logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uzyskać polskie IP dla Samsung Smart TV przy użyciu dwóch routerów VPN?

marcin_tipton74 17 Lis 2020 23:18 5427 24
REKLAMA
  • #1 19051610
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Witam wszystkich forumowiczow.

Zadam pytanie i od razu uprzedzam wszystkich którzy już się z tą wiedzą informatyczną urodzili, że pytałem wujka Google i rodziców i księdza i nikt nie wiedział czy i jak to zrobic. Może źle pytałem, może za krótko szukałem, nie wiem. Zapytam tutaj szanowne grono forumowiczów i może ktoś mnie oświeci.
    Konfiguracja sprzętowa to telewizor Samsung smart TV i internet ze stałym zewnętrznym publicznym IP które znajdują sie w UK. W PL mam dostępny internet z UPC również ze stałym publicznym adresem IP u moich rodziców.
    Pytanie brzmi: czy istnieje znana komuś konfiguracja dwóch najlepiej identycznych routerów VPN pozwalających na uzyskanie przez smart TV polskiego IP ?

Proszę o jasną i logiczną odpowiedź bo może nie jestem sam w takich poszukiwaniach.
    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Marcin
  • REKLAMA
  • #2 19051647
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Po prostu kup VPN (masa ofert w sieci) i wybierz lokalizację Polska.
  • #3 19051660
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Domyślam się że mowa o usłudze VPN. A jak mam ją " użyć " w smart TV? Niestety mój smart TV nie jest taki smart żeby coś w nim instalować. Stąd pytanie o dwa routery, jeden w UK a drugi w Pl. Pozdrawiam
  • #4 19051674
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Masz swój własny router w UK. Podłączony do TV kablem lub po Wifi. Wykupujesz usługę VPN, dowolną właściwie. Instalujesz na routerze oprogramowanie DD-WRT w którym podajesz hasła które dostałeś od usługodawcy VPN. Teraz cały Twój ruch sieciowy jest przekierowywany na serwer usługodawcy w Polsce skąd idzie dalej. Polskiego IP miał nie będziesz ale strony internetowe będą się zachowywały jakbyś był w Polsce. Jeżeli nie chcesz zmieniać softu w routerze, telefony a nawet Windows ma takie opcje wbudowane. Musiałbyś tylko ruch z telewizora przepuszczać przez to urządzenie. Znaczy odbierać internet na komputerze/laptopie, w nim podać dane VPNu i udostępnić sieć Wifi/kabel do TV.
    Router w Polsce jest zbędny.
  • #5 19052048
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Witam
    Dziękuję za odpowiedź, w sumie wszystkie te informacje znalazłem w sieci, niestety nie odpowiadają one na moje pytanie. Nie potrzebuję i nie chcę " przekierowywać całego ruchu do PL ", nie chcę do oglądania polskich materiałów zatrudniać PC albo laptopa, chciałbym tylko żeby mój TV " udawał " że jest w PL, nic więcej. Pozdrawiam Marcin.
  • #6 19052069
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Są dwa sposoby by taką operacje przeprowadzić.
    1. Wykorzystujesz do tego celu swój domowy internet w PL jednak ten internet musi mieć bardzo dobre parametry DL i UL (uzależnione od usług które chcesz przepuszczać przez ten tunel).
    Druga sprawa przy tym rozwiązaniu to zakup odpowiednich 2 routerów z odpowiednia wydajnością (najlepiej ze wsparciem sprzętowym do szyfrowania takiego vpn-u) (co nie jest prostą sprawą) i wybranie rodzaju tunelu .
    2. Drugi prostszy sposób jest wykupienie usługi u jakiegoś operatora vpn i zestawienie jej na zakupionym dodatkowym routerze w twojej sieci. Jednak czasami operatorzy usług które chcesz tunelować potrafią wykrywać takie IP i blokują taki dostęp - tak się dzieje w USA czasami.
  • REKLAMA
  • #7 19052079
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Witam hermes 80
    W UK mam DL 80 mbit i UL 10 mbit, w PL DL 150 mbit i UL 15 mbit, planuje użyć routerów Draytek. Mam nadzieję że te parametry spełniają mój plan. Pozdrawiam Marcin.
  • REKLAMA
  • #8 19052229
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    marcin_tipton74 napisał:
    Nie potrzebuję i nie chcę " przekierowywać całego ruchu do PL ", nie chcę do oglądania polskich materiałów zatrudniać PC albo laptopa, chciałbym tylko żeby mój TV " udawał " że jest w PL, nic więcej. Pozdrawiam Marcin.
    Kwestia konfiguracji routingu na routerze. Musi to być na tyle zaawansowany router, żeby umożliwić konfigurację jaki ruch, z jakich IP wewnętrznych jest wysyłany do tunelu, a jaki po za tunelem przez łącze od dostawcy, z adresem IP dostawcy.
  • #9 19052235
    jprzedworski
    Ocena: 826
    Aby zrobić własne połączenie VPN między własnymi routerami, ten w domu powinien mieć adres publiczny, najlepiej stały na WAN. No i ktoś być w domu, bo routery czasem się zawieszają, nawet jeśli rzadko i ktoś to musi zrestartować.
  • REKLAMA
  • #10 19052240
    m.jastrzebski
    jprzedworski napisał:
    Aby zrobić własne połączenie VPN między własnymi routerami, ten w domu powinien mieć adres publiczny, najlepiej stały na WAN. No i ktoś być w domu, bo routery czasem się zawieszają, nawet jeśli rzadko i ktoś to musi zrestartować.

Jak rozumiem, ma toto służyć do oglądania polskich serwisów VOD. W takim przyapdku upload w polskim łączu musi być przyzwoity, żeby toto sprawnie wysłać tunelem do jukeja.
  • #11 19052246
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Internet w obu krajach jak już pisałem ma stały publiczny IP. Planuję użyć routerów Draytek, myślę że są wystarczająco zaawansowane.
  • #12 19052253
    m.jastrzebski
    marcin_tipton74 napisał:
    Internet w obu krajach jak już pisałem ma stały publiczny IP. Planuję użyć routerów Draytek, myślę że są wystarczająco zaawansowane.

Umknął mi post o prędkościach. To możę więcej zadziałać.
    Czy konkretny Draytek umożliwi zrobienie selektywnego routing nie powiem, bo ich routerów nigdy nie miałem okazji używać. Jakiś manuall powinien wątpliwości rozwiać.
  • #13 19052261
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Wiem, że jeden gość robił takie vpn'y z UK do Indii na Draytekach ale niestety nie mam z nim kontaktu. Inaczej nie byłoby problemu i tematu na forum.
  • #14 19052843
    IC_Current
    Ocena: 2494
    Temat do ogarnięcia, ale nie na Draytekach. Niższe modele nie skierują odpowiednio ruchu najpierw na tunel a następnie z powrotem do sieci publicznej.
    Musisz zainwestować w Mikrotika, Ubiquiti, Cisco lub jakiś UTM. Niestety każdye z tych urządzeń jest skomplikowane w konfiguracji, szegolnie tunelowanie ruchu i odpowiednie jego trasowanie. Patrząc po pytaniach jakie zadajesz, raczej zapomnij, że sam sobie poradzisz z konfiguracją wszystkiego. Potrzebne będzie zatrudnienie kogoś do pomocy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19052930
    KOCUREK1970
    Ocena: 5338
    marcin_tipton74 napisał:
    Internet w obu krajach jak już pisałem ma stały publiczny IP.

Czyli to w UPC to internet biznes wzięty na firmę? (bo tylko ten ma stały publiczny IP). Detalista ma zmienny publiczny IP (choć często ten IP jest przydzielony tygodniami jak i miesiącami - ale nie jest to stały publiczny IP).
    Jaki masz do tego sprzęt od operatora w Polsce?

Na sprzęcie UPC, żadnego VPN, cokolwiek czy to serwer czy klient nie postawisz.
    Musiałbyś modemorouter przełączyć w tryb mostu, dać tam tez Drayteka jak zamierzasz i dopiero działać.
  • #16 19052939
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Jeśli niższe modele Drayteka nie dadzą rady to wyższe powinny czy dadzą radę? I co znaczy wyższe? Czyli od którego modelu? Nie upieram się że musi to być akurat Draytek, może być inny producent. Pytanie ile będzie kosztować zestaw dwóch routerów wyłącznie do oglądania TV. Pozdrawiam Marcin
  • #17 19053044
    IC_Current
    marcin_tipton74 napisał:
    Jeśli niższe modele Drayteka nie dadzą rady to wyższe powinny czy dadzą radę? I co znaczy wyższe? Czyli od którego modelu? Nie upieram się że musi to być akurat Draytek, może być inny producent. Pytanie ile będzie kosztować zestaw dwóch routerów wyłącznie do oglądania TV. Pozdrawiam Marcin

Co do Drayteka nie jestem pewien, tak gdzieś od 2500zł za sztukę, ale i tak trzeba przepatrzeć wcześniej oprogramowanie albo dzwonić do supportu. Ubi to wydatek ok 1000zł za sztukę. Natomiast wystarczającego MT kupisz za ok 600zł może trochę mniej za sztukę. Używane Cisco podobnie jak MT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19053048
    m.jastrzebski
    IC_Current napisał:
    marcin_tipton74 napisał:

Co do Drayteka nie jestem pewien, tak gdzieś od 2500zł za sztukę, ale i tak trzeba przepatrzeć wcześniej oprogramowanie albo dzwonić do supportu. Ubi to wydatek ok 1000zł za sztukę. Natomiast wystarczającego MT kupisz za ok 600zł może trochę mniej za sztukę. Używane Cisco podobnie jak MT.

Hex s kosztuje 250pln za sztukę. Chyba ze ma być z wifi.
  • #19 19053056
    IC_Current
    m.jastrzebski napisał:

Tylko czy obsłuży szyfrowanie w locie 15Mbps?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 19053071
    m.jastrzebski
    IC_Current napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Tylko czy obsłuży szyfrowanie w locie 15Mbps?

Stare jednordzeniowe miętki szyfrowanym z kluczami 128bit 30mbit/s.
    Hex s ma 4 rdzenie plus sprzętowe szyfrowanie, według producenta o wydajnosci okolo 470mbps.
  • #21 19053082
    KOCUREK1970
    Ocena: 5338
    marcin_tipton74 napisał:
    W PL mam dostępny internet z UPC

marcin_tipton74 napisał:
    czy istnieje znana komuś konfiguracja dwóch najlepiej identycznych routerów VPN pozwalających na uzyskanie przez smart TV polskiego IP ?

A ja zapytam, co dokładnie chcesz na tym tv oglądać?
    Co chcesz oglądać z Polski?
  • #22 19054705
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Witam
    Odpowiadając na pytanie co chciałbym oglądać jest to parę serwisów takich jak Netflix, TVN Player i może Ipla. Poszukałem trochę wczoraj i znalazłem takie info jak minimalny transfer wymagany do stremu HDTV który wynosi 5 mbit/sec. Wychodzi na to że potrzebuję takie routery które oferują transfer zaszyfrowanego VPN z taką szybkością. Nasuwa się pytanie o metodę szyfrowania i jeśli się nie mylę typ tunelu VPN. Pozdrawiam Marcin

Dodano po 3 [godziny] 38 [minuty]:

Witam
    Mały edit do info z parametrami netu w UPC, niestety nie jest stałe IP :( a co ciekawe na starym modemie u rodziców przez X czasu było takie same IP. Nie dość że nie ma zdalnego dostępu do tego Connect Boxa ( dla ścisłości mojego określenia nie działa ) to nie pomaga żaden restart i nie robi on się sam jak twierdzi szanowny kolega KOCUREK1970 ( właśnie siedzę przed laptopem i za pomocą Anydesk usiłuję zmusić UPC boxa do zdalnej współpracy, niestety bezskutecznie ). Pytanie czy w opcji brigde, IP będzie zmienne czy stałe?
    Pozdrawiam Marcin
  • #23 19222318
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Witam ponownie
    Studiując temat telewizji i innych serwisów z Polski po VPN natknąłem się na taki tutek Drayteka " One Site with a Static Public IP address & One Site behind NAT or using a Dynamic Public IP address " oraz VPN dial-in and dial-out i LAN-TO-LAN. Jeśli Draytek wspiera taki schemat jak stałe i dynamiczne IP, moje pytanie brzmi: jaki rodzaj VPN powinienem zastosować dial czy lan-to-lan?
  • #24 19222510
    IC_Current
    To co przeczytałeś nic nie znaczy. Po prostu będzie komunikacja pomiędzy sieciami lokalnymi (w jednym i drugim trybie) ale to wcale nie znaczy, że będziesz mógł dostać się do Internetu poprzez drugie łącze. Domyślnie tylko ruch pomiędzy sieciami LAN jest trasowany poprzez VPN a dostęp do Internetu leci podstawowym łączem. Jak pisałem, tylko najwyższe modele Drayteka obsługują takie trasowanie jak chcesz (przy czym i tak trzeba się upewnić w supporcie).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 20149054
    marcin_tipton74
    Poziom 6  
    Witam, rozwiązałem mój problem w następujący sposób. Kupiłem Linksys WRT1900ACS V2 i wrzuciłem do niego firmware z VPN. Software jest trochę nie stabilny, ma skłonności do zawieszeń ale jakoś działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie polskiego adresu IP dla telewizora Samsung Smart TV, korzystając z dwóch routerów VPN, z jednego w UK i drugiego w Polsce. Forumowicze sugerują różne metody, w tym zakup usługi VPN oraz konfigurację routerów. Wskazują na potrzebę zaawansowanego routera, który umożliwi selektywny routing ruchu. Użytkownik planuje użyć routerów Draytek, ale pojawiają się wątpliwości co do ich wydajności i możliwości konfiguracji. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, kupując router Linksys WRT1900ACS V2 z oprogramowaniem VPN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA