logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wskazanie woltomierza w obwodzie RLC znając moc P i prąd I?

Dj Haker 11 Lis 2020 13:07 1269 3
REKLAMA
  • #1 19036579
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Cześć! Staram się pomóc koleżance w przygotowaniach do kolokwium z obwodów RLC. Niestety poległem na ostatnim zadaniu z ćwiczeń. Mam podaną odpowiedź ale mam problem w pierwszych etapach zadania.

Generalnie kluczem do sukcesu jest ustalenie I oraz XL.
    Jest tam podana moc P. Podstawowe pytanie: czy to jest standardowe P = U*I czy P = U*I*cos(fi)? Bo być może już tutaj źle rozwiązuję całe zadanie. Zakładając wariant pierwszy, to I wynosi 3 A, a zawada w takim razie 66,7 oma.

W drugim wariancie wzór byłby następujący: P = U*I*(R1+R2)/Z, ale tutaj z kolei są dwie niewiadome i nie mam pojęcia, jak to ugryźć.

I tu dodatkowo pytanie: czy moc jest taka sama w każdym elemencie obwodu i ta moc przy R2 została podana tak trochę dla zmyłki, czy też mam P jakoś z R2 połączyć na początku w obliczeniach?

Jak obliczyć wskazanie woltomierza w obwodzie RLC znając moc P i prąd I?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #2 19037044
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    Co Ty opowiadasz? Moc czynna "P" to |U|*|I|*cos(fi) a nie sinus...sin to dla mocy biernej.
  • REKLAMA
  • #4 19037662
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Na schemacie mamy obwód szeregowy a to oznacza, że przez wszystkie elementy płynie ten sam prąd o wartości równej:

I = √(600W/6Ω) = 10A

A z tego wynika, że impedancja obwodu wynosi:

Z = 200V/10A = 20Ω

Znając to i pozostałe dane bez problemu da się obliczyć XL. Choć, aby rozwiązać to zadanie nie jest nam ta wiedza potrzebna.

Bo już teraz da się obliczyć napięcie wskazywane przez woltomierz V2.
REKLAMA