logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas - wymaga częstego czyszczenia

Ursus81 06 Lis 2017 07:49 13998 15
REKLAMA
  • #1 16804352
    Ursus81
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich,
    Mam problem z piecem dwufunkcyjnym Immergas, który ma dwa lata i szukam porady. Piec był montowany przez instalatora, miał wykonany po montażu odbiór.
    Co pół roku piec wymaga czyszczenia. Na wymienniku ciepła (wydaje, że to poprawna nazwa) regularnie osadza się zielono-biały osad. Efekt jest zawsze taki sam, tj. pierwsze objawy tego zjawiska to pojawiające się pod piecem drobiny popiołu. Potem, ale jednocześnie tylko po wieczornych kąpielach, tj. gdy piec pracuje ze zwiększoną mocą (samo ogrzewanie nie powoduje takich efektów) zaczyna się włączać czujnik czadu. Po kolejnych paru dniach w tych samych okolicznościach zaczyna być już czuć smród spalin, a po jeszcze kolejnych kilku dniach piec zaczyna nie dogrzewać wody użytkowej.
    Po jego rozebraniu w środku można znaleźć sporo popiołu, który jak mniemam dopala się na palnikach i stąd smród spalin i aktywacja czujnika czadu. Konieczne jest oczyszczenie wymiennika ciepła, który jest zapchany tym popiołem i osadem co zapewne powoduje zmniejszoną wydajność grzania, a po jego oczyszczeniu jest spokój na pół roku, po czym sytuacja się powtarza i tak już czwarty raz...
    Czy ktoś może podpowiedzieć, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
    Dodam, że wcześniej w tym samym miejscu i do tej samej instalacji był zamontowany stary piec gazowy, jeszcze ze "świeczką", który miał kilkanaście lat i takich problemów nie było.
    Z góry dziękują za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16804405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16806216
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 155
    Czy masz propan czy gaz sieciowy? zobacz co pisze na tabliczce znamionowej jaki rodzaj gazu, jaki to typ pieca z zamkniętą czy otwartą komorą, podaj model, gdzie jest zamontowany, czy w pomieszczeniu jest wyciąg powietrza mechaniczny ,czy jest czerpnia powietrza i kratka wentylacyjna?
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #4 16810494
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    A z jaką temperaturą pracuje C.O. ? (jaką masz zadaną ? )
  • #5 16814466
    Ursus81
    Poziom 11  
    Przepraszam za zwłokę spowodowaną moim wyjazdem. Już odpowiadam na pytania:
    - model pieca to NIKE STAR 24 3 E,
    - piec podłączony jest do instalacji sieciowej i jest przeznaczony do zasilania gazem ziemnym,
    - otwarta komora spalania,
    - piec zamontowany jest w pomieszczeniu użytkowym o powierzchni ok 18 m kw, w suficie ok 1m od pieca jest otwór wentylacyjny (wentylacja grawitacyjna), bezpośrednio pod piecem jest czerpnia powietrza,
    - temperatura zadana: woda użytkowa 45 st. C, ogrzewanie 55 st. C.
  • REKLAMA
  • #6 16814664
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 155
    Z opisu wygląda na ok i nie ma się czego przyczepić ,może za mało powietrza z czerpni albo przytkany komin jakiś ptaszek siedzi , skoro rodzaj gazu ok to tylko wizja lokalna łebskiego serwisanta zostaje. jak wygląda płomień żółty i wysokie jęzory czy niski i niebieski.
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #7 16816329
    Ursus81
    Poziom 11  
    Prawdę mówiąc to nie widzę płomienia. Nawet jak ściągnę obudowę to do komory z dyszami można zajrzeć tylko przez mały otworek. Płomień jest niebieski, ale jaką ma wysokość trudno mi powiedzieć.
    Komin jest drożny, sprawdzałem, czyściłem też wyczystkę. Co do ilości powietrza z czerpni to też nie mam raczej wątpliwości co do tego - czuć przez cały czas wyraźny napływ powietrza. Serwisant podczas ostatniej wizyty stwierdził nawet, że można ją przymknąć nieco, bo tylko wychładza nam pomieszczenie a generalnie układ i lokalizacja samego pomieszczenia wg niego nie powoduje ryzyka zbyt małego dopływu powietrza. Zresztą czyszczę piec już czwarty raz, przez pierwszy rok czerpnia była otwarta na full i efekt ten sam. Potem przez drugi rok czerpnia była otwarta na minimum i efekt też ten sam - czyszczenie pieca co pół roku.
  • #8 16816569
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    Sprawdzałeś czy komin ma ciąg i jak jest duży.
  • #9 16820721
    Ursus81
    Poziom 11  
    Komin miał przegląd robiony przez kominiarza niedługo przed montażem pieca, z którym teraz mam problem. Oprócz czyszczenia miał być sprawdzony ciąg. Nie byłem przy tym osobiście, ale wynik był pozytywny. Zakładam, że skoro komin jest teraz drożny (sprawdzone), czujnik zaczyna się włączać (oraz czuć spaliny) jak już piec jest skrajnie zanieczyszczony (raz na pół roku), a wcześniej przez kilkanaście lat był do niego podłączony stary piec gazowy i było ok, to myślę, że ma on wymagane parametry. Nic przy kominie nie było zmieniane czy przerabiane.
  • #10 16821059
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Jaką powierzchnię ogrzewa kocioł? Rodzaj instalacji, jakie grzejniki?
  • REKLAMA
  • #11 16825195
    Ursus81
    Poziom 11  
    Piec ogrzewa powierzchnię 100 m kw. Wszystkie grzejniki są panelowe. Nie bardzo wiem jak określić rodzaj instalacji... ewentualnie poproszę o podpowiedź.
  • #13 16834774
    Ursus81
    Poziom 11  
    Tak to wygląda.
    Po zdjęciu obudowy w środku jest pełno popiołu takiego jak na pompie. Dodatkowo wymiennik ciepła pokryty jest zielonkawobiałym nalotem, co tak jakby się łuszczyło i spalało na palnikach. Generalnie w końcowej "fazie" szczeliny między żeberkami wymiennika są pełne takiego popiołu/syfu i znacznie spada wydajność grzania. Jak normalnie bez zmiany parametrów na piecu wodę rozgrzewam do temperatury, przy której już mnie parzy, tak wtedy jest co najwyżej mocno ciepła. Po oczyszczeniu, tj. po przepchaniu tych szczelin wszystko wraca do normy - na pół roku:).

Immergas - wymaga częstego czyszczeniaImmergas - wymaga częstego czyszczeniaImmergas - wymaga częstego czyszczenia
  • #14 16836216
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Wyprostuj lamelki wymiennika, bo teraz spaliny mają utrudniony przepływ. Druga sprawa, to za mało powietrza do spalania, o czym świadczą te czarne drobinki. Palnik (komora zmieszania) musi być perfekcyjnie czysty i zrób regulację parametrów na mocy max i min.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #15 16836254
    Ursus81
    Poziom 11  
    Lamelki staram się zawsze prostować po czyszczeniu.
    Ponieważ fachowcem nie jestem to przekażę Twoje uwagi jakiemuś sprytniejszemu instalatorowi, bo regulacja parametrów to już wydaje mi się zadanie dla kogoś, kto się na tym zna. Cała historia polega na tym, że piec nie jest moją własnością (lokal wynajmowany) a zaufany instalator właściciela twierdzi, że wszystko jest ok :-). Z właścicielem żyję dobrze, chciałem więc samodzielnie zebrać jakieś informacje i argumenty do dyskusji, aby go przekonać, że chyba jednak wszystko w porządku nie jest, bo on to już w ogóle nie ma nawet najmniejszego rozeznania w takich tematach.
  • #16 18729713
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Przepraszam za odgrzewanie tematu, ale w moim przypadku te zielonkowo-białe drobinki pochodziły z aluminiowej rury spiro. Rura ta zasadniczo nie jest przeznaczona do pieców gazowych, bo silnie koroduje, ale chwilowo taką posiadam. Może się więc zdarzyć, że powstałe w ten sposób drobinki z rury spiro spadają na wymiennik lub dysze. Ja co jakieś pół roku odkurzam dysze i wymiennik, bo zdarzały się wybuchowe zapłony spowodowane zapruszeniem dysz w okolicy iskiernika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem dwufunkcyjnym Immergas NIKE STAR 24 3 E, który wymaga czyszczenia co pół roku z powodu osadzania się zielono-białego nalotu na wymienniku ciepła. Objawy obejmują pojawianie się popiołu pod piecem, aktywację czujnika czadu oraz nieefektywne ogrzewanie wody użytkowej. Użytkownik podaje, że piec jest zasilany gazem ziemnym, ma otwartą komorę spalania i jest zainstalowany w pomieszczeniu o powierzchni 18 m². W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemu, takie jak niewłaściwe dopasowanie dysz do gazu, zbyt mała ilość powietrza do spalania, zanieczyszczony komin oraz konieczność regulacji parametrów pieca. Użytkownik zauważa, że komin był sprawdzany i jest drożny, a problem występuje mimo różnych ustawień czerpni powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA