logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ferguson RCU 240 - Nieskuteczne przesyłanie sygnału, pilot-odbiornik podczerwien

Boggus 14 Lis 2020 03:40 939 7
REKLAMA
  • #1 19042515
    Boggus
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Wiem że były opisane na forum podobne problemy ale wydaje się że żaden z nich nie jest dokładnie taki sam jak mój. Zostawiłem włączony dekoder/na zielono/ na parę dni przy wyłączonym telewizorze/off/. Po włączeniu telewizora i próbie zmiany programu okazało się że nie ma łączności pilot dekoder mimo że oczko świeciło na zielono a pilot/również po zmianie baterii mruga na niebiesko. Przeczyściłem z zewnątrz urządzenia ale bez skutku. Telewizor odbiera na jednym kanale więc na razie nic nie zmieniam tylko go wyłączam. Drugi raz mi się to zdarzyło. Ostatnio wymieniłem cały zestaw bo była taka okazja. Dziś to już rzadki sprzęt więc proszę o radę. Mam podejrzenia co do odbiornika podczerwieni bo po wyjęciu i ponownym włożeniu do gniazda już nie świeci dioda choć TV działa.
    Aleksander
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19042587
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 260
    Witam, napisałeś masę niepotrzebnych informacji ( typu parę dni ), zacznij sprawdzać: pilot za pomocą kamery w tel. komu. czy nadaje {kamera pokazuje rozbłyski} lub innego przyrządu np. T7, następnie oczyść odbiornik nie tylko z zewnątrz okno tunera, po zdiagnozowaniu na jakim etapie następuje brak sygnału podejmij odpowiednie działania, myślę że masz masę kurzu w odbiorniku i oczyszczenie powinno pomóc, rada praktyczna: oczyść jeśli nie przyniesie pozytywnego efektu udaj się do serwisu lub bardziej zaawansowanych w elektronice
  • REKLAMA
  • #3 19042899
    Boggus
    Poziom 4  
    artbi881 napisał:
    Witam, napisałeś masę niepotrzebnych informacji ( typu parę dni ), zacznij sprawdzać: pilot za pomocą kamery w tel. komu. czy nadaje {kamera pokazuje rozbłyski} lub innego przyrządu np. T7, następnie oczyść odbiornik nie tylko z zewnątrz okno tunera, po zdiagnozowaniu na jakim etapie następuje brak sygnału podejmij odpowiednie działania, myślę że masz masę kurzu w odbiorniku i oczyszczenie powinno pomóc, rada praktyczna: oczyść jeśli nie przyniesie pozytywnego efektu udaj się do serwisu lub bardziej zaawansowanych w elektronice

Dziękuję za całą poradę !/napisałem 'parę dni' bo nie wiem czy ta poprawne zostawić włączony dekoder na dłużej, zwłaszcza często'/Sygnał sprawdziłem/jest/ to tylko dopytam jak wyczyścić odbiornik bo nie chcę zepsuć, jeśli nic nie zdziałam lecę do serwisu z całością.
  • REKLAMA
  • #4 19042916
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Wyłącz dekoder z prądu,(wtyczkę wyciągnąć) poczekaj chwilę i włącz ponownie do prądu. Jak już to zrobiłeś a nie działa teraz nic to pozostaje naprawa dekodera.
  • #5 19043342
    Boggus
    Poziom 4  
    LeDy napisał:
    Wyłącz dekoder z prądu,(wtyczkę wyciągnąć) poczekaj chwilę i włącz ponownie do prądu. Jak już to zrobiłeś a nie działa teraz nic to pozostaje naprawa dekodera.

Jeszcze raz dzięki, spróbuję wyczyścić delikatnie a jak nie pomoże , to do serwisu. Jedna tylko wskazówka/?/uważam nie została wykorzystana. Dlaczego dioda cały czas świeciła na zielono a po wyjęciu przewodu z gniazda i ponownym włączeniu nie chce świecić w ogóle, nawet na czerwono.
  • #6 19043369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19043931
    Boggus
    Poziom 4  
    _cheetah_ napisał:
    Boggus napisał:
    Dlaczego dioda cały czas świeciła na zielono a po wyjęciu przewodu z gniazda i ponownym włączeniu nie chce świecić w ogóle, nawet na czerwono.

Wygląda, że dekoder dokonuje żywota. Trzeba jego stan zweryfikować w serwisie.

Tyle że na razie działa ale nie mogę zmienić programu. Niestety ustawił się na jedynce ! Dziękuje !, zapunktowaliście u mnie wszyscy !
  • #8 19049448
    Boggus
    Poziom 4  
    W serwisie fachowiec sprawdził i oddał mi po pięciu minutach sprawny sprzęt. Żaden z uczestników forum nie odpowiedział mi na ostatnią wątpliwość a było to kluczowe dla rozwiązania zagadki. Może ktoś po fakcie rozwiąże ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Ferguson RCU 240, który nie reaguje na pilot po dłuższym czasie nieużywania. Mimo że dioda na pilocie świeci na niebiesko, a na dekoderze na zielono, nie można zmienić kanału. Użytkownik podejrzewa problem z odbiornikiem podczerwieni. Otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia działania pilota za pomocą kamery, oczyszczenia odbiornika oraz resetowania dekodera przez odłączenie go od zasilania. Po próbach czyszczenia i resetowania, użytkownik decyduje się na wizytę w serwisie, gdzie sprzęt zostaje naprawiony. Kluczowe pytanie dotyczące świecenia diody po wyjęciu z gniazda pozostaje bez odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA