logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać i zidentyfikować zimny lut w układzie elektronicznym?

BOSSMAN26 14 Paź 2005 10:06 13759 9
REKLAMA
  • #1 1897396
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Pytanie banalne, a jednoznacznie nikt mi na nie, nie odpowiedział. I prosze własnie o taką pomoc tzn. jak jednoznacznie mozna zdefiniowac scharakteryzowac zimny lut ?? jak go rozpoznac/odszukac ? POZDRAWIMA
  • REKLAMA
  • #2 1897443
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    zimny lut - tzn. kiedy element/nożka/przewód itp. itd. wygląda na przylutowany do innego elementu/płytki i teoretycznie jest na nim przejście czyli 0 Ω, a praktycznie jest wartość jakaś rezystancja R > 0Ω a bardzo często R-> bardzo dużej wartości czyli rozwarcie/przerwa w obwodzie. Co do odnalezienia: czasami widać gołym okiem, czasami pomaga obstukiwanie elementu a najczęściej jedynym rozwiązaniem jest przelutowanie jeszcze raz. Czasami naprawdę bardzo trudno go znaleźć w inny sposób niż tylko pomiarami miernikiem poszczególnych elementów.
  • REKLAMA
  • #3 1897474
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Prócz pomiarów miernikiem mozna znalesc w inny sposób ? odbarwienie lutu(matowy odcien) cos o schładzaniu przecztał ale o co chodzi nie mam pojecia ??
  • REKLAMA
  • #5 1898179
    narki1
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Ja jak mam wątpliwości to staram się lutownicą "poprawić " podejrzane miejsca.
    W większości przypadków pomaga.
    Pozdr
  • #6 1898249
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam ! A ja mam okulary zegarmistrzowskie powiększające 5 razy kupione u przyjaciół zza wschodniej granicy. Bardzo dobrze pomagają znaleźć zimne luty i mikropęknięcia ścieżek.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1898468
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Pytasz o schładzanie ?
    Otóż podejrzane miejsce na płytce gdzie może występować <zimny lut> napylamy zmrażaczem w aerozolu ( temp. ok. -60°C ). Wykorzystując różny współczynnik rozszerzalności różnych materiałów w miejscu ich łączenia (np. cyny i miedzi ) w przypadku złej jakości tego połączenia czyli <zimnego lutu> powinno się ono objawić.
    Uff - nie wiem czy sam bym to zrozumiał ?
  • #9 1901843
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam.ja do szukania zimnego lutu uzywam sprayu o nazwie" FREEZE 65 "
    jest to gaz płynny zamrażający to temp. -60 C . Zimny lut widac tak,ze nózka
    jest inaczej zamrozona niz lut.widac odbarwienie.po zamrozeniu nie włączać sprzętu odrazu bo jest tam pozniej zkroplona woda-wysuszyc.koszt ok 10 pln za 150 ml,w kazdym elektronicznym jest. polecam to niz niesienie do naprawy i wy...ganie ok 50 pln. a jak nie jestem pewny co do lutu to poprostu nakładam nowy lut. pzdr.161SM307
  • #10 2261776
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Dzieki za pomoc. Temat w jakims stopniu rozwinelismy mam nadzieje ze przyda sie komus, mi sie przydał. Temat uwazam za zamkniety nie z powodu wyczerpania tematu ale z powodu braku odwiedzin. POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zimny lut to połączenie lutownicze, które wizualnie może wyglądać na prawidłowe i wykazywać teoretyczne przejście o rezystancji bliskiej zeru, jednak w praktyce ma rezystancję większą od zera, często bardzo wysoką, co powoduje przerwy lub rozwarcia w obwodzie. Rozpoznanie zimnego lutu bywa trudne i często wymaga pomiarów rezystancji miernikiem. Wizualnie zimny lut charakteryzuje się matowym, zmatowionym, jasnoszarym kolorem cyny oraz może mieć niedostateczną ilość lutu na nóżce elementu. Metody wykrywania obejmują także obstukiwanie podejrzanych miejsc, poprawianie lutownicą, użycie okularów powiększających (np. zegarmistrzowskich 5x) oraz zastosowanie chłodzenia miejsc lutowanych za pomocą aerozolu zamrażającego (np. spray "FREEZE 65" o temperaturze około -60°C). Chłodzenie wykorzystuje różnice współczynników rozszerzalności materiałów (cyna, miedź), co może uwidocznić defekt połączenia. Po zamrożeniu należy odczekać na odparowanie wilgoci przed włączeniem urządzenia. W przypadku wątpliwości najskuteczniejszym rozwiązaniem jest przelutowanie podejrzanych miejsc, co zwykle eliminuje problem zimnego lutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA