej, po podniesieniu słuchawki nic się nie dzieje, a stojąc przed klatką cały czas czekam na wywołanie numeru.

Bardzo proszę o pomoc. Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Paweł
  • REKLAMA
  • #2 19032728
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    Daj zdjęcie kasety, z której się do Ciebie dzwoni.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19033385
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Musi kolega kupić miernik za 20zł i sprawdzić napiecie na linii.
    Niedawno miałem przypadek,że kaseta byla firmy PROEL, a na linii było 6V.?????
    PC512 pracuje od 7-8V.
    pavlo180 napisał:
    W momencie jak wybieram numer (przed klatką), w mieszkaniu słychać tylko lekkie "pyknięcie" z głośnika i nic więcej

Należy zmierzyć IPZ linii w mieszkaniu. Niewykluczone że jst wada linii.
    pavlo180 napisał:
    Co więcej, po podniesieniu słuchawki nic się nie dzieje, a stojąc przed klatką cały czas czekam na wywołanie numeru.
    To normalne.
  • REKLAMA
  • #4 19033993
    pavlo180
    Poziom 9  
    Ok, dzisiaj zrobię pomiary i zdjęcia i zobaczymy jakie będą wyniki.
  • REKLAMA
  • #5 19036362
    pavlo180
    Poziom 9  
    Dzisiaj zmierzyłem miernikiem i wyszło dokładnie 9,07 V.
    I dorzucam zdjęcie tablicy przed klatka. Zakupiony domofon Proel PC512 nie działa po zaprogramowaniu - brak sygnału dzwonienia Zakupiony domofon Proel PC512 nie działa po zaprogramowaniu - brak sygnału dzwonienia
  • #6 19036632
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    pavlo180 napisał:
    Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
    Niech kolega pojedzie do producenta w Warszawie, na ul. Nastrojowa 16 to sprawdzą aparat i zaprogramują za darmo.
    Czynne godz.8-16.
REKLAMA