logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komponenty komputera stacjonarnego potrzebne do odbioru internetu kablem i Wi-Fi

Stefano111 19 Lis 2020 13:41 885 3
REKLAMA
  • #1 19054604
    Stefano111
    Poziom 5  
    Ocena: 26
    Witam. Chciałem zapytać o odbiór internetu na stacjonarnym komputerze. Co odpowiada w stacjonarnym komputerze by mógł na nim być internet czy trzeba coś kupić i zamontować w obudowie komputera i połączyć z płytą główną? Co potrzeba lub nie potrzeba by odbierać na komputerze stacjonarnym internem sieciowy na kabel i bezprzewodowy przesyłany przez domowy ruter?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19054693
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2040
    Witam,
    inernetu sie "nie odbiera" tak jak fali radiowych raczej laczysz sie z internetem.
    Wracajac do tematu, aby komputer mogl sie polaczyc z internetem musisz miec tzw. karte sieciowa.
    Karta sieciowa moze byc wbudowana lub zintegrowana z plyta glowna lub zewnetrzna zarowno przeowdowa jak i bezprzeowodowa (Wifi).
    Praktycznie kazdy komputer ma jakas karte sieciowa, stacjonarne maja karte/zlacze ethernet typu RJ45 to ktorego podlaczas kabel z np. routera.
    Laptopy maja obie lub nowsze tylko bezprzewodowa. Karta bezprzewodowa wifi moze byc w postaci czegos co przypomina memorypen wtykanego wprost do zlacza USB cos w stylu odbiornikamyszki bezprzewodowej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19061824
    Stefano111
    Poziom 5  
    Ocena: 26
    Dzięki Wielkie viayner. Nie miałem o tym zielonego pojęcia, nie była mi ta wiedza wcześniej potrzebną. Składałem tylko co komputer z kupionych osobno części i pomyślałem o internecie jak to w ogóle wygląda i nie miałem żadnego pomysłu. Pomyślałem że może lepiej i szybciej będzie zapytać na elektrodzie.W kilku dobrze sformowanych zdaniach można dokładnie zrozumieć jak to wygląda.Dzięki Tobie teraz już wiem jak to jest z tym internetem. Złożyłem komputer karty sieciowej nie musiałem kupować internet idzie i komputer też.W dzięki jeszcze raz i również pozdrawiam . Temat mogę zamknąć mam nadzieję że za pomoc elektroda doda Tobie5 punktów bo ja już wszystkie wydałem więc będę musiał ich parę do kupić bo gniazdo wejściowe mi siada w telefonie a ponoć części do napraw telefonów są dostępne tylko dla serwisów więc może ktoś z elektrody pomoże kupić gniazdo. Dzięki Wielkie jeszcze raz, pozdrawiam☺
REKLAMA