logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ scalony do obsługi 6 wejść audio we wzmacniaczu - schematy i aplikacje

Marcin1980 06 Wrz 2004 18:04 3740 12
REKLAMA
  • #1 836476
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    kto zna jakiś układ który obsługuje 6 wejść audio, potrzebuje go do wzmacniacza, najlepszy był by na jakimś układzie scalonym, mile widzny jakiś schemat albo aplkacja układu.
  • REKLAMA
  • #2 836495
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Najlepiej jak zastosujesz 6 miniaturowych podwójnych przekaźników np seri DS2, takie rozwiązanie zagwarantuje Ci minimalne przesłuchy między kanałami i nie wprowadza żadnych zniekształceń.

Jeżeli jednak chcesz koniecznie zbudować coś na scalaku to masz do wyboru CD4052, LC7821, TDA1029, jest też jakiś Toshiby i Nationala (LMxxx - do kompletu z LM1036) ale nie pamiętam chwilowo oznaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 836505
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Wydaje mi sie że niezłym rozwiązaniem byłby mały mikserek sześciokanałowy, umożliwiłoby to miksowanie wszystkich wejść naraz, czego nie można oczekiwać po tradycyjnym przełączniku, nie wiem czy koledze właśnie o to chodzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 836518
    Marcin1980
    Poziom 23  
    chodzi mi jednak o bardzo dużą seperacje miedzy wejściami, nie potrzebuje miksowćsygnału, mam dosyć dużo urządzeń które chcem podłączyć do wzmacniacza, nie mam za dużo miesca na rozbudowe samego przełącznika, jednak biore pod uwage chcarakterystyke przełącznika oraz jak naj mniejsze zniekształcenia.
  • #5 836533
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    TDA7312 TDA7318, niestety oba typy mają tylko po 4 wejścia.
  • #6 836569
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    podałem mozliwe rozwiazania - nie ma chyba innych sposobów przełączania wejścia - no może poza mechanicznym 2 sekcyjnym przełącznikiem obrotowym lub isostatem ;)

:arrow: elektryk nie wiem po co chcesz uzyć do przełączania wejścia układu który jest całym torem audio(regulacja vol, bal, bass, treb), przecież kolega wyraznie napisał ze ma wzmacniacz i chce tylko selektor .. :?

A jezeli chcesz bardzo duza separację miedzy wejściami to pozostają Ci tylko przekazniki i doprowadzenie sygnału kablami ekranowanymi,

pozdro
  • #7 836602
    Marcin1980
    Poziom 23  
    A co powiecie o LC 7823, czy ktoś ma może aplikacje do tego układu, i jakieś dane, głównie chodzi o zniekształcenia i poziom szumów oraz trzasków podczas przełanczania.

P.S. czy ten LC 7823 ma 8 kanałów mono czy stereo czyli 16 przełączników?
  • #8 839078
    adigrzelczak
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    A ja robię przełącznik na przekażnikach dwusekcyjnych. No i mam mały problem z połączeniem mas. Mój wzmachol jest na 5 końcówkach tda7294 bez przedwzmacniacza. Są wejścia 2X5 przełączane na przekaźnikach dwusekcyjnych. Chodzi o to że z chinchów sygnał idzie na przekaźniki (na mojej płytce) i jest przełączany i następnie idzie na końcówki mocy natomiast ekrany z chinchów też idą na moją płytke jednak nie są już przełączane tylko z płytki idą na końcówki.No i pytanie: czy mogę masy na płytce połączyć ze sobą?Nie powstanie wówczas pętla w której będą się indukować zakłócenia z transformatora?Jeżeli ma ktoś schemacik takiego przełącznika 2X5 na przekażnikach (albo np. 4x2 obojętnie) wraz z płytką drukowaną to proszę mi przesłać: adigrzelczak(_at_)poczta.onet.pl byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #9 839101
    Marcin1980
    Poziom 23  
    moja propozycja, połącz wszystkie masy szeregowo z wejść potem podćągnij jednym przewodem do masy audio tego wzacniacza.
  • #10 839221
    Marcin1980
    Poziom 23  
    poszukuje również selektora wejść który by miał 4 wejścia sygnał z procesora surround i przekazał by go na 4 wyjścia oraz dwa wejścia stereo który by rodzielił na 4 wyjścia 2xlewy kanał i 2xprawy
  • #11 839819
    adigrzelczak
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    No dobrze połączę wszystkie masy na chinchach szeregowo jednym przewodem, no i trzeba to przeciągnąć na końcówki mocy(i tu jest problem) muszę pociągnąć 5 sygnałów do 5 końcówek przewodami ekranowanymi!!! A z gniazd wejściowych wychodzi mi tylko jeden ekran.
    Widzę jeszcze jedno rozwiązanie. Łączenie mas parami tzn. sygnał będzie przełączany z chinch nr 1 na chinch nr 2. Ekrany obu chinchów (nr 1 i nr2) połączę szeregowo i poprowadzę do pierwszej końcówki mocy wraz z przełączonym sygnałem. Podobnie zrobie z czterema pozostałymi i powinno być dobrze. Chyba pętla nie powstanie. Nie wiedziałem że ekrany z chinchów można łączyć między sobą.
  • #12 840150
    Marcin1980
    Poziom 23  
    połącz wszystkie masy wejść ze sobą, masy wzmacniaczy połącz ze sobą, a masy przewodów ekranowanych połącz ze sobą w jedny miejscu, nie wiem jak wyglonda cały schemat, mogłbym ci bardzej pomuc jeżeli bym widzałcałość, wtedy wygląda to bardzej obrazowo.

Tym czasem zbaczamy z tematu mojego postu.

Czy ktoś robił może regulacje głośności na scalaku TC9153 jak to chodzi?
  • #13 842252
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Jakie najlepiej przekaźniki do tego zastosować i gdzie je można kupić?
    Słyszałem ,że mogą to być kontraktony ,które mają mniejszą mozliwość pokrycia nalotem styków.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat układów scalonych i innych rozwiązań do obsługi 6 wejść audio we wzmacniaczu. Najlepszym rozwiązaniem dla dużej separacji między kanałami i minimalnych zniekształceń są mechaniczne przełączniki na miniaturowych podwójnych przekaźnikach, np. serii DS2. Układy scalone takie jak CD4052, LC7821, TDA1029, a także układy Toshiby i National (np. LMxxx w połączeniu z LM1036) mogą służyć do przełączania, jednak często mają ograniczoną liczbę wejść (np. TDA7312 i TDA7318 mają tylko 4 wejścia). Wspomniano także o układzie LC7823, który posiada 8 kanałów mono lub 4 kanały stereo (16 przełączników), jednak brak szczegółowych danych dotyczących zniekształceń i szumów. Dyskutowano również o problemach z łączeniem mas i ekranów przewodów w układach z przekaźnikami, wskazując na konieczność odpowiedniego łączenia mas w celu uniknięcia pętli masowych i zakłóceń. Poruszono temat regulacji głośności na scalaku TC9153. Wskazano, że do przełączania sygnałów audio najlepsze są przekaźniki, a kontraktony mogą mieć zaletę mniejszego nalotu na stykach. Propozycje obejmują także mechaniczne przełączniki obrotowe i isostaty. Ogólnie zalecane jest stosowanie ekranowanych przewodów i staranne łączenie mas dla zachowania wysokiej jakości sygnału i separacji kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA