logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Piec Nefit nie ogrzewa mieszkania?

Czorcikk 13 Lis 2020 20:22 3669 5
  • #1 19041976
    Czorcikk
    Poziom 2  
    Witam. Mam duży problem z piecem otóż jeżeli chodzi o ciepłą wodę działa bez zarzutów ale niestety nie ogrzewa domu nie wiem czy to wina czujnika ciepła ? Czy też źle są ustawione parametry 🤷🏼‍♀️ Pomocy
  • #2 19042496
    przem8964
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mało szczegółów a opcji może być dużo,
    Nie przestawiony z trybu letniego, ustawiona temperatura na czujniku pokojowym jest mniejsza niż rzeczywista, coś pomieszane z ustawieniami tygodniowymi, nie przełącza zawór trójdrogowy w piecu itp.
  • #3 19042505
    Czorcikk
    Poziom 2  
    Są programy
    1 ustawienia temp. wody w centralnym ogrzewaniu
    2 temperatura no właśnie czego 🤷🏼‍♀️ jak wyczuje temperaturę z pomiernika to ma się załączy piec ? Np. Na pomiernika mam 21°C i taka samą temperaturę ustawiam w punkcie "2" 21°C i nic się nie dzieje 🤷🏼‍♀️ jak ma być temperatura na piecu by załączył się automatycznie jak wyczuje 19° C
  • #4 19042566
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Przełącz na kotle przełącznik kominiarza w tryb włączony i zobacz czy zacznie grzać CO. Jeśli się załączy i zacznie grzać CO to problem z samym kotłem na 99% odpada. Wychodzi problem ze sterownikiem pokojowym (ty to nazywasz chyba pomiernikiem?). Albo słabe baterie, albo zły odczyt temperatury na sterowniku pokojowym, albo przerwa na przewodzie sterującym kotłem (poluzowany zacisk, uszkodzony styk beznapieciowy, przecięty przewód)

Zrób zdjęcia panelu sterującego kotła i sterownika pokojowego, obydwa od frontu, aby było widać ustawienia i co wyświetla i co jest nastawione.

Był podobny wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3507416.html

tak wygląda kocioł?:
  • #5 19042746
    Czorcikk
    Poziom 2  
    Kompletnie nie wiem co chodzi 🤦🏼‍♀️
    Załączniki:
    • Dlaczego Piec Nefit nie ogrzewa mieszkania? 1605346775202700539072828084380.jpg (6.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego Piec Nefit nie ogrzewa mieszkania? 16053467333177192015718244470839.jpg (6.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19042818
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Nie podałeś modelu kotła, więc szukając w googlu znalazłem to co powyżej (prawdopodobnie z bardzo starej wersji tego kotła). Z wyglądu panelu sterującego jest to kocioł Nefit Proline Nxt HRC 24, prawdopodobnie holenderski.

Ta niebiesko biała kostka co wyświetla 20 stopni to, jak się to nazywa, podaj model ? To jest zamontowane w pomieszczeniu, wewnątrz domu? Zależnie od rodzaju programatora (Open therm lub on//off) może być inne dalsze działanie

Ten czarny kabelek z kostki leci do kotła? i jest tam podłączony pod nim?

Instrukcja, chyba po holendersku:
    https://www.warmteservice.nl/medias/root/prod...vbi9wZGZ8aDU2L2g5ZC84ODM4MjE1MDQxMDU0LnBkZnwt

Na stronie 12 jest opis podłączania programatora Openterm do kotła (OpenTherm- of aan-uitkamerthermostaat, Nefit Easy Connect adapter), tak jest podłączone?

I pytanie, rok temu działało CO?

PS symbol klucza na wyświetlaczu oznacza aktywny tryb serwisowy kotła, strona 16 instrukcji:
    "Start het service-bedrijf door tegelijkertijd de toets “menu” en de pijl-toets  in te drukken tot het symbool ! knipperend in de display verschijnt."

"Uruchom tryb serwisowy, naciskając jednocześnie przycisk „menu” i przycisk strzałki w górę, aż pojawi się symbol klucza miga na wyświetlaczu."

Wyłącz tryb serwisowy:
    "Stop het service-bedrijf door de toets “menu” en de pijltoets tegelijkertijd in te drukken.Het symbool ! verdwijnt uit de display."

"Zatrzymaj operację serwisową naciskając jednocześnie klawisz „menu” i klawisz strzałki w górę. symbol klucza zniknie z wyświetlacza."
REKLAMA