logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha RX-V393RDS - niedziałający programator stacji radiowych

majchror 16 Lis 2020 10:29 645 4
REKLAMA
  • #1 19047490
    majchror
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Cześć,

posiadam amplituner jak w temacie. Jakiś czas temu pojawił się problem:
    1. programator dla stacji radiowych nie zapamiętuję zadanych stacji( po odłączeniu zasilania jest reset)
    Sprawdziłem i na płycie nie ma żadnej baterii, która podtrzymuje pamięć. Może to jakiś kondensator?
    2. przyciski od wyboru źródeł nie działają poprawnie. Czasami naciskam źródło - TUNER a wybiera mi się VIDEO :/.
    Proszę o info czy da się usunąć ww problemy w jakiś niedrogi i łatwy sposób.

Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • #2 19047525
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    ad.1 to zapewne wina baterii podtrzymujacej = do wymiany, cos musi podtrzymywac pamiec.
    ad.2 tu problem moze byc w uszkodzonym/brudnym przycisku lub powstalych zimnych lutach na skutek "pracowania" plytki pod wplywem nacisku.
    Bez otwarcia i obejzenia sie nie da nic wiecej powiedziec.
    Pozdrawiam
    PS z instrukcji serwisowej wyglada ze C20=47mF bedzie odpowiedzilany za podtrzymanie.
  • REKLAMA
  • #3 19047581
    majchror
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Cześć,

dziękuję za odpowiedź.
    Czy masz może schemat, byłoby mi łatwiej zlokalizować uszkodzony kondensator?
    Jeśli chodzi o drugi problem - TUNER/VIDEO, to przykład. Ta sytuacja ma także miejsce podczas wyboru innych źródeł, także przełączania FM/AM itp.

Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
REKLAMA