logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić IP na polskie, aby oglądać TVP Sport za granicą bez płatnego VPN?

uomo 26 Lip 2024 15:33 13608 64
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak uzyskać polski adres IP za granicą, aby oglądać TVP Sport bez płatnego VPN?

Tak — najprościej zrobić to przez VPN z polskim wyjściem, np. uruchamiając serwer VPN w domu w Polsce na łączu z publicznym IP i łącząc się z nim ze statku [#21168925][#21169189] Do połączenia wystarczy klient VPN w Windows lub Androidzie, ale darmowe serwery VPN zwykle mają słabą przepustowość, limity albo bywają blokowane [#21168941][#21169113] Jeśli nie masz w Polsce własnego szybkiego łącza z publicznym IP, zostaje płatna usługa albo ktoś z rodziny/znajomych, kto udostępni swój domowy router jako serwer VPN [#21168925][#21169384] W wątku padło też, że przy Neostradzie 80/50 Mb/s taki domowy VPN może działać zbyt wolno, bo liczy się przede wszystkim upload, więc sensowniej poczekać na światłowód [#21169395][#21169398][#21169407]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21168915
    uomo
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Jak zmienić IP na polskie. Pracuje na statku i chciałbym oglądać TVP Sport chodzi o olimpiadę. Jak wiadomo nie można oglądać tego kanału z zagranicznego IP. Czy można jakoś zmienić IP na polskie bez płatnego programu VPN ?
  • REKLAMA
  • #2 21168925
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    uomo napisał:
    Jak zmienić IP na polskie. Pracuje na statku i chciałbym oglądać TVP Sport chodzi o olimpiadę. Jak wiadomo nie można oglądać tego kanału z zagranicznego IP. Czy można jakoś zmienić IP na polskie bez płatnego programu VPN ?

Tak można. Przy pomocy darmowego VPN.
    Przy pomocy VPN postawionego na czyimś domowym routerze z publicznym adresem i szybkim łączem.
  • #3 21168933
    uomo
    Poziom 16  
    No ale ja tego nie mogę zrobić nie jestem administratorem sieci, są wogóle darmowe programy VPN ?
  • REKLAMA
  • #4 21168941
    m.jastrzebski
    uomo napisał:
    No ale ja tego nie mogę zrobić nie jestem administratorem sieci, są wogóle darmowe programy VPN ?

Każdy system windows jest wyposażony w klienta kilku róznych protokołów VPN, androidy również. Wiec z oprogramowaniem nie ma problemu. Tylko to oprogramowanie musi się gdzie podłączyć. Darmowe serwery oferowane przez firmy pewnie będą miały albo marną przepustowość, albo jakieś inne ograniczenia. Za darmo to bić nie chcą.
    Uruchomienie serwera VPN na łaczu szybkim łaczu prywatnym i będzie za darmo. Jak od 10lat mam VPN do siebie do domu.

Nie rozumiem co masz na mysli piszac "nie mogę zrobić, nie jestem administratorem sieci". W sensi że brakuje Ci wiedzy jak to skonfigurować? Czy nie masz nikogo w PL z szybkim domowym łaczem i publicznyn adresem, czy co dokladnie.

A inne pytanie. Iletrwa ta olimpiada, i ile trzeba zapłacić za miesieczny sensowny miesięczny dostęp VPN. 30 PLN? 50PLN? Nie wydaje się to jakimś majątkiem.
  • #5 21168971
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    uomo napisał:
    Pracuje na statku

Pływającym po morzach i oceanach, czy stojącym w jakimś porcie? ;)
  • #6 21168981
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1758
    Witam,
    uomo napisał:
    Pracuje na statku i chciałbym oglądać TVP Sport chodzi o olimpiadę.

hmm... olimpiada w zagranicznych telewizjach jest transmitowana w pasmie niekodowanym, nie tak jak w Polsce.
    Nawet paraolimpiada wszędzie jest transmitowana... poza Polską oczywiście.
    Znajdź TV krajową w państwie, w którym statek cumuje i oglądaj.
    Po co kombinować i wyważać otwarte drzwi?

Pozdrawiam
  • #7 21168990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21169022
    uomo
    Poziom 16  
    m.jastrzebski napisał:
    Uruchomienie serwera VPN na łaczu szybkim łaczu prywatnym i będzie za darmo. Jak od 10lat mam VPN do siebie do domu.

Nie wiem jak to zrobić ? Mam na statku wi fi z którym się łącze, nie mam dostępu do rutera.

Dodano po 2 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    A inne pytanie. Iletrwa ta olimpiada, i ile trzeba zapłacić za miesieczny sensowny miesięczny dostęp VPN. 30 PLN? 50PLN? Nie wydaje się to jakimś majątkiem.

Oczywiście nie jest to majątek jednak nie chodzi tylko o Olimpiadę po Olimpiadzie też chciałbym oglądać polską TV. Wydaje mi się też że po to jest forum żeby zapytać o pewne rzeczy, jak można coś zrobić żeby było lepiej.

Dodano po 2 [minuty]:

clubber84 napisał:
    hmm... olimpiada w zagranicznych telewizjach jest transmitowana w pasmie niekodowanym, nie tak jak w Polsce.
    Nawet paraolimpiada wszędzie jest transmitowana... poza Polską oczywiście.
    Znajdź TV krajową w państwie, w którym statek cumuje i oglądaj.
    Po co kombinować i wyważać otwarte drzwi?

Pyszna rada, Są transmisje w programach zagraniczych, ale po pierwsze na statku mamy bardzo ograniczoną ofertę kanałów po drugie nikt nie transmituje wszystkich meczy siatkarzy, siatkarek czy polskich tenisistów po trzecie w porcie bywam rzadko to statek offshore .

Dodano po 39 [sekundy]:

Erbit napisał:
    VPN to nie program Kolego.

To jest bardzo istotnę dziekuje bardzo za przekazaną wiedzę
  • #9 21169049
    clubber84
    Poziom 39  
    uomo napisał:
    Pyszna rada

Nie unoś się kolego proszę, bo praca zmianowa (a taka jest na statkach) oznacza, że wszystkiego nie obejrzysz. Jak będziesz miał wachtę, a akurat będą grali siatkarze albo Iga będzie grała o złoto, to powiesz kapitanowi, że pierdzielisz robotę i idziesz sobie oglądać, bo Polacy grają?
    Mnie też dużo występów Polaków ominie, bo akurat będę miał zmianę, ale żeby się przez to stresować, bo nie obejrzę? Paaanie... daj na luz, bo całe życie tak ci przeleci, a potem będziesz miał pretensje do wszystkich wokoło, że życie ci się nie ułożyło.

"Keep calm and smile to everybody".

Pozdrawiam
  • #10 21169054
    m.jastrzebski
    uomo napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Nie wiem jak to zrobić ? Mam na statku wi fi z którym się łącze, nie mam dostępu do rutera.

Czytaj dokładnie.
    Jasno napisałem na routerze u kogoś w Polsce. Kolegi, szwagra, matki czy kochanki. Nie na statku. Ta osoba bedzie miala dostep do swojego routera. Vpn to tunel, zaszyfrowany, którym może sobie lecieć informacja. Tunel z Twojego komputera do innego komputera, serwera vpn. Dane wpadają do tego virtualnego tunelu, poleca do serwera vpn, tam wyjdą z tunelu i poleca już do serwera telewizji. Serwer telewizji będzie myślał że jesteś tam gdzie server vpn.
    Możesz zapłacić firmie za dostęp do takiego serwera, albo go uruchomić nawet na routerze od szybkiego domowego internetu. Dobre routery maja wbudowane oprogramowanie serwera vpn.
    Teoretycznie, bo podejrzewam że tego nie ogarniesz technicznie. Ale jest to możliwe a o to pytałeś. Od 10lat używam u siebie. Jak chcesz rozwiązanie długofalowe a nie jak napisałeś w 1 poście na potrzeby olimpiady to rozwiązanie do rozważenia.
  • #11 21169055
    uomo
    Poziom 16  
    clubber84 napisał:
    Nie unoś się kolego proszę, bo praca zmianowa (a taka jest na statkach) oznacza, że wszystkiego nie obejrzysz. Jak będziesz miał wachtę, a akurat będą grali siatkarze albo Iga będzie grała o złoto, to powiesz kapitanowi, że pierdzielisz robotę i idziesz sobie oglądać, bo Polacy grają?
    Mnie też dużo występów Polaków ominie, bo akurat będę miał zmianę, ale żeby się przez to stresować, bo nie obejrzę? Paaanie... daj na luz, bo całe życie tak ci przeleci, a potem będziesz miał pretensje do wszystkich wokoło, że życie ci się nie ułożyło.

"Keep calm and smile to everybody".

Pozdrawiam

Nie unoszę się, tylko chyba moje pytanie tego nie dotyczyło, sorry wydaje mi się taka dyskusja na zbędną. Również pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    Czytaj dokładnie.
    Jasno napisałem na routerze u kogoś w Polsce. Kolegi, szwagra, matki czy kochanki. Nie na statku. Ta odoba bedzie miala dostep do swojego routera. Vpn to tunel, zaszyfrowany, którym może sobie lecieć informacja. Tunel z Twojego komputera do innego komputera, serwera vpn. Dane wpadają do tego virtualnego tunelu, poleca do serwera vpn, tam wyjdą z tunelu i poleca już do serwera telewizji. Serwer telewizji będzie myślał że jesteś tam gdzie server vpn.
    Możesz zapłacić girmie za dostęp do takiego serwera, ale go uruchomić nawet na routerze od szybkiej domowej sieci.
    Teoretycznie, bo podejrzewam że tego nie ogarniesz technicznie. Ale jest to możliwe. Od 10lat używam u siebie.

Sorry czytam dokładnie, ale nie wiem jak zrobić o to chodzi :) Czy mógłbyś coś podpowiedzieć ?
  • REKLAMA
  • #12 21169060
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    uomo napisał:
    chciałbym oglądać

Spytaj się u tych. W EU działa bez VPNu (sprawdzone):
    https://www.gonet.tv/pl/kontakt/

---
    Pytanie dodatkowe. Kto na środku morza płaci za internet?
    Bo to nie są tanie rzeczy, kiedy trzeba zapewnić znaczną transmisję na obraz przez satelitę.

Poza tym, na środku oceanu, prędkość transmisji może być za mała do oglądania TV.
  • #13 21169070
    uomo
    Poziom 16  
    misiek1111 napisał:
    Spytaj się u tych. W EU działa bez VPNu (sprawdzone):
    https://www.gonet.tv/pl/kontakt/
    Tak Gonet może jest OK, ale jest nawet droższy niż usługa VPN
  • #14 21169071
    clubber84
    Poziom 39  
    Zatem na spokojnie przemyśl, co potrzebujesz, żeby móc oglądać "polską telewizję", bo od razu mogę napisać, że łącze internetowe na statkach nie jest superszybkie i na oglądanie z buforowaniem musisz się przygotować (szczególnie poprzez VPN).

Pozdrawiam i "stopy wody pod kilem".
  • #15 21169077
    uomo
    Poziom 16  
    misiek1111 napisał:
    Pytanie dodatkowe. Kto na środku morza płaci za internet?
    Bo to nie są tanie rzeczy, kiedy trzeba zapewnić znaczną transmisję na obraz przez satelitę.

Poza tym, na środku oceanu, prędkość transmisji może być za mała do oglądania TV.

Nie są tanie rzeczy :) płaci firma mamy star linka internet hula bardzo dobrze prędkość download około 15 mb/s
  • #17 21169084
    m.jastrzebski
    uomo napisał:

Sorry czytam dokładnie, ale nie wiem jak zrobić o to chodzi :) Czy mógłbyś coś podpowiedzieć ?

Podpowiedź jak ustalić kto z Twoich znajomych w PL ma szybkie łącze ze stałym adresem IP i byłby skłonny przetunelować Twój ruch ze statku? Podzwoń się ze znajomymi? Napisz im maila. Nie wiem jak się z ludźmi komunikujesz. Czat może jakiś?
  • #18 21169102
    uomo
    Poziom 16  
    m.jastrzebski napisał:
    Podpowiedzieć jak ustalić kto z Twoich znajomych w PL ma szybkie łącze ze stałym adresem IP i byłby skłonny przetunelowac Twój ruch ze statku? Podzeon po znajomych? Napisz im maila. Nie wiem jam sid z ludźmi komunikujesz. Czat może jakiś?

Baaardzo śmieszne , Sorry, ale chyba sam masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, piszesz o tunelach VPN zaszyfrowanych z mojego komputera do innego komputera. Nie jestem zupełnym laikiem, ale chyba to o czym piszesz nie jest tak proste, że każdy z podstawową wiedzą to ogarnia. Szybkie łącze mam w domu w którym mieszkam kiedy wracam z pracy także nie muszę szukać znajomych.
  • REKLAMA
  • #19 21169106
    m.jastrzebski
    Nie robię sobie żartów. Zadajesz tak niespójne jesli chodzi o poziom pytania, że nie wiem jaki jest poziom Twojej wiedzy, więc w dobrej wierze wytłumaczyłem w prosty sposób co to jest tunel vpn :(
  • #20 21169109
    uomo
    Poziom 16  
    m.jastrzebski napisał:
    Nie robię sobie żartów. Zadajesz tak niespójne jesli chodzi o poziom pytania, że nie wiem jaki jest poziom Twojej wiedzy, więc w dobrej wierze wytłumaczyłem w prosty sposób co to jest tunel vpn

Pytam sie "Jak zmienić IP na polskie" Napisałeś co to tunelu VPN, a ja się spytałem jak to zrobić nie wiem co w tym nie spójnego ?
  • #21 21169111
    m.jastrzebski
    uomo napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Nie robię sobie żartów. Zadajesz tak niespójne jesli chodzi o poziom pytania, że nie wiem jaki jest poziom Twojej wiedzy, więc w dobrej wierze wytłumaczyłem w prosty sposób co to jest tunel vpn

Pytam sie "Jak zmienić IP na polskie" Piszesz o tunelu VPN, a ja się spytałem jak to zrobić nie wiem co w tym nie spójnego ?

Powodzenia. Nie umiem pomóc.
  • #22 21169113
    sanfran
    Ocena: 3008
    Jakiego masz operatora satelitarnego na statku? Ciągniesz przez satelitę geostacjonarnego czy sie też wspieracie Starlinkiem?
    Jeśli już jesteś na statku, to duda zbita, nic nie zrobisz, bo w domu serwera już sobie nie postawisz. Darmowe serwery VPN są powszechnie znane i blokowane, to samo czasem też spotyka płatne serwery.
    Poza tym skoro nie potrafisz to samemu nie zrobisz, będziesz musiał zapłacić za usługę konfiguracji.
    Więc czy nie lepiej wykupić usługę w płatnej TV na jakiś czas?
  • #23 21169114
    uomo
    Poziom 16  
    m.jastrzebski napisał:
    Powodzenia. Nie umiem pomóc.

Tak myślałem . Trudno popytam jakiś fachowców. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

sanfran napisał:
    Jakiego masz operatora satelitarnego na statku? Ciągniesz przez satelitę geostacjonarnego czy sie też wspieracie Starlinkiem?
    Jeśli już jesteś na statku, to duda zbita, nic nie zrobisz, bo w domu serwera już sobie nie postawisz. Darmowe serwery VPN są powszechnie znane i blokowane, to samo czasem też spotyka płatne serwery.
    Poza tym skoro nie potrafisz to samemu nie zrobisz, będziesz musiał zapłacić za usługę konfiguracji.
    Więc czy nie lepiej wykupić usługę w płatnej TV na jakiś czas?

Tak właśnie wspieramy się Starlinkiem, czyli nic nie wylkombinuje, dziekuje bardzo za rzeczową odpowiedź.
  • #25 21169189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21169270
    uomo
    Poziom 16  
    artaa napisał:
    Patrząc na ilość danych MOBILE PRIORITY:
    https://www.starlink.com/business/maritime

to cię zaraz dorwą za zużycie całego szybkiego internetu...
    chyba że macie najwyższy 5TB

Trochę mnie bawi jak tu dużo ludzi tu wie jaki mam internet :) Wierzcie mi ogladam codziennie Netlixa i nie tylko ja oglądam i jeszcze nigdy nam nic się nie skończyło nie wiem jakie mają pakiety i ile płacą, ale najwyraźniej firma te wydatki wciaga przysłowiownym nosem. Mamy jedynie filtr na niektóre tresci jak sex hazard etc. pozatym hula gula.

Dodano po 58 [sekundy]:

Erbit napisał:
    Najprościej:
    - mieć w domu (w Polsce) internet z publicznym IP
    - uruchomić w domu serwer VPN
    - połączyć się z tym serwerem z dowolnego miejsca na świecie

Koniec.

dziękuję
  • #28 21169363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21169371
    uomo
    Poziom 16  
    Erbit napisał:
    Na samym początku inny Kolega napisał to samo (może nie tak samo ale to samo

Ja juz poprostu sobie odpuściłem pisałem, tez temu koledze powyżej że nie wiem jak to zrobić to doradził głupkowato mi żebym wysłał maila albo zadzwonił do znajmoych czy mi udostepnią łącze.
    Niestety nie wiem jak
    - uruchomić w domu serwer VPN
    - połączyć się z tym serwerem z dowolnego miejsca na świecie
  • #30 21169374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zmianę adresu IP na polski, aby oglądać TVP Sport za granicą, szczególnie podczas olimpiady. W odpowiedziach pojawiają się różne metody, w tym wykorzystanie darmowych serwerów VPN, jednak wiele osób podkreśla, że ich jakość może być niska. Użytkownik nie ma dostępu do routera, co ogranicza jego możliwości. Inni sugerują, aby skontaktował się z kimś w Polsce, kto mógłby uruchomić serwer VPN na swoim łączu. Wskazano również, że prędkość internetu na statku (około 15 Mb/s) może być niewystarczająca do płynnego oglądania telewizji na żywo. Użytkownik rozważa również płatne usługi VPN, ale woli znaleźć darmowe rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA