logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMS54M48EU - błąd E:16 i stały dopływ wody

marcintereska 10 Lis 2020 19:39 7344 7
REKLAMA
  • #1 19066332
    marcintereska
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Tak jak w temacie zmywarka Bosch SMS54M48EU po włączeniu programu zmywarka zaczyna pompować wodę i po 5-10 sekundach pojawia się błąd E:16 równocześnie zmywarka zaczyna wtedy wypompowywać wodę. Zmywarki nie idzie wyłączyć w inny sposób niż odłączenie przewodu zasilającego z sieci. Sprawdzałem po wyskoczeniu błędu jak się zachowuje w środku i woda wlewa się tylko z otworu z lewej strony nie podaje wody na śmigła. Słychać tylko pstrykanie i buczenie.
    W instrukcji do zmywarki kod błędu E:16 oznacza "Stały dopływ wody."

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19066862
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Sprawdź czy pod zmywarką w wannie nie ma wody. Można też pochylić na lewy bok pod kontem 45 stopni i zobaczyć czy nie wyleje się woda.
  • REKLAMA
  • #3 19066963
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6875
    marcintereska napisał:
    Sprawdź czy pod zmywarką w wannie nie ma wody.

Nie ten trop.

marcintereska napisał:
    W instrukcji do zmywarki kod błędu E:16 oznacza "Stały dopływ wody."

No i masz odpowiedź na wszystko, pozostaje sprawdzić przyczynę. Do sprawdzenia elektrozawór dopływowy i elektronika sterująca.
  • #4 19126433
    marcintereska
    Poziom 10  
    Witam

Niestety nie udało mi się naprawić jak narazie:
    1. wymieniłem elektrozawór dopływowy na nowy - bez zmian
    2. wymieniłem elektronikę sterującą na używaną - przestało dziwnie pstrykać i buczeć, błąd E:16 pojawia się zaraz po włączeniu do sieci (wcześniej musiałem wybrać program)

Może filmik coś pomoże:

Tradycyjny link do filmu:
    https://filmy.elektroda.pl/98_1608470419.mp4
  • REKLAMA
  • #5 19127172
    mrice
    Moderator AGD
    Po co wymieniałeś w ciemno ? Domyślam się, że nie zostało to podparte żadnymi pomiarami ? Sądzę, ze kosztowao Cię to już więcej niż naprawa w serwisie....

marcintereska napisał:
    1. wymieniłem elektrozawór dopływowy na nowy - bez zmian

Który zawór dokładnie ?
  • #6 19142268
    marcintereska
    Poziom 10  
    https://allegro.pl/oferta/waz-doplywowy-zmywarki-aqua-stop-bosch-siemens-8699446996 - o taki z wężem dopływowym

Oczywiście że nie;] bo serwisu naprawiającego nie ma w okolicy, wszyscy tylko pralki i pralki.
    Jak narazie straciłem 100zł, jak kolega podpowie jakie pomiary i gdzie to będę wdzięczny;] No chyba że ktoś ma jeszcze jakąś inna poradę?
    Albo namiar na serwis z okolicy Konina, Wielkopolska;]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19142489
    mrice
    Moderator AGD
    Bez jaj, w Koninie nie ma nikogo kto by zmywarkę naprawił ? Żeby to jeszcze jakaś pipidówa dolna na wygnaniu była to bym uwierzył.

Ogólnie rzecz biorąc na filmiku jasno i klarownie widać, że zawór doprowadzający wodę jest otwarty i woda sobie radośnie płynie.
    Sprawdził bym co się dzieje, z zasilaniem w tym czasie na zaworze, jeśli w momencie otwarcia drzwi elektrozawór na węży jest zasilany to rozwiązanie będzie w elektronice. O ile moduł używany w ogóle jest sprawny i należyty (soft), a był podłączony przed wymianą węża to mógł zostać uszkodzony jesli walnieta była cewka w starym wężu.
  • #8 19282058
    marcintereska
    Poziom 10  
    Wymieniłem raz jeszcze elektronike sterującą na nową i działa. Dodatkowo w jednym miejscu był przetarty- może nadgryziony przez jakiegoś szkodnika kabel. Generalnie dzięki za pomoc i temacik do zamknięcia;]

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMS54M48EU zgłasza błąd E:16, co oznacza "stały dopływ wody". Po włączeniu programu urządzenie zaczyna pompować wodę, a następnie wypompowuje ją po 5-10 sekundach. Użytkownik wymienił elektrozawór dopływowy oraz elektronikę sterującą, jednak problem nie ustąpił. Po dalszych analizach i wymianie elektroniki na nową, zmywarka zaczęła działać poprawnie. W trakcie diagnozy zauważono, że woda wlewa się tylko z jednego otworu, a nie podawana jest na śmigła. Użytkownik poszukiwał również serwisu w okolicy Konina, Wielkopolska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA