logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bas w samochodzie 'płaski' mimo dobrego sprzętu - wpływ liczby pasażerów i przejechanych km

AdamBaran 11 Lis 2020 17:37 387 8
REKLAMA
  • #1 19037262
    AdamBaran
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Hej!
    Otóż zmagam się z problemem ''płaski bas'' i nie jest to wina sprzętu, okablowania, wszystko sprawdzone, podmieniane, a problem dalej następuje. Podłączenia ''Styki'' wszystko dobrze podłączone, masa z akumulatora (miałem tez z karoserii, bez zmiany).
    Problem tak jak by ustępuje Gdy Siedzą 3 pasażerów, czasami 1 pasażer (lecz rzadko) poprawia do poziomu że jest tylko głośny bas, a auto pełne załadowane dodaje nawet głębię basu, nie chodzi tu o akustykę, czasem musiałem przejechać tak około 15km i nagle zagrało jak należy, pasażerowie opuścili auto, zobaczyłem że dalej gra to chciałem pograć trochę mocniej, silnik odpaliłem i niestety było to błędem, piękny bas znikł do poziomu ''trzaskania''. Na prawdę nie wiem co to może być, inny wzmacniacz podłączyłem dużo słabszy i gorszy jakościowo, a zagrał jak należy... Niestety 2 dni i zaczeło grać coraz gorzej,
    Więc pewnie chodzi o prąd, ale co z nim? Nie chodzi tu o spadki napięcia, kiedyś miałem cienkie kable i spadki były nie do przyjęcia a grało to dobrze... (Akumulator nowy, alternator raczej nie ma nic do tego bo na wyłączonym silniku po cichu powinno grać całkiem przyjemnie)
    Więc w mojej głowie czyżby to
    - Pętla masy? (nie słychać żadnych zakłóceń, świstów itp.)
    Nic innego mi do głowy nie przychodzi, kable sygnałowe puszczałem różnie, oczywiście zdala od zasilających.
    -Czy do kabla prądowego może się coś wdzierać? Są jakieś wyjątki że nie może isć w przelotce z wiązką kabli od samochodu?
    Czy może jest jakaś reguła układania kabli zasilających?
    Poproszę o każdą możliwą pomoc, starając się pomijać to co wyżej wykluczam. Zmagam się z tym już trochę czasu, ale w tym roku perfidnie kiepsko to gra i nie mogę już wytrzymać z tego ''pustego'' basu :(
  • REKLAMA
  • #2 19037311
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

Jak znasz KOD do radia !!!

- Sprawdź sprawność głośników.

Możesz wyciągnąć radio na zewnątrz i sprawdzić podłączając napięcie stałe DC i głośniki (kolumny jeżeli masz taką możliwość 2x od 10W max). W radiu CAR za diodą prostowniczą są kondensatory filtrujące - może tu jest problem. A tak na marginesie podbicie kolumn z basem wymaga większego prądu i to może być problem z kondensatorami, bo te magazynują napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 19037414
    AdamBaran
    Poziom 6  
    kiss39 napisał:
    Witam.

Jak znasz KOD do radia !!!

- Sprawdź sprawność głośników.

Możesz wyciągnąć radio na zewnątrz i sprawdzić podłączając napięcie stałe DC i głośniki (kolumny jeżeli masz taką możliwość 2x od 10W max). W radiu CAR za diodą prostowniczą są kondensatory filtrujące - może tu jest problem. A tak na marginesie podbicie kolumn z basem wymaga większego prądu i to może być problem z kondensatorami, bo te magazynują napięcie.

Chodzi o jakieś kondensatory w środku radia?
    Radyjko kupiłem nowe, i kilka testowałem wcześniej, dalej to samo.
    Jeżeli gdzieś po drodze zasilania jego, to może mieć sens.
    Mam takie coś że z najczęściej co dobrze grało to było na Radio FM, raz na Bluethooth, a czasami na USB to już z każdego źródła grało ładnie.
    Masz na myśli że mógłbym podłączyć zasilacz 230v na 12v stały prąd i wpiąć się bezpośrednio pod zasilanie radia?
    Jakie natężenie prądu maksymalne aby go nie uszkodzić?
  • #4 19037423
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    AdamBaran napisał:
    Masz na myśli że mógłbym podłączyć zasilacz 230v na 12v stały prąd i wpiąć się bezpośrednio pod zasilanie radia?
    RADIO jest na 12V !!! Nateżenie [A] masz opisany w dokumentacji RADIA

Sprawdz sobie głsniki w samochodzie czy są sprawne i prawidłowo podłączone.
  • REKLAMA
  • #5 19037452
    AdamBaran
    Poziom 6  
    kiss39 napisał:
    AdamBaran napisał:
    RADIO jest na 12V !!! Nateżenie [A] masz opisany w dokumentacji RADIA

Sprawdz sobie głsniki w samochodzie czy są sprawne i prawidłowo podłączone.

Tak chodziło mi o zasilacz do gniazdka 230v z wyjściem 12v.
    Głośniki dobrze podłączone (odłączenie nich nie daje tego co powinno być), raczej coś z prądem wzmaczniacza, coś się wkrada do kabli zasilających :/
  • REKLAMA
  • #6 19039360
    AdamBaran
    Poziom 6  
    Jest ktoś jeszcze kto mógłby się podzielić wiedzą? Może coś jeszcze ciekawego się dowiem zanim sprawdzę radio. Jakieś pętle masy? ciekawe teorie?
  • #7 19039381
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1686
    Co to za radio, jakiś chińczyk?
  • #8 19039383
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Jeżeli twierdzisz, że głośniki są sprawne to na próbę możesz zasilanie radia podłączyć bezpośrednio do akumulatora używając do tego osobnego przewodu na którym będziesz miał zainstalowany bezpiecznik. Ten bezpiecznik powinien być tuż przy akumulatorze.
  • #9 19041859
    AdamBaran
    Poziom 6  
    coperfild napisał:
    Co to za radio, jakiś chińczyk?

Tak, teraz wszystkie to są chińczyki, firmy kenwood. miałem pioneer i alpine, kenwood trochę droższy więc pewnie lepszy.

Dodano po 5 [minuty]:

Adam-T napisał:
    Jeżeli twierdzisz, że głośniki są sprawne to na próbę możesz zasilanie radia podłączyć bezpośrednio do akumulatora używając do tego osobnego przewodu na którym będziesz miał zainstalowany bezpiecznik. Ten bezpiecznik powinien być tuż przy akumulatorze.

Nie mam wyboru, cuda się dzieją, bo gdy poprawnie zagrał gorszy sub na mocy jakieś 160w dawało piękny bas, ciśnienie nie było duże ale całkiem innaczej to oddawało, ludzie się oglądali, a teraz sub lepszy, i moc około 1 kw rms, basu na zewnątrz nic jak i w środku, autem trzęsie i nic więcej, lusterko przestawia... zero głębi przy cichym słuchaniu nie słychać suba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem "płaskiego basu" w samochodzie, mimo posiadania dobrego sprzętu audio. Po sprawdzeniu okablowania i podłączeń, zauważa, że bas poprawia się przy większej liczbie pasażerów, co sugeruje, że problem może być związany z zasilaniem lub kondensatorami w radiu. Użytkownik testował różne źródła dźwięku (FM, Bluetooth, USB) i zauważył, że głośniki są sprawne. Pojawiły się sugestie dotyczące podłączenia radia bezpośrednio do akumulatora oraz sprawdzenia kondensatorów w radiu. Użytkownik posiada sprzęt marki Kenwood, wcześniej używał Pioneer i Alpine, a jego subwoofer ma moc około 1 kW RMS, jednak nie oddaje oczekiwanego basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA