logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bateria słoneczna+akumlatorek od komórki+.?. Jak zbudować...

pidpawel 13 Paź 2005 18:51 3228 2
  • #1 1896022
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Mam solaka 3,6v i baterię od Siemens C35i (3,6v), buduję robota (2 silniki+dwa mostki). Chcę zrobić coś w stylu solarki ładują aku i robot jeździ, ale gdy wyłączę robota aku też ma być ładowany. Gdy napięcie na słonecznej spadnie poniżej np. 2v robot ma być zasilany z aku. W skrócie jak zbudować ładowarkę na solora? HELP!!! PLEASE!!!:!::!::!:

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • Pomocny post
    #2 1901248
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Aleś człowieku wymyślił………
    Takie coś jest możliwe, ale zapewniam cię że ci nie wyjdzie na byle jakiej baterii słonecznej…. Żeby taki układ działał w sposób opisany przez ciebie ogniwo fotowoltaiczne (bateria słoneczne) musiała by dawać więcej prądu niż pobiera silnik (tak aby był w stanie pracować pod przeciążeniem i jednocześnie ładować akumulator). Na przykład
    Masz sobie silnik o parametrach:
    3V 0,2A
    Żeby mógł się po prostu kręcić wystarczy mu 200mA (0,2A), ale jak go obciążysz (każesz mu poruszać czymś, np. robotem) pociągnie trochę więcej np. 230mA. Żeby naładować akumulatorek potrzeba około (tutaj całkowicie zgaduje) 300mA. Żeby to wszystko jeździło ogniwo musiało by mieć 4 V (ładowanie akumulatora wymaga wyższego napięcia) i około 600 – 700mA. Takie ogniwo miało by około 20 na 20 cm.
    problem – spore rozmiary i waga
    akumulatory z komórek „nie lubią” dużego poboru prądu w Momencie gdy będzie z niego pobierane 200mA szybko się zużyje. Polecałbym leprze akumulatorki np. żelowe, kwasowe albo, rzadko dziś spotykane, zasadowe. Niklowo-jonowe i niklowo-kadmowe mają mały prąd maksymalny i są dość „kiepskie”. Nadają się tylko na komórki i jakieś chińskie samochodziki, albo na jakieś diodki LED
    problem – spore rozmiary i OGROMNA waga (mały akumulator żelowy 6V1,2Ah ma około o,4 kg, mam taki)
    W związku z powyższym musiałbyś mieć bardzo wydajny silnik (taki który ciągnie mało prądu i sporo mocy) i musiałbyś wyłożyć na to tak na oko ze 400 do nawet 1500 zł

Możesz wsadzić ogniwo równolegle do akumulatora jako wspomaganie, ale nie jako stałe źródło prądu. Z takim ogniwem będzie jeździć dłużej, ale akumulator taki szybko się zużyje bez układu sterującego ładowaniem akumulatora, podobnego jak w samochodach i skuterach. Poza tym napięcie na ogniwie nie jest stałe. Zmienia się wraz z nasłonecznieniem, gdy akumulator będzie za długo podłączony pod niskie napięcie „zapamięta” je i będziesz miał spory problem z naładowaniem go do końca. Podłącz takie ogniwo przez jakiś stabilizator napięcia, żeby nie dopuścić za niskiego i za wysokiego napięcia do akumulatora.

P.S. Nieszczególnie polecam coś takiego - sprawdziło by się gdzieś w Kaliforni, albo na pustyni gdzie masz do groma światła.
  • #3 1903861
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Szkoda, że nie wypali a miałem nadzieję, że pobawię się ze słońcem.:D No nic dzięki.
    A gdyby tak dwie baterie słoneczne (3,6v x 2 = 7,2v) i cztery akumlatorki niklowo kadmowe (1,2v x 4 = 4,8v 550 mAh x 4 = 2200 mAh). Mośe macie schemacik?:D
REKLAMA