logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja jednego scalaka do rozdzielania sygnału obu kanałów audio

Dolce 19 Lis 2020 16:44 1305 11
REKLAMA
  • #1 19055007
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 174
    Witam.
    Mam pytanie, wykonuję układ rozdzielacza sygnału audio według schematu:

Konfiguracja jednego scalaka do rozdzielania sygnału obu kanałów audio

Na powyższym schemacie jeden scalak posiadający w strukturze dwa wzmacniacze operacyjne obsługuje/rozdziela sygnał z jednego kanału stereo a drugi/oddzielny scalak drugi kanał.
    Moje pytanie jest takie - czy można wykonać układ tak, by jeden scalak rozdzielał sygnał z obu kanałów - czyli na jedno wejście wzmacniacza tego samego scalaka był podawany sygnał z kanału lewego a na drugi z prawego czuli tak jak na poniższym schemacie:

Będę wdzięczny za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19055489
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19055672
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za wiadomość, pozdrawiam.
  • #4 19066333
    Dolce
    Poziom 22  
    Mam prośbę o pomoc w dobraniu elementów rc na wyjściu rozdzielacza audio.
    Za poradą kolegów z forum zdecydowałem się na wykonanie poniższego układu:
    Wartości elementów na wyjściu wzmacniacza mają odpowiednio: potencjometr 50k a kondensator 1uF.
    Ja nie potrzebuję potencjometru na wyjściu (a przynajmniej nie na każdym) więc chciałbym z niego zrezygnować. Nie wiem jedynie czy w takiej sytuacji powinienem wstawić rezystor jako obciążenie wyjścia - czyli wykonać to w ten sposób:
    A jeśli tak to jaką powinien ten rezystor mieć wartość - czy 50k?
    Mam jeszcze prośbę o podpowiedź czy wartości elementów RC pozostawić tak jak obecnie (czyli 50k + 1uF) - czy są optymalne w moim zastosowaniu: na rozdzielacz będzie podawany sygnał z daca a do rozdzielacza będą podłączone monitory aktywne oraz subwoofer aktywny.
    Od czego zależą wartości tych elementów? Na niektórych schematach widziałem, że kondnesator wyjściowy (ale to były akurat wzmacnaicze) ma wartość nawet kilkuset mikrofaradów.
    Będę wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 19067038
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Dolce napisał:
    A jeśli tak to jaką powinien ten rezystor mieć wartość - czy 50k?

Tak. Przy okazji - nie wiem czym jest zielony element, pewnie rezystorem, ale jest on tam zbędny.
    Dolce napisał:
    Mam jeszcze prośbę o podpowiedź czy wartości elementów RC pozostawić tak jak obecnie (czyli 50k + 1uF) - czy są optymalne w moim zastosowaniu: na rozdzielacz będzie podawany sygnał z daca a do rozdzielacza będą podłączone monitory aktywne oraz subwoofer aktywny.
    Od czego zależą wartości tych elementów?

Kondensator ucina składową stałą, rezystor jego drugą stronę łączy z masą by ten mógł poprawnie pracować. W Twoim przypadku, jako że składowej stałej nie powinno być a na pewno nie będzie duża, dałbym większy kondensator, rzędu 10-100uF. Teoretycznie mógłbyś całkowicie pozbyć się i kondensatora i rezystora zostawiając sam potencjometr. Rezystor zostawić jak jest. Dywagacje nt. wartości kondensatora byłyby potrzebne gdyby układ był zasilany napięciem ie symetrycznym a wiec na wyjściu występowałaby składowa stała.
  • #6 19067344
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Wzorowałem się na tym schemacie, który podesłał mi jeden z kolegów z forum:
    Link
    Tam są ujęte rezystory wejściowe, mają wartość 100k.
    Ogólnie układ jest bardzo prosty, w sumie po "gołym" wzmacniaczu operacyjnym z 2 rezystorami i kondensatorem na kanał (+ oczywiście zasilanie symetryczne).
    Czy w związku z tym "minimalizmem", rozdzielacz wykonany na bazie powyższego schematu nie będzie powodował np. zniekształceń? Nie chodzi mi oto, by zbędnie komplikować układ, jedynie chciałem się dowiedzieć czy warto wykonać coś innego biorąc pod uwagę fakt, że słucham muzyki na stosunkowo dobrym sprzęcie - to taki zestaw, który już może sprawić przyjemność ze słuchania muzyki (przyzwoity dac oraz monitory aktywne). Nie chciałbym po prostu, by jakość dźwięku się obniżyła na skutek zastosowania jakiegoś układu, który wprawdzie spełni rolę rozdzielacza ale jednocześnie spowoduje spadek jakości sygnału audio. Z zawodu jestem muzykiem, z racji tego rozróżniam bas od bum bum...
    W tej chwili rozdzielam sygnał przewodem "Y", jednak równoległe podłączenie monitorów aktywnych i subwoofera powoduje pojawienie się pisku na monitorach. Dlatego postanowiłem wykonać rozdzielacz. Nie wiem jedynie czy akurat ten układ będzie tak dobry bo jest tak prosty :)
    Będę wdzięczny za Twoją opinię.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19067361
    moze-byc
    Poziom 29  
    Przede wszystkim dobry wzmacniacz operacyjny (wzmacniacze) oraz porządne źródło zasilania. Możesz użyć nawet scalaka mającego 4 wzmacniacze w jednej obudowie, na przykład TL074. Swoją drogą cała seria TL071-74 będzie chyba odpowiednia dla Twojego zastosowania. Powszechnie dostępna i o dobrych parametrach.
    Na zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych daj po 2 kondensatory ceramiczne 100nF (jeden na dodatnią stronę a drugi na ujemną). Jedną stroną do zasilania a drugą do masy.
    Masz już może źródło napięcia? Jeżeli nie, mogę zaproponować przetwornicę AM1D-0512SZ. Z 5V (USB, ewentualnie baterie plus 7805)) zrobi +-12V, przy tak małych tętnieniach że mój oscyloskop nie był w stanie ich zarejestrować. Idealne do Twojego zastosowania.
    Na Allegro za 14 pln masz ale na TME i podobnych jest ich cała masa.

Dodano po 3 [minuty]:

Dolce napisał:
    W tej chwili rozdzielam sygnał przewodem "Y", jednak równoległe podłączenie monitorów aktywnych i subwoofera powoduje pojawienie się pisku na monitorach.

Nie wiem czy pomoże. Podejrzewam że problem powoduje to że łączysz masy obu odbiorników. Można to łatwo sprawdzić - weź jacki obu urządzeń i spraw by masy, czyli styki oddalone najbardziej od końcówki, się zetknęły. Jeżeli będzie piszczeć to Twój układ nie pomoże.
  • #8 19067376
    Dolce
    Poziom 22  
    Rozumiem. Prawdę mówiąc zainwestowałem w gotowy zasilacz symetryczny z Aliexpress na LT1963A LT3015. Cena niewielka a jakość dobra.
    Wzmacniacze operacyjne rozdzielacza będzie można wypróbować w praktyce, zastosuję pewnie podstawki precyzyjne.
    Projekt płytki już wykonałem do obudowy, którą posiadam ale dzisiaj się zorientowałem, że w moim przypadku przydałoby się zastosować dodatkowe wejście rca.
    Chodzi o to, że posiadam dwa urządzenia przetwarzające sygnał cyfrowy z komputera na analogowy. Jednym jest wspomniany dac a drugim interfejs audio. Tych urządzeń nie powinno się podłączać równolegle do wejścia monitorów i subwoofera (oba mają wyjścia rca a monitory i subwoofer mają tylko po jednym wejściu rca). Dotychczas po prostu przekładałem kable z daca do interfejsu audio, gdy potrzebowałem coś nagrać.
    Przy okazji wykonywania rozdzielacza chciałbym wykonać przełącznik na jego panelu, który załączał by sygnał albo daca albo z interfejsu audio. Mam na myśli proste rozwiązanie: oba urządzenia były by na stałe podłączone do rozdzielacza (oddzielne złącza rca) a przełącznikiem wybierałoby się bezpośrednio sygnał z jednego lub drugiego wejścia i podawał go do rozdzielacza. To chyba popularne rozwiązanie :)
    Moje pytanie jest takie - jak to najlepiej wykonać? Na przykład w sprzęcie audio typu wzmacniacze, jest możliwość wybierania źródła za pomocą przełącznika. Chodzi mi o to, czy są stosowane jakiś przełączniki do zastosowań audio (np. ze złoconymi hebelkami - jeśli tak to może się orientujesz gdzie takie cudeńko kupić) czy też wykonuje się takie przełączenie inaczej - np. za pomocą przekaźnika jako elementu wykonawczego, uruchamianego przełącznikiem mechanicznym. Ponownie chodzi mi oto, by degradacja sygnału audio była jak najmniejsza, oczywiście bez szajby.
  • Pomocny post
    #9 19067390
    moze-byc
    Poziom 29  
    Dolce napisał:
    Rozumiem. Prawdę mówiąc zainwestowałem w gotowy zasilacz symetryczny z Aliexpress na LT1963A LT3015. Cena niewielka a jakość dobra.

Ale to wielka krowa :) No i nie wiem jak tam z szumem na wyjściu.
    Dolce napisał:
    Wzmacniacze operacyjne rozdzielacza będzie można wypróbować w praktyce, zastosuję pewnie podstawki precyzyjne.

Nie wiem czy będzie to potrzebne ale podstawka na DIP kosztuje grosze, także baw się :)
    Dolce napisał:
    Chodzi o to, że posiadam dwa urządzenia przetwarzające sygnał cyfrowy z komputera na analogowy. Jednym jest wspomniany dac a drugim interfejs audio. Tych urządzeń nie powinno się podłączać równolegle do wejścia monitorów i subwoofera (oba mają wyjścia rca). Dotychczas po prostu przekładałem z ich wyjść kable i tyle.

Nie do końca to rozumiem.
    Odnośnie przełącznika sprawa jest prosta. Rozumiem masz 2 wejścia, jedno wyjście, wszystko dwukanałowe? W takim razie prosta sprawa. Potrzebował będziesz 2 przekaźników ze stykami typu DPDT. Do tego włącznik ze stykami typu SPST lub SPDT, oraz źródło zasilania mogące załączyć 2 przekaźniki na raz. Jeżeli przekaźniki będą załączone działa wejście A, jeżeli wyłączone - wejście B.

Dodano po 4 [minuty]:

Źle Ci powiedziałem. Wystarczy jeden przekaźnik w DPDT :)
  • REKLAMA
  • #10 19067396
    Dolce
    Poziom 22  
    Układ zasilacza jest taki:
    Link
    Faktycznie większy niż powielacz w scalaku ale mi to tam nie przeszkadza.
    Kwota zakupu nie powala.
    A jeśli chodzi o to przełączenie to chodziło mi o to, co będzie lepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę możliwie najlepszy jakościowo przesył sygnału audio - czy właśnie użycie przekaźnika czy też wyłącznie zwykłego przełącznika dwusekcyjnego.
    Napisałeś o przekaźnikach. Czy są jakieś dedykowane do sprzętu audio przekaźniki?
    Mam jakieś w domu firmy Omron zdaje się - takie małe kostki wielkości paznokcia. To popularne przekaźniki stosowane "wszędzie" ale nie wiem czy ich styki są pokryte jakimś metalem szlachetnym i czy akurat takie się stosuje w torach audio.
    Moje rozumowanie nie jest stricte audiofilskie ale jeśli to nie wiąże się z jakimiś wielkimi wydatkami to lubię dać to co w miarę dobre. Na przykład w rozdzielaczu z pewnością zastosuję potencjometr Alpsa (w sumie chyba tylko dla subwoofera). Po prostu to są dobre potencjometry, wytrzymałe mechanicznie a 40zł to nie majątek. Ktoś inny by się śmiał bo po co, skoro można dać taki za 2,5zł a jeszcze lepiej dwa mono za darmo połączone gumką recepturką :)
  • #11 19067399
    moze-byc
    Poziom 29  
    Dolce napisał:
    A jeśli chodzi o to przełączenie to nie tyle mi chodziło o to, co będzie lepszym jakościowo rozwiązaniem biorąc pod uwagę możliwie najlepszy jakościowo przesył sygnału audio- czy właśnie użycie przekaźnika czy też wyłącznie zwykłego przełącznika dwusekcyjnego

Teoretycznie jeden pies. W praktyce przełączniki łapią kurz, brud, a przekaźniki są hermetyczne. I wystarczy jeden przekaźnik i mały przełącznik.
    Dolce napisał:
    Czy są jakieś dedykowane do sprzętu audio przekaźniki?

Są ale tylko z nazwy. W praktyce kup przekaźniki dobrego producenta, przykładowo taki Relpol. Właściwie patrz na napięcie cewki (12V), najlepiej mały prąd cewki. Reszta cię nie interesuje. Czy przekaźnik będzie 20V 1A czy 500V 20A nie ma znaczenia.
  • #12 19067401
    Dolce
    Poziom 22  
    To bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość skonfigurowania jednego scalaka do rozdzielania sygnału audio z obu kanałów stereo. Odpowiedzi sugerują użycie poczwórnego wzmacniacza operacyjnego, takiego jak TL074, co może prowadzić do minimalnych przesłuchów między kanałami, ale wystarczających dla standardowych zastosowań audio. W dalszej części dyskusji poruszane są kwestie doboru elementów RC, zasilania oraz zastosowania przekaźników do przełączania sygnałów z różnych źródeł audio. Użytkownik planuje użycie zasilacza symetrycznego oraz potencjometru wysokiej jakości, co ma na celu zachowanie jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA